כשמדובר על להאיר את חלל הבית שלכם, האפשרויות העומדות בפניכם הן כמעט אינסופיות - אתם יכולים לראות בכך גם ברכה וגם קללה, במקביל. מצד אחד, ברכה - כי מובטחות לכם אינספור אפשרויות זמינות העונות על העדפותיכם, אבל, קללה - מאחר שהמספר העצום של האפשרויות עלול במהירות להפוך לכאב ראש לא קטן, בשל הצורך לבחור ולהחליט ביניהן.
אבל אל תאבדו את התקווה! הטיפים שליקטנו עבורכם יעזרו לכם לעבור את התהליך במינימום כאבי ראש, ועם קצת מזל, תוכלו אפילו ליהנות ממנו.
לכל חלל בבית או במשרד ישנן דרישות תאורה שונות, כך שאם אתם יודע לאן, לאיזה חדר או חלל, אתם זקוקים לגוף התאורה, זה יעזור לכם לצמצם את האפשרויות.
הנה, במבט חטוף, מהיר וזריז, מקצת מהאפשרויות הקיימות:
חומרי גלם - אלומיניום, מתכת שחורה, פליז, ברונזה, כרום, זכוכית, זהב, ניקל, כסף, עץ
גימור - מלוטש, מיושן, מוברש, מבריק
סוג התאורה לפי מטרתה - תאורת משימה, תאורה כללית, תאורת אווירה
סוג התאורה לפי התקנתה - שקועה בתקרה, נברשת, אהילי תליון, תאורה ניידת (למשל, מנורות קריאה), תאורה המורכבת על מסילה, שקועה בקיר, תאורה מתחת לארון (במטבח, למשל)
סגנון התאורה - תעשייתי, מודרני, כפרי, תאורה מקצועית (תאורת משימה ייעודית), קלאסית, תאורת פרוזדור, טרופי
עכשיו, הצעד הבא הוא להבין כיצד לשלב את כל האפשרויות הללו על מנת להאיר את החלל הספציפי שלכם.
ראשית, התמקדו בתחושה שאתם רוצים שהחדר יקרין כלפי מי שנכנס אליו או מי ששוהה בו. כשאתם מצוידים בתשובה לשאלה זו, תוכלו להתמודד עם שאר פרויקט התאורה ביתר קלות, בזכות הטיפים הבאים.
שכבות התאורה הן המפתח לכל חלל מואר היטב. שכבות מסייעות ליצור מימד, להאיר באופן פונקציונלי, להגדיר מצב רוח וצביון לחדר ולשפר את העומק של כל חדר וחלל. וודאו כי כל תכנון תאורה שלכם כולל לפחות שניים מתוך ארבעה סוגי התאורה:
תאורה כללית - Ambient - תאורה עליונה אשר מטרתה לספק תאורה כוללת לחלל.
תאורת משימה - Task - תאורה נקודתית מרוכזת, אשר מטרתה לאפשר ביצוע משימה ספציפית.
תאורת אווירה - Accent - מטרתה להוסיף אופי ואווירה מיוחדת לחלל. משמשת להדגשת פרטים מסוימים או אזורים מוגדרים של החלל. לעיתים קרובות, היא והתאורה הדקורטיבית גולשות האחת לתוך השנייה, בגלל סמיכות המטרות.
תאורה דקורטיבית - Decorative - מורכבת מגופי תאורה ייחודיים אשר מושכים את תשומת לב הנכנסים או השוהים בחדר מעצם ייחודם.
זכרו לאפשר שליטה בכל אחת משכבות התאורה בנפרד.
נקודת הפוקוס שלכם יכולה להיות גוף התאורה עצמו - נברשת מדהימה או מנורה ייחודית - אבל היא איננה חייבת להיות. תאורה יכולה לשמש כאמצעי למשוך את תשומת הלב לאלמנט כלשהו בחדר, בו אתם רוצים למקד את תשומת הלב, כחפץ אמנות ספציפי או קמין מעוצב. "מסלול" תאורת קיר משמש, לעתים קרובות, כנתיב המכוון את העין לכיוונו של מה שאתם בוחרים להעמיד במרכז תשומת הלב.
כפי שמציין השם, בבתים בעלי מרחב פתוח, ישנם מעט מאד מחסומים בין חלל אחד לשני. בתכנון מסוג זה, החללים (אשר באופן מסורתי מופרדים זה מזה באמצעות קירות) משולבים זה בזה ויוצרים חלל אחד גדול. לרוב, תוכלו להבחין בכך בשילוב בין פינת האוכל למטבח. חשוב, בסוג זה של תכנון אדריכלי, להיות עקבי בכל החדרים שבחלל. אין זאת אומרת כי כל הגימורים או הסגנונות צריך להיות זהים, זה רק אומר שהתחושה הכוללת של כל החללים צריכה לזרום היטב יחד. למשל - תאורה בסגנון טרופי בסלון, תאורה בסגנון כפרי בפינת האוכל, ותאורה תעשייתית במטבח עלולה לגרום לבלבול בתחושות שכל אחד מהחללים הללו משדר. מומלץ לבחור סגנון אחיד לתאורה הכללית של כל החללים, וליצור את הבידול בין החללים באמצעות שכבות התאורה האחרות.
מומלץ לשלב לפחות שני סוגי גימור בכל חלל, אבל לא יותר מאשר ארבעה סוגי גימורים. אם אתם מתקשים בהחלטה, גשו, פיזית, לאולם תצוגה של חנות גדולה המוכרת תאורה ופשוט התחילו לבדוק, בפועל, מה נראה טוב ליד מה. לא מצופה מכם מראש לדעת מה יתאים, כך שבדיקה כזו יכולה לסייע לכם להחליט בין הגימורים השונים.
כמו שכתבנו בהתחלה - יש המון אפשרויות. ניסיון לדחוס לתוך חלל אחד גופי תאורה רבים בסגנונות שונים, עלול לגרום לבלבול ולתחושת אי נוחות. התחילו עם גופי התאורה החיוניים המועדפים עליכם, ולאחר מכן הוסיפו על פי הצורך.
אתם, אחרי הכל, מחדשים את התאורה, נכון? בין אם אתם משנים את ייעודו של החדר, מפיחים חיים חדשים לתוך חדר מיושן, או מנסים ליצור אווירה חדשה - לשינוי התאורה יכולה להיות השפעה דרמטית. שינוי סגנון התאורה לסגנון חדש ולא מוכר לכם, יכול לספק את השינוי החזותי הטוב ביותר.
אבל...
אל תתרחקו רחוק מידי מה"בסיס" שלכם. מאחר וכולנו אנשים של הרגלים, שינויים קיצוניים מידי (כן, גם בסגנון התאורה) עלולים להחדיר בנו תחושה של אי נוחות, של חוסר ב"עוגן", של אובדן הישן, המוכר והטוב. ולכן, גם אם המטרה הסופית היא שינוי דרסטי, הגיעו לשם בהדרגה, לא בקפיצה אחת!
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת