כאשר אנחנו מתכננים את תאורת החצר, הגינה או אפילו את התאורה החיצונית של הבית שלנו, תמיד עולה השאלה "איך יתמודדו גופי התאורה הרגילים, הסטנדרטיים, עם הגשם והלחות שמספקת להם הסביבה החיצונית?". התשובה לכך פשוטה מאד, גופי תאורה מוגני מים. יתרה מכך, סוגים מסוימים של גופי תאורה מוגנים מים עמידים עד כדי כך, שניתן לשלב אותם גם בתוך בריכת הנוי שלכם, ממש בתוך המים עצמם, ללא חשש מהתחשמלות.
למרות שמזג האוויר הישראלי איננו שופע גשם, הלחות באוויר הייתה (ועודנה) אחת הסיבות המרכזיות לכך שפנסי המכוניות שלנו הופכים לעכורים ושגופי תאורה שאינם מיועדים לתאורה חיצונית, אבל ממוקמים בחוץ (בחצר, בגינה, בפרגולה, במרפסת) מתקלקלים בתדירות גבוהה.
לחות זו, גם כאשר איננה גבוהה, מספיקה לחדור לתוך גופי התאורה אשר אינם מוגנים ממים, להתעבות על הזכוכית (בשל הפרשי הטמפרטורה) ולהעכיר אותה, לשבש את אספקת החשמל שבין הנורה ובית המנורה או להעכיר את הרפלקטור, המשמש להעצמת האור שנותנת הנורה שבתוך גוף התאורה. כל אלה מתרחשים עוד בטרם ירדה ולו טיפת גשם אחת...
בנוסף לכך, חשופים גופי תאורה המצויים בגינה או בחצר לגשם, למים המגיעים מהממטרות, למים המגיעים ממערכת ההשקיה או למים המגיעים מהצינור בהשקיה ידנית. מובן שאנחנו יכולים להיות זהירים מאד, לעטוף כל גוף תאורה בנפרד בניילון, להדק בגומייה ולהיזהר שלא להשקות בסביבתם, אבל מי מוכן (או צריך) להתעסק בכל כאב הראש הזה, כאשר ישנם גופי תאורה שמלכתחילה הינם מוגנים ממים?
בכל סביבה רטובה בבית או בחצר/גינה נדרשים גופי תאורה שמים אינם יכולים לחדור את ההגנה על הנורות המאירות. למשל, בחדר האמבטיה, החדר בו הלחות היא רבה, ניתן להשתמש בגופי תאורה מוגנים ממים כשהם שקועים בתקרה ומאירים את כל החדר, גם מבעד (ולמרות) האדים המהבילים. במטבח, ניתן לשלב אותם מעל לכיור (באזור בו התזת המים עלולה לקלקל גופי תאורה שאינם מוגנים) או באזור בו מתבשל המזון ונוצרים אדים - גם כן ניתן לעשות בהם שימוש.
אבל, למעשה, השימוש ה"טבעי" וההגיוני שלהם, הוא דווקא מחוץ לבית, במקום בו בנוסף ללחות, גופי תאורה חשופים גם לגשם. ניתן למקם מעל לדלת הכניסה גוף תאורת חוץ מלבני מוגן מים, על קירות הבית ניתן למקם פרוז'קטורים שניתן לכוון את זווית התאורה שלהם, בדק ניתן לשלב גופי תאורה שקועי רצפה, גם כאשר הוא מוגן בפרגולה, לאורך המדרגות החיצוניות ניתן לשלב בקיר גופי תאורה שקועים, אשר יאירו את דרכם של העולים והיורדים בהן (חשוב במיוחד בערבים גשומים, כאשר המדרגות עצמן עלולות להיות חלקלקות!), בערוגות הגינה ניתן לשלב דוקרני גינה מוגנים ממים (הפועלים על חשמל או סולאריים - באמצעות אור השמש), במסלעות ניתן "לשתול" גופי תאורה צבעוניים או ספוטים מוגנים ממים, וגם בתוך בריכת הנוי ניתן לשלב גופי תאורה מיוחדים, אשר יבליטו את יופייה ויהוו אטרקציה לעת ערב, כאשר אתם מארחים את אורחיכם, או סתם נהנים מיופייה של הגינה שלכם.
כפי שפירטנו בפסקה הקודמת, ישנם גופי תאורה מסוגים שונים, ולכל אחד מהם התאמה למטרה או למיקום מסוים. למשל, גופי תאורה שקועים מעולים לתאורה עילית (כשהם שקועים בתקרה), לתאורה צידית (כשהם שקועים בקיר) או לתאורה תחתית (כשהם שקועים ברצפה או בדק), אבל הם אינם גופי התאורה האידיאליים כאשר יש צורך בתאורה שבין הצמחים, למשל. שם דוקרני התאורה יבצעו את המשימה בדרך טובה יותר.
לגודל החלל אותו יש להאיר ישנה השפעה על עוצמת האור הנדרשת וגם על כמות גופי התאורה שידרשו כדי להאיר אותו. הכלל אומר כי אין ליצור מקטעים אפלים בין טווחי האור שמפיקים גופי התאורה השונים, ולכן, עדיף למקם יותר מידי גופי תאורה עם חפיפת טווחי תאורה ביניהם, מאשר פחות מידי גופי תאורה, אשר, כאמור, יותירו "פסי" חשיכה ביניהם.
גם לגופי תאורה המוגדרים כמוגני מים ישנן רמות אטימה שונות, חלקן יכולות לעמוד בהצלחה בגשם, אבל לא תתאמנה, למשל, לשהייה בבריכת הנוי. כך שאם אתם זקוקים לגוף תאורה שאמור לעמוד בשהייה ממושכת במים (ולא רק בגשם או בהשקיה), רצוי שתוודאו זאת מראש.
לסוג הנורה המורכבת בגוף התאורה ישנה משמעות מסיבות רבות, לדוגמה, בגופי תאורה שממוקמים במקומות קשים להגעה או מקומות המצריכים טרחה רבה בפירוק גוף התאורה בעת החלפת נורה, מומלץ לשים נורות בעלות אורך חיים ארוך יותר מהרגיל, כמו גם בגופי תאורה מוגנים מים אשר נדרשים להפיץ אור באופן קבוע או במשך שעות רבות (למשל, תאורת הכניסה של הבית).
אם כבר הזכרנו את הנורה, ישנו קריטריון נוסף אותו צריך לבדוק בהקשר זה והוא צריכת החשמל. אתם יכולים להאיר את הגינה שלכם באור יקרות, ובסוף החודש, כאשר יגיע חשבון החשמל שלכם, אתם עלולים לגלות שעניין ה"יקרות" לא התייחס אך ורק לאור.
גופי תאורה מוגנים מים יכולים לשמש אתכם למטרות שונות, בתוך הבית עצמו (במטבח או בחדר האמבטיה) וגם בחוץ. הם מספקים לכם את תחושת הביטחון בערב או בלילה כשאתם מגיעים לביתכם, הם מאירים את המדרגות החיצוניות על מנת שלא תמעדו בהן והם גם "סתם" מאפשרים לכם ליהנות מהאור שהם מפיקים, כאשר אתם יושבים בחצר או בגינה שלכם, בחיק המשפחה או עם אורחיכם. ליעוץ מקצועי, פנו אל המקצוענים בציוד לעבודות חשמל - ניצן פרידברג, חשמל ותאורה לבנייה ותעשייה.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת