תחום התאורה הוא כבר מזמן לא תחום פונקציונלי נטו. אם בעבר ידעו כי התאורה באה למלא את מקומה של השמש כאשר היא אינה מספקת את האור האופטימלי לחלל או לחילופין, כאשר מדובר בשעות הלילה והעולם המודרני מעוניין להמשיך בפעילותו, הרי שהיום הפכה התאורה לנושא נרחב הרבה יותר. הוא משפיע מאוד על העיצוב של החלל, הוא נתון מאוד משמעותי בכל מה שקשור לעלויות החודשיות ובאופן כללי יש לו הרבה מאוד מה לומר גם על עיצוב האווירה והאור שיתקבל בחלל.
אז אם הזכרנו את התאורה הפונקציונלית הראשונית שהייתה לנו, נדלג על הנרות, על עששיות הנפט והשמן ועל התאורה שהאירה בימי הביניים ונגיע ישירות להמצאה של אדיסון. אנחנו מדברים על נורת הלהט הראשונה שהופעלה בעזרת מעגל חשמלי. היא כמובן היוותה באותו זמן המצאת המילניום אשר אפשרה את המשך פעילות האנושית גם בשעות החשיכה לאחר ששקעה השמש.
אך עם הזמן התחום תפס תאוצה רבה וכיום אנחנו מכירים יותר ויותר אפשרויות תאורה המעניקים לנו את התאורה המדויקת לכל חלל נתון תוך חיסכון משמעותי בעלויות.
ננסה להכיר מקרוב את האפשרויות הנפוצות כיום על היתרונות שלהם ואולי גם החסרונות של כל אחת מהן.
נורות לד –
נורות לד הן כיום גופי התאורה המקובלים ביותר. הודות להמצאה הטכנולוגית הזו אנחנו יכולים ליהנות כיום מתאורה אופטימלית שמציעה תאורה איכותית במיוחד, אפקטיבית מאוד לצד נצילות וחיסכון באנרגיה.
נמנה להלן את היתרונות של תאורת הלד.
תאורה ללא קרינה מסוכנת – קיימת נטייה להתעלם מסיכונים שאינם נראים לעין, בייחוד כאשר ישנו רצון ליהנות ממוצר כלשהו בלי נקיפות מצפון. אז חשוב שתהיה מודעות לכך כי התאורה הרגילה של נורות או פלורסנטים גוררת עמה תופעות לוואי בדמות קרינה שעשויה בהחלט להיות מסוכנת למשתמשים. כאמור הדבר אינו נראה עין אך כיום ידוע כי לתאורה יש חלק מאוד גדול בתופעות שונות ממנה סובלת האנושות. הלד מבטיח תאורה שאינה מלווה בקרינה מסוכנת. יתרון חשוב שיש לתת עליו את הדעת.
תאורה שאינה מחממת – התאורה הרגילה משפיעה על החלל גם מבחינת הטמפרטורה. כלומר החלל מתחמם ובמקרים רבים הדבר ישפיע על עלויות מיזוג האוויר. תאורת לד לא משפיעה כמעט על הטמפרטורה.
תאורה מיידית – למי שכבר לא מכיר את הפלורסנט עתיק היומין, חשוב להזכיר את אפקט ההצתה שהייתה לו. הוא לא נדלק מיד בלחיצה על המתג. היה לו את ההבהוב המעצבן עד שהוא נדלק סופית. בעולם בו הלד שולט כבר כמעט שכחנו מהדבר. ברור שזהו יתרון בולט אין כמוהו.
תאורה חסכונית – יש אנשים שאובססיביים בכל מה שקשור להוצאות החשמל והם דואגים לכבות כל נורה או אור אחר בחלל שאינו בשימוש. זאת מטעמי חיסכון בחשמל כמו גם דאגה לחיי הנורה או גוף התאורה. אז כאשר מדובר בנורות לד הסיפור הוא הרבה יותר פשוט. הנורות הללו מאריכות ימים בלי השוואה בכלל לנורות הרגילות ועלויות ההפעלה שלהן היא אפסית כמעט. כלומר מדובר בתאורה חסכונית במיוחד המונעת את הרדיפה אחר כל נורה שחלילה נותרת דלוקה ללא צורך.
אז האמת היא שכמו בכל דבר טוב, גם כאן ישנו חיסרון אך הוא מינורי ממש וכמעט כולם מתגברים עליו. מדובר בעלות הראשונית של נורת הלד. היא מעט יקרה יותר ביחס לתאורה הרגילה. אך אם מתייחסים ליתרונות שלה, ברור כי העלות הראשונית בהחלט מוצדקת וכמעט לא יהיה מי שיחלוק על כך.
המילה פחם לא מעורר קונוטציה חדשנית. ההיפך, נשמע כי מדובר במוצר ישן ששייך לעולם העתיק. אך מעניין לגלות כי דווקא הפחם הוא זה שאחראי על תאורה מודרנית ועדכנית שקיימת כיום בעולם.
למעשה בנורות שנראות ממש כמו כל נורה אחרת אלא שסליל הלהט שלהן עשוי מפחם או שהוא מצופה בפחם.
נורות אלו יוצרות אפקט ייחודי של תאורה מדהימה ורכה בגוון זהוב שאותו אי אפשר להשיג באמצעי תאורה אחרים.
אור ואווירה – כבר הזכרנו את האווירה הייחודית לכל חלל אשר עליה אחראית התאורה. נורות הפחם מסוגלות ליצור סגנונות מיוחדים במיוחד ולהעניק לכל חלל נתון את המראה ואת התחושות המיוחדות לכל מקום.
זה כולל סגנון יוקרתי, סגנון כפרי, סגנון רומנטי, סגנון וינטג' ולמעשה יצירת אווירה ייחודית בהתאם לקונספט הרצוי.
נצילות יעילה – נצילות משמעותה היחס שבין ההספק אותה הנורה צורכת בזמן השימוש בה לבין כמות האור שהיא מפיקה בתמורה. בנורות פחם הנצילות היא טובה בהשוואה לשאר גופי התאורה המוכרים.
אורך חיים של נורות הפחם – מבחינת אורך החיים נדמה כי אין מתחרים לנורות הלד. אך אנשים שרוצים ליהנות מהיתרונות של נורות הפחם יכולים להיות רגועים כי בהשוואה לתאורה הרגילה, הרי שנורות הפחם אינן שונות מהן והן בהחלט מאריכות ימים כמוה לפחות.
תאורה נעימה ולא מחממת – התאורה הרגילה היא בעלת השפעה רבה על החלל. כבר ציינו את העובדה ואת העלייה בעלויות המיזוג הנובעת בשל כך. נורות הפחם טובות בהרבה מבחינה זו שהן כמעט ואינו מורגשות בחלל.
לסיכום, כאשר מדובר בתאורת פנים, עולם האפשרויות הוא גדול. חשוב לבחור את המוצר המתאים שישתלב באופן מלא הן עם העיצוב הקיים של החלל והן בהתחשב בעיצוב הרצוי. מעבר לכך יש לזכור את העלויות החודשיות ואת אורך החיים של גופי התאורה.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת