חדר הילדים הוא הממלכה של הילד. זה החדר בו הוא מבלה שעות רבות משך היום. הוא משחק שם, לומד שם, מארח חברים וכמובן שאת שנת הלילה הוא נם גם כן בחדרו. על מנת שהילד יוכל לנהל את שגרת החיים שלו, חשוב לתכנן עבורו בצורה נכונה את החדר. אחד הדברים החשובים שיש לתת עליהם את הדעת זהו תכנון נכון של התאורה. כאשר התאורה נכונה, ייהנה הילד מאורח חיים מהנה ובריא.
חדר הילדים הוא חדר שאמור להיות דינאמי. במהלך שנות גידולו של הילד, צרכיו משתנים, טעמו הופך להיות אישי ובלתי תלוי בדעת הוריו וכך גם אורח החיים שלו. זו הסיבה שיש לחשוב על התרחישים השונים שאמורים לקרות במהלך השנים ולתכנן מלכתחילה את החדר באופן כזה על מנת שניתן יהיה לבצע את השינויים הנדרשים ללא קושי מיוחד.
ניקח לדוגמא את העובדה הפשוטה. כאשר הילד צעיר, המיטה שלו תעמוד על פי רוב בצד החדר, צמוד לקיר. כך זה יותר בטוח עבורו וגם יותר פרקטי. התאורה בחדר שמעוצב באופן כזה אמורה להיות במרכז על מנת שהחלל של החדר יהיה מואר היטב ויהיה נוח לבצע את כל הפעילויות הרצויות בחדר. אך כאשר הילד גדל הוא על פי רוב ירצה להעמיד את המיטה החדשה והרחבה במרכז החדר וליצור לעצמו חדר ילדים עדכני כמו שהוא רואה בקטלוגים. ברור שהתאורה מעל המיטה לא תהיה נוחה. או אז יהיה צורך בתאורה צדדית. על כן, כבר בעת בניית החדר ותכנון מערכת החשמל שלה, כדאי לחשוב על הנקודה הזו ולהשאיר את האופציה של התקנת תאורה צדדית.
אם דברנו על תכנון של התאורה בחדר הילדים, כדאי לחשוב מלכתחילה על כל הצרכים ולתכנן בהתאם את כל מעגלי התאורה.
למעשה בחדר הילדים נזדקק על פי רוב לשלושה מעגלי תאורה עיקריים.
התאורה הכללית אמורה להיות גוף תאורה מרכזי שיצליח להאיר את החלל כולו. על פי רוב תהיה המנורה המיועדת לכך צמודה לתקרה או תלויה בסמוך לתקרה. כך האור יוכל להתפזר היטב בחלל החדר. ישנם אהילים או נברשות מיוחדת לחדרי ילדים שעשויים לשדרג את גוף התאורה ולתרום לעיצוב של חדר הילדים.
חשוב לשים לב לעיצוב שכבר קיים בחדר ולבחור בגוף התאורה המתאים שישלים את המראה הכללי ולא יגרום לאווירה כבדה מידי. אחרי הכול מדובר בחדר ילדים שאמור לשאת אופי קליל ועליז.
התאורה הכללית יכולה להיות תאורה עם אופי דינאמי שיחזק את האווירה בחדר. מנגד אפשר לבחור תאורה מעט עמומה. כיום אפשר להשיג גופי תאורה שיש להם עוצמות תאורה משתנות כך שבאמצעות גוף תאורה אחד ניתן להגיע לסוגי תאורה משתנים ונוחים לעין.
כפי שכבר ציינו, בעת התכנון של התאורה הכללית, כדאי לדאוג גם למיקום של נקודת תאורה נוספת, עם מעגל הדלקה על אחד מקירות החדר על מנת שבבוא העת, אם יהיה צורך, ניתן יהיה להתקין גוף תאורה על גבי הקיר שיהיה מעוצב בהתאם לטעמו האישי של הילד המתבגר.
תאורת העבודה בחדר הילדים היא למעשה תאורת השולחן. גוף התאורה אמור להאיר על שולחן העבודה. הוא יכול להיות מונח על השולחן אך הוא גם יכול להיות מותקן על הקיר או אפילו תפוס על מדף הקבוע מעל השולחן.
גוף התאורה יכול להיות פלורסנט והוא גם יכול להיות נורה שהיא בעלת אור הלוגן. כאן יבוא לידי ביטוי טעמו האישי של הילד. על פי רוב אנחנו מוצאים כי אצל ילדים צעירים הבחירה תהיה בנורות פלורסנט המצליחים להאיר היטב את כל הסביבה. אך בקרב המתבגרים המחפשים את התחכום העיצובי, נמצא יותר את תאורת ההלוגן. תאורת ההלוגן היא תאורה שיש לה עיצוב בולט וניתן לבחור מתוך מגוון של גופי תאורה שלכל אחד מהם אופי ייחודי.
את גוף התאורה לקריאה יש למקם קרוב למיטה בהתאם לגובהה של המיטה. יש לשים לב כי התאורה ממוקמת
במרחק נכון על מנת שהאור לא יהיה עוצמתי מידי ומעיק לראיה. יש לשים לב כי התאורה ממוקמת בצד המיטה ולא ממש מעליה על מנת שהראש לא יסתיר את התאורה ולא יהיה ממנה למעשה את התועלת הרצויה.
באופן כללי, חשוב למדוד ולקבוע את התאורה לכל הפחות בגובה של 1.20 מטר מהרצפה.
כאשר מדובר במיטת תינוק, ישנה חשיבות מיוחדת לכך כי גוף התאורה יהיה במרחק בטוח על מנת שהוא לא יהיה נגיש עבור התינוק.
יש כאלה הממליצים עבור חדרי תינוקות, על תאורת לד המותקנת סמוך לרצפה. התאורה הזו תפיץ אור רך, היא לא תתחמם והיא גם לא תצרוך הרבה חשמל. התאורה הזו מאפשרת מצד אחד להאיר את האזור על מנת שניתן יהיה לגשת ולטפל בתינוק בצורה בטוחה, אך מצד שני הדבר לא מחייב את הארת החדר כולו בעוצמה שתפריע לו לשוב לישון.
בעת תכנון התאורה, כדאי לפזר את המפסקים בצרה נוחה ויעילה. את השליטה על התאורה המרכזית כדאי לקבוע בפתח החדר אך גם באזור המיטה.
כדאי לקבוע מספר שקעים של חשמל בחדר מתוך שימת לב לגובה השקעים על מנת לשמור על בטיחותו של הדייר הצעיר.
חשוב לזכור כי תכנון נכון של התאורה ישפיע על החיים ועל ההתפתחות התקינה של הילד.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת