אור נהיה מצרך מבוקש מאוד בבתים, ובמיוחד בכאלה שאינם נהנים מכיווני אוויר רבים או מחשיפה מספקת לתאורה טבעית החודרת מהחלונות. דירות, ובמיוחד כאלה שנבנו כחלק מבניין עירוני רב קומות, לא פעם מתאפיינות באפלוליות מסוימת. מצד אחד, כולנו נעדיף לבחור את הדירה העורפית, השקטה, ולא את זו הפונה אל הרחוב הסואן, אך מצד שני, הדירות שאינן מצויות בחזית פחות חשופות לאור היום.
לא סתם, הרשתות המתמחות החלו לשווק אינספור דגמים וצורות של גופי תאורה, על מנת שיתאימו באופן המדויק ביותר לצרכי התאורה בחללי הבית, המרפסת, החצר, ובמשרד. לגופי תאורה יש היום תפקיד כפול, כאשר הראשון הוא כמובן להפיץ אור באופן אופטימלי בחלל, והשני הוא לשמש כתוספת עיצובית נאה בחדר בו הם ניצבים. ניתן למצוא היום שלל פורמטים של גופי תאורה - גופי תאורה תלויים, גופי תאורה עומדים, גופי תאורה שקועי קיר, צמודי תקרה ואפילו תאורת רצפה…
אז כאמור, לגופי תאורה יש שני כובעים - להפיץ אור מיטבי בחדר ולשמש כאלמנט עיצובי שיוסיף סטייל. אם כן, חשוב קודם כל לתת את הדעת לפונקציונליות של גוף התאורה שאתם בוחרים, שכן, חללי הבית או המשרד השונים דורשים התייחסות פרטנית והצרכים שלכם בתוכם משתנים. לדוגמא, בחלל גדול כמו הסלון, נרצה תאורה חזקה ונוכחת, אך גם נעדיף את האופציה לעמעם אותה ולעשות שימוש בתאורה רכה יותר, לעת ערב, כשאנחנו נחים על הספה מול הטלוויזיה. או דוגמא אחרת - בחדר השינה נעדיף תאורה חלושה ואינטימית, אך כן נזדקק לתאורה נקודתית ליד כל אחת מהמיטות, ואולי גם תאורה חזקה יותר בקרבת ארון הבגדים, שתאפשר לנו לבחון את המלתחה בקלות בבקרים הלחוצים. פרמטר נוסף שיש לקחת בחשבון לפני שאתם בוחרים את סוג גוף התאורה, הוא גובה התקרה. במידה והתקרה גבוהה והחלל גדול באופן יחסי, תוכלו לעשות שימוש בגוף תאורה תלוי, שגם "ינמיך" את התקרה וייצור תחושה אינטימית יותר, וגם יהווה אלמנט נאה ומעניין מבחינת הסגנון. במידה והתקרה נמוכה, מומלץ לבחור בגופי תאורה צמודי תקרה. אלו יתפסו כמה שפחות שטח בחלל החדר, וגם יפזרו את האור באופן אחיד, ליצירת תאורה אופטימלית.
כאמור, גופי תאורה צמודי תקרה מתאימים ביותר לחדרים עם תקרות נמוכות, מה שלרוב מאפיין את הבנייה העירונית של העשורים האחרונים. עם זאת, יש עוד כמה פרמטרים שיש להתייחס אליהם לפני שבוחרים את גוף התאורה צמוד התקרה עבור החלל הספציפי אליו הוא מיועד.
גוף תאורה צמוד תקרה אמנם מפזר הרבה אור סביבו, אך במידה והחדר גדול, יתכן ותרצו להוסיף גופי תאורה נוספים, קטנים יותר, בנקודות שונות בחלל. לכן, יש לתכנן בדיוק היכן ימוקם גוף התאורה המרכזי, ולבחון את הצורך בתוספת גופי תאורה, שעשויים גם לרכך את התאורה ולתרום לאווירה נעימה בחלל.
בשנים האחרונות קיימת העדפה מובהקת לבחירה של נורות צהובות, המפיצות אור חמים יותר ואווירה ביתית. אז אכן, עבור חללי הבית כמו סלון או חדר שינה יתאים אור צהוב, אך לחדרים כמו המטבח או חדר האמבטיה, שם אנחנו רוצים לראות בבהירות מה אנחנו עושים, כדאי לשקול שימוש בתאורה לבנה ועוצמתית. גם במשרדים נהוג לבחור אור לבן, שמאיר בעוצמה את החללים ומשאיר את העובדים ערניים ופרודוקטיביים, השאלות שצריכות להנחות אתכם בבחירת הגוון הן פונקציונליות לצד אווירה וסגנון.
צמודי תקרה, כשמם כן הם, מותקנים בצמוד לתקרת הבית, ולכן, במיוחד אם אתם בשלבי תכנון ראשוניים של עיצוב הפנים של חלל מסוים, כדאי לקחת זאת בחשבון ולדאוג מבעוד מועד להשאיר בתקרה את השקע והקונסטרוקציה שיתאימו לשילוב גוף התאורה צמוד התקרה. מומלץ מאוד להיוועץ באיש מקצוע מומחה בענייני תאורה, שיוכל לסייע לכם ולתת מענה גם לשאלות הנוגעות בחשמל והתקנות מיוחדות.
בהמשך לסעיף הקודם, חשוב לדעת שגופי תאורה באופן כללי, הם תחום שלם ומורכב מאוד. גופי תאורה תלויים, צמודי תקרה, שקועי קיר ועוד - כל אחד מהם ממלא צרכים שונים לחלוטין, ומתאים לחללים שונים. אם חשבתם שמספיק לבסס את הבחירה של גוף התאורה על העדפות הסגנוניות שלכם, יש בידכם טעות. גופי תאורה הם גם פונקציונליים וצריכים להאיר את החלל כראוי, וגם כרוכים כאמור בשימוש בחשמל ובנורות שונות. לכן, במיוחד אם אתם מעצבי פנים או אדריכלים שעומדים לבחור גופי תאורה רבים ושונים עבור פרויקט גדול, מומלץ בחום להיוועץ עם אנשי המקצוע המומחים שמחכים לכם ברשתות התאורה. אלו ינחו אתכם גם לגבי השימוש בחשמל, ויוודאו שאתם שומרים על בטיחות הלקוחות, תוך שאתם מאירים את חללי הבתים, המשרדים והמרפסות שלהם באופן אופטימלי. זאת מבלי שתצטרכו לוותר על הטעם המיוחד שלכם במסגרת הבחירות העיצוביות.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת