יש לכם בית פרטי מדהים ואתם נהנים ממנו. הוא מעוצב בצורה יפהפייה, החדרים שבו מחולקים בדיוק כפי שרציתם, הוא מרווח ויוצר אצלכם תחושה של "בית" ולא רק של מקום מגורים ארעי, בדיוק כפי שחלמתם. יש לכם חצר או גינה גדולה, שמאפשרים לכם ישיבה ואירוח בהם בערבי הקיץ, ובכ"ז, נראה כאילו הבית איננו מושלם, שמשהו חסר בעיצוב שלו, שמשהו פוגם במראו החיצוני. רוב הסיכויים שמדובר בתאורת החוץ, מכיוון שבאופן מפתיע, תאורת החוץ היא התחום אליו אנשי המקצוע המתכננים (וגם אנחנו, הדיירים) מקדישים הכי פחות מחשבה ותשומת לב. אבל, באופן טבעי, כאשר מתייחסים ל"בית", לתאורת החוץ יש, ברושם הכללי שהבית יוצר, חשיבות לא מעטה. ולכן, בחירת תאורת חוץ מומלצת הינה חלק בלתי נפרד ממשימת עיצוב הבית.
לכל בית סגנון ומראה משלו, וברור כי תאורת החוץ צריכה להתאים לסגנון זה. לכן, ראשית, התייחסו לסגנון הכללי - האם הוא מודרני או קלאסי? לאחר מכן, התייחסו לצבעים השולטים בחיפוי האבן, הטיח, הגג או כל אלמנט חיצוני אחר הנראה לעין. גווני אדמה, לבן שבור (בז') ובריק, מתפקדים מצוין עם גופי תאורה בגימורים של ברונזה, פליז או נחושת. אם הבית שלכם מכוסה ברעפים בגווני שחור או אפור, בחרו גופי תאורה חיצוניים בגימור שחור או לבן, עשויים כרום, ניקל או אבץ.
אל תשכחו את הפרופורציות, היחס בין גבוה הבית לאורך וכיוון גופי התאורה - אם הבית שלכם איננו בית אבן ערבי ישן, סביר להניח כי תקרות הפנים (וכתוצאה מכך, גם גובהו החיצוני של הבית) נמוכות יותר מאלה אשר קיימות בבתי אבן ישנים. גופי תאורה קצרים, הממוקמים לרוחב יתאימו לבתים הנמוכים, בעוד גופי תאורה צרים ואורכיים - יתאימו לבתים הגבוהים יותר.
המפתח לתוכנית תאורה אסתטית ויעילה הוא מיקום תאורה בכל החללים החיצוניים שמסביב לבית שלכם. למרות שרבים נוהגים כך, אור בודד בדק הקדמי, בדרך כלל איננו מספק את התאורה ההולמת.
הנה חדשות טובות: רוב גופי התאורה זמינים בסדרות המציעות התאמה מלאה לגדלים הנדרשים למיקומי התאורה השונים הקיימים.
הנה מספר כללי אצבע טובים, שיסייעו לכם בבחירת גוף תאורת החוץ המתאים לפי מיקומו:
יצא לכם פעם להדליק אור בחדר אמבטיה בשעה שתיים לפנות בוקר, כאשר אתם עדיין אפופי שינה? במידה וכן, בוודאי תסכימו כי "יותר אור" איננו בהכרח אומר "תאורה טובה יותר" - וזה נכון גם כאשר מדובר בבחירת התאורה החיצונית שלכם. כמות אור רבה, במיוחד כאשר היא משולבת בזכוכית שקופה למחצה, יכול בדרך כלל להפוך מתכון לסנוור. בעת בחירת תאורת החוץ, התייחסו גם לנורות בהן אתם משתמשים. מנורות בעלות לומן נמוך תפקנה זוהר רך המשלים את הבית ומספק בדיוק את כמות התאורה הנכונה הנדרשת כדי להנחות את האורחים אל דלתות הבית שלכם.
לתאורה עומדת (מנורות פמוט, עמודי תאורה) השתמשו בתאורה מעט חזקה יותר מאשר בגופי תאורה דמויי עששית או בתי נר, על מנת לשמור אפקט קלאסי של תאורה רומנטית. אין צורך להשתמש בנורות חזקות, זו כניסה לבית, לא אצטדיון כדורגל. לכן, בעת חוסר בתאורה - הוסיפו גוף תאורה נוסף, במקום להגדיל את עצמת הנורות הקיימות.
אם נתייחס לדברי מחלקת האנרגיה של ארה"ב (DOE) - מאד: בעלי בתים משתמשים ביום ביותר חשמל לתאורה החיצונית, מאשר בכל חדר אחר בבית! כך שאם אתם רוצים לקצץ באופן דרסטי את חשבון החשמל שלכם, התאורה החיצונית שלכם היא מקום מצוין להתחיל בו, וזאת, מבלי שתצטרכו להתפשר על אף אחד מהדברים שהזכרנו קודם:
גופי תאורה משולבי LED זמינים כיום בגדלים ובסגנונות שונים ומציעים זמן פעולה ארוך וביצועים מוכחים.
אם אתם בוחרים גוף תאורה המבוסס על נורת ליבון, בחרו בנורה יעילה יותר באנרגיה, כמו נורות פלורסנט קומפקטיות (CFL) או LED. נורות ה-CFL העדכניות מספקות תאורה בצבע טוב יותר מהנורות המוכרות והישנות, והתאורה יכולה להיראות טבעית כמו זו של נורות LED. מנורות LED נחשבות ליקרות יותר, אבל בדרך כלל חיות ודולקות זמן רב יותר. טיפ קטן ואחרון, לסיום: אם אתם חיים באזורים קרירים, העדיפו שימוש בנורות LED. נורות ה-CFL אינן מחבבות קור, וזה משפיע על אורך חייהן, ועל יכולת התפקוד שלהן בערבים קרים במיוחד. נורות ה-LED לעומת זאת, הרבה יותר נוחות לשימוש בסביבה קרירה יותר.
ליעוץ מקצועי, פנו אל המקצוענים בציוד לעבודות חשמל - ניצן פרידברג, חשמל ותאורה לבנייה ותעשייה.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת