כידוע, לתאורה יש תפקיד משמעותי בעיצוב הבית. זאת, מאחר וללא התאורה הנכונה, מי יוכל לראות כמה יפה ריפוד הסלון החדש והארגמני שלכם? מי יוכל לראות כמה השקעתם באבזור המטבח? מי יבחין ברפרודוקציה שמיקמתם על קיר פינת האוכל? אבל, מעבר לפן האסתטי, לתאורת הבית ישנו גם פן פונקציונלי, כך שהתקנת גופי התאורה בבית צריכה לשרת לא רק את הצד העיצובי, אלא גם מטרות פרודוקטיביות יותר. למשל, תאורה מספקת להכנת המזון במשטח ההכנה במטבח, התאורה המתאימה לקריאה ולהכנת השיעורים בחדרי הילדים (או בפינת האוכל, תלוי בהרגלים המשפחתיים הספציפיים שלכם). לכן, בעת התקנת גופי תאורה קיים צורך למצוא את האיזון בין ה"יפה" לבין ה"יעיל". מאחר ועסקנו בעבר די הרבה בפן העיצובי-האסתטי של התאורה בעת תכנונה, הפעם, נעסוק בטיפים מעשיים יותר, כאלה שיאפשרו לכם לצלוח את משימת ההתקנה במינימום סיכון ובמקסימום הצלחה.
על פי החוק הישראלי, העיסוק בחשמל מותר אך ורק למי שלמד ומוסמך לעסוק בכך. מעיון זריז בחוק, נראה כי, ככלל, ניתן לומר שכל דבר שהוא מעט מורכב יותר מהחלפת נורה, מצריך שימוש בשירותיו של חשמלאי מורשה. יחד עם זאת, מאחר בתוך עמנו אנחנו יושבים, ואנחנו יודעים כי מרביתנו מבצעים בעצמנו (כן, בניגוד להוראת החוק) גם עבודות חשמל קטנות, מבלי להיעזר בחשמלאי, כך ש...
בכל מקרה בנפרד מצופה מכם להפעיל שיקול דעת בוגר, לדעת את מגבלותיכם ולא להיכנס לדברים ש"גדולים" עליכם. כך שאם קיים בליבכם חשש כלשהו כי התקנת גוף תאורה מסוים מורכבת מידי עבורכם, מצופה מכם להיעזר בשירותים מקצועיים של חשמלאי, ולא להתעקש דווקא לבצע זאת בעצמכם!
אחרי שזה נאמר, אנחנו מגיעים לעיקר!
אחת מהטעויות הנפוצות ביותר בעת החלפת גוף תאורה, הוא המחשבה כי מספיק לכבות את המפסק המפעיל את גוף התאורה, כדי למנוע מכם התחשמלות. בחלק מהמקרים - זה עובד, במקרים אחרים (ולא נכנס לסיבות מדוע) - לא. כך שבהחלט כדאי לבצע את התקנת גוף התאורה בשעות היום, ולהוריד, גם אם לא את המפסק הראשי בארון החשמל, לפחות את המפסק ששולט באספקת החשמל לחלק הבית שבו אתם מטפלים. לא כדאי להסתכן!
גופי תאורה מגיעים עם תושבות ומספר פיצ'יבקס (ברגים, דיבלים, ווים, שייבות וכד') נוספים, אשר על פי דעתו וניסיונו של יצרן התאורה אמורים להספיק לכם לצורך ההתקנה. העניין הוא, שיצרן התאורה מעולם לא ביקר אצלכם בבית, ולכן, לא תמיד האביזרים המסופקים עם גוף התאורה מספיקים או מתאימים לתנאים הספציפיים שלכם. ארגנו לעצמכם קופסה כזו עם אביזרים רלוונטיים נוספים, וקחו אותה איתכם כאשר אתם מתכוונים להתקין את גוף התאורה. נשארתם עם עודפים? צרפו אותם לקופסה. מי יודע? יתכן שתזדקקו להם בעתיד, בהתקנת גופי התאורה הבאים.
אם החלפתם גוף תאורה פעמיים (או יותר) במקום ספציפי, אתם עלולים לגלות כי חוט החשמל היוצא מהקופסה בתקרה או בקיר קצר מכדי שתוכלו לעבוד איתו בנוחות ובביטחון. הבעיה היא שחוטים קצרים מידי לא רק שאינם נוחים לעבודה, אלא שהם אף עלולים לגרום לקצר ולשריפה כאשר הם נפגשים. לכן, האריכו אותם לאורך המתאים (כל מקרה לגופו) ועשו זאת רק באמצעות המחברים המתאימים. ניתן להשתמש לצורך כך באיזולירבנד, אבל יש לשים לב לאיכותו ולאוורור של המקום - סביבה חמה, כמו כוסית תליה סגורה, למשל, עלולה לגרום להתכתו של איזולירבנד מאיכות גרועה.
התקנת גוף תאורה דורשת שלוש ידיים (לפחות) - יד אחת להחזקת גוף התאורה ושתיים נוספות כדי לטפל בחיבורי החשמל. אם אין לכם יד שלישית, נסו לתלות את גוף התאורה על החלק הבולט של קופסת החשמל באמצעות חוט מתכת או קולב. בדרך זו, שתי ידיכם תהיינה פנויות לטפל בהתקנת גוף התאורה.
גופי תאורה רבים כוללים חיפוי דסקית המוחזק במקומו על ידי שני ברגים, ומטרתו, לרוב, היא להסתיר את חיבורי החשמל בין גוף התאורה לחוטים היוצאים מקופסת החשמל. הברגת הבורג הראשון היא קלה, כי אתם יכולים להטות את החיפוי קצת כדי לכוון את חור הבורג בדיוק מעל לדיבל. הבעיה מתחילה עם הבורג השני... כדי ליישר את הבורג השני, אל תסגרו בחוזקה את הבורג הראשון, אלא רק בעוצמה שתחבר בינו לבין הדיבל. לאחר מכן, השחילו קיסם שיניים או שיפוד עץ דק בחיפוי, וגששו באמצעותו לאט ובעדינות, עד שתמצאו את חור הדיבל המיועד לבורג. מכאן, זה כבר אמור ללכת בקלות.
כשגובה תקרה מינימלי בדירה בישראל הוא 2.40-2.60 מ', גם הדירות בעלות התקרה הנמוכה יצריכו מכם עליה לגובה המתאים שיאפשר לכם לטפל בחיבורים. וותרו על טיפוס על כסא, והעדיפו סולם או שרפרף ייעודי (במקרה של תקרה נמוכה) על מנת להבטיח שאתם עומדים בצורה יציבה. העיסוק בחיבורים דורש ריכוז, והיסח הדעת של חשש מפני נפילה הוא הדבר האחרון לו אתם זקוקים בשלב זה!
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת