תאורת גינה, היא אחד מאותם המקרים בהם "פחות" שווה יותר. גודל החצר או הגינה שלכם, הוא זה שיקבע כמה תאורה תצרכו למקם בהם. זה אולי נראה מיותר לציין זאת, אבל אם תנסו לדחוס יותר מידי גופי תארה בחלל קטן אחד, התוצאה שתתקבל, בוודאות, איננה עומדת להיות זאת שרציתם להשיג. גורם נוסף בעיצוב תאורת הגינה הוא כמות האובייקטים שכיום כבר נמצאים בגינה, כמו פסלים, שבילים, דק, מזרקה, בריכת נוי, סלעים, מדשאות, צמחים או עצים.
את כל האלמנטים הללו ניתן (ורצוי) להאיר בלילה, כך שהכרת הקיים והאופן בו הוא פרוש בגינה, תסייע לכם לשלב את האובייקטים והתאורה יחד. אם כיום הגינה שלכם איננה מוארת, הצעד הראשון שלכם צריך להיות שיטוט בגינה האפלה בלילה. חברו כבל חשמל ארוך לספוט או הצטיידו בפנס חזק, וצאו לטייל איתו ברחבי הגינה, כדי לראות איזה אפקטים ניתן ליצור.
שחקו עם מקור האור שלכם: הניחו אותו על הקרקע כשהאור פונה למעלה, כדי להאיר שיח, הפנו את הזרקור אל כד או פסל העומד לפני קיר או חומה והניעו אותו למעלה ולמטה ולצדדים, על מנת לראות היכן הסילואט נראה טוב ביותר, שחקו עם האור בחלל. בעת הניסיונות, תוכלו להשתמש גם בנורות בעצמות ובגווני אור שונים, כדי לבחון מה מהם ייצור את האפקט המקסימלי. ככלל, מומלץ להימנע מנורות חזקות או בעלות אור לבן קר, מאחר והאווירה אותה הן משרות איננה נעימה, אלא תחושת קור וריחוק.
דוגמה טובה לשימוש באור היא השימוש באלמנט אחד כדי ליצור אלמנט עיצובי נוסף. למשל, ניתן להאיר פסל אשר גם מטיל את צילו על הגדר שמאחוריו. תאורת ספוט הממוקמת בתחתית ומכוונת כלפי מעלה יכולה להדגיש שורה של פרחים או צמחים, וגם את מה שנמצא מאחוריהם. תוכלו למקם את האורות בזוויות רבות כדי להשיג תוצאות שונות, ואת כל זאת תוכלו לראות במהלך אותו סיור תאורה ראשוני שתבצעו בגינה שלכם.
הוספת תאורה חיצונית לאורך השבילים וכביש הגישה הפנימי יכולה ליצור רושם של דרך רחבה ו"להאריך" את גבולותיו של הנתיב. מצד שני, עמודי גינה, כאשר הם ממוקמים בצד שיח, בערוגה או למרגלות עץ, יכולים ליצור אפקט תאורה נקודתי. במקרה כזה, עמודי הגינה המומלצים, הם אלה בהם האור מוקרן כלפי מטה, ולכן, התחושה הנוצרת איננה "בוהק" ישיר ומסנוור.
צמחים מסוימים אינם אוהבים אור קבוע בלילה, לכן, וודאו כי הצמחים שנמצאים ליד עמודי הגינה אינם כאלה, או הזיחו את אלומת האור מכיוון הצמחים. כביש הגישה הראשי הוא המקום האידיאלי לשימוש בעמודי גינה, עם או בלי אור.
הבולארדים, כפי שהם מכונים בפי האדריכלים ומעצבים פנים, באים בצורות, בגדלים ומחומרים שונים, הם יכולים להיות חסרי תאורה (ואז הם רק משמשים למניעת מעבר כלי רכב), או עמודי גינה הפועלים על חשמל או על אור השמש (תאורה סולארית). חלקם דולקים באופן קבוע, אחרים מכילים חיישן תנועה ונדלקים רק בעת זיהוי תנועה בקרבתם.
כאן, כבר מדובר בבטיחות, ולא רק באלמנט עיצובי. ניתן לעשות שימוש בנורות לד קטנות כדי לפזר את התאורה באופן שווה בין המדרגות. השתמשו במקור אור אחד למקסימום כל שתיים-שלוש מדרגות ומקמו אותו בקיר שלצד המדרגה ומעל המדרגה. באורות כאלה גם ניתן להשתמש בקירות נמוכים היקפיים כדי להזהיר מפני הימצאותם ולמנוע נפילה.
הצבת אורות ליד מים היא דרך מצוינת לגרום לגינה להתעורר לחיים. אם יש לכם מפל מים או בריכת גן תוכלו לקנות גופי תאורה אטומים, ולמקם אותם בתחתית המפל או הבריכה, כך שיאירו מלמטה ויטילו הילה חלשה על הסביבה הקרובה. את אפקט המים הנעים, כבמפל מים, ניתן לנצל כדי לכוון את התאורה (הרגילה, בצבעים קבועים או מתחלפת). כדי ליצור השתקפויות ולהאיר על האלמנטים הסמוכים. בריכת מים בלילה יכולה גם לפעול כמו מראה ושיחים ועצים המוארים לצידה, עשויים להשתקף פה, כך שנוצר עוד אפקט ששווה לבדוק.
הצבת תאורה בין סלעים ואבנים תעצים צללים וצורות ותעניק להם השפעה רבה בלילה, שתשפר את מראה הגינה בחושך. ישנם מאות דגמים של אורות לד הניתנים לנעיצה (ספייקים) ברמה תאורה נמוכה האורות שיכולים להיות מוסתרים בקלות במסלעות. אורות מפושטים גם הם ניתנים לשימוש במסלעות, כאשר המיקום שלהם נמוך והם מכוונים כלפי מעלה ליצירת אפקט מרשים.
הארת הדק באזורים מסוימים יכולה להשלים את המראה, וליצור אווירה קסומה ורומנטית. את התאורה ניתן לשלב בעמודי גינה הממוקמים מסביב או על הדק, או לשלב את גופי התאורה ישירות בתוך הקירות או במדרגות. השיטה השנייה מועדפת על ידי רוב אוהבי הדקים מעץ, מכיוון שהיא מאפשרת לתאורה להפוך לחלק מהעץ ולהדגיש את מרקמו ואת האווירה שהוא משרה.
אמנם, מדובר במעט יותר השקעת זמן בתכנון ובביצוע, אבל אין ספק שהתוצאה המתקבלת והאווירה שהשילוב הזה משרה, שווה את ההשקעה. מומלץ להשתמש לצורך כך בנורות לד, מכיוון שהחום שהן יוצרות הוא נמוך ביותר, וכך, אין חשש להתלקחותו של העץ או לכוויה עקב נגיעה לא זהירה בגוף התאורה (חשוב במיוחד בבתים שבהם ילדים או בעלי חיים).
מקורות:
http://www.exteriorlightsuk.co.uk/design-ideas
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת