באמצעות בחירת גופי תאורה נכונים, תוך התחשבות בצרכים השונים של כל חלל והתאורה הטבעית החודרת מהחלונות, ניתן לייצר אווירה והרמוניה מושלמת בכל חדר בבית. כך תעשו את זה נכון במהלך תכנון עיצוב חללים על ידי מעצבי פנים ואדריכלים, לצד בחירה של חומרי בנייה, רצפות ואריחים, ובחירה של ריהוט ודקורציה, אנשי המקצוע נותנים מקום של כבוד לתאורה. גופי תאורה שונים משפיעים באופן דרמטי ביותר על המראה ועל האווירה שתשרור בחלל, ואין להקל בכך ראש. כיום מעצבי פנים כבר מבינים היטב שתאורה היא הרבה מעבר לפונקציה של הארה שימושית בחדרי הבית, המשרד ובמרפסות ובחצרות. האתגר העומד בפני אנשי המקצוע כאן הוא כפול - הם נדרשים לבחור גופי תאורה שגם ישתלבו באופן הרמוני ויחמיאו לחלל בו הם ניצבים או תלויים, זאת מבחינה אסתטית ועיצובית, אך גם שיאירו בעוצמה מספקת, וגם שיהיו חסכוניים בצריכת אנרגיה עד כמה שניתן. במקרה שמדובר בתאורה לחדר האמבטיה, למשל, או למרפסת, יש להתחשב בעוד פרמטריים לוגיסטיים ובטיחותיים של גוף חשמלי שפועל בסביבה של לחות וחום.
אז נכון שתאורה היא כבר מזמן הרבה מעבר לפונקציה של שימושיות, אבל בכל מקרה ולפני הכל, יש להתחשב בפרמטר הזה כשניגשים לבחור תאורה. חללים שונים ברחבי הבית או המשרד מצריכים שימוש שונה וייחודי בתאורה, ואפילו בתוך אותו החדר עשויות להיות מספר פינות עם צרכים שונים של עוצמת אור. לדוגמא, בחדר האמבטיה יש צורך באור חזק בסביבת המראה והכיור, אך באזור הרחצה עצמו נעדיף תאורה רכה. דוגמא נוספת - בחלל הסלון אין צורך בתאורה עוצמתית כשיושבים בנינוחות על הספה, אך במקרה שפינת העבודה ממוקמת גם היא כחלק מהסלון, מומלץ לוודא שבנקודה הזאת ספציפית יהיה אור חזק יותר שיאפשר לראות בקלות וימנע מאמץ מיותר של העיניים במהלך העבודה. לכן, לפני שניגשים לבחור את גופי התאורה השונים, הנורות והעוצמה, קודם כל יש לערוך פרישה של החללים השונים ולהבין לעומק את הצרכים השונים בכל פינה.
פרמטר זה משפיע באופן משמעותי על בחירת התאורה, מאחר והוא יכול לסייע לנו להבין לאיזה עוצמת תאורה נזדקק בכל חלל. ברוב הבתים, החלל בעל החלונות הגדולים וחדירת האור העוצמתית ביותר הוא הסלון, ולכן ניתן להציב שם תאורה פחות חזקה. חדרי האמבטיה וחדרי השינה לרוב אפלים יותר ובמרבית המקרים לא נהנים מכיווני אוויר רבים, אם בכלל, לכן בבחירת התאורה יש לקחת זאת בחשבון, אך לזכור כי מאידך, בחללים אלה לרוב אין צורך באור חזק, והם משמשים אותנו להירגעות ולא לעבודה. אם ננצל בחוכמה את התאורה הטבעית הקיימת בבית, נוכל לחסוך בצריכת חשמל.
תאורת אווירה היא למעשה השימוש של מעצבי הפנים בגופי תאורה על מנת לייצר מראה ואווירה רצויים בחללי הבית השונים או במשרד. לכל חלל אופי שונה, מבנה שונה, סגנון עיצובי אחר וצרכים שונים ומגוונים. יותר מכל רהיט, פריט טקסטיל או אלמנט דקורטיבי, לתאורה יש את היכולת הכי חזקה ליצור מראה ותחושה, ואם משכילים בבחירתה, ומעניקים לעניין את תשומת הלב המירבית, ניתן לחסוך זמן ומשאבים באלמנטים עיצוביים אחרים. במילים אחרות - התאורה עושה את כל ההבדל.
הסלון, החלל בו אנחנו מבלים ביחד או לחוד, נינוחים על הספה. החדר הזה מזמין תחושת חמימות נעימה ומשפחתית, אותה ניתן להשיג באמצעות תאורה רכה וצהובה. על מנת להוסיף עוד נופך של אור ואווירה, ניתן להציב עוד גופי תאורה או ספוטים בנקודות שונות של החדר, ואלו ייצרו עניין נוסף, תחושת מרחב גדול יותר וכמובן אווירה. מומלץ לשלב עמעם בתאורת הסלון וכך בני הבית יוכלו לשלוט בעוצמת התאורה בהתאם לצרכיהם. לדוגמא, בעת צפייה בטלוויזיה, ייתכן וירצו אור חלש יותר, בעת אירוח חברים או משפחה ייתכן ויתאים אור מרכזי חזק יותר וכו'.
בחדר השינה רובנו משתמשים לצורך שינה או מנוחה בלבד, והתאורה צריכה להיות בהתאם. כיום, לפי שיטות יפניות מודרניות, מעצבי פנים משתדלים להשאיר את חדר השינה כמה שיותר מינימליסטי וחף מ"רעשים". הדבר מתבטא בכמה שפחות פריטי ריהוט ודקורציה, מה שמעניק אווירה כללית של שקט. אי לכך, מומלץ שהתאורה המרכזית בחדר תהיה רכה וצהובה, לרוב יתאימו פה גופי תאורה צמודי קיר בעלי עמעם. בנוסף, מומלץ לשלב נורות לצד כל מיטה, לצורך קריאה רגועה לפני השינה.
המטבח הוא חלל קצת טריקי מבחינת התאורה, ויש להבין את המורכבות לפני שניגשים לבחור את גופי התאורה המתאימים. מצד אחד, הפרמטר החשוב ביותר בחדר זה הוא הפונקציונליות. אנחנו בעיקר עומלים שם על הכנת אוכל, בישול ואפייה, והתאורה צריכה לתמוך בכך ולהאיר לנו את שטחי העבודה. מצד שני, בבתים רבים בחלל זה נמצאת גם פינת האוכל או משטח שהוא אי גדול בו מרבים לשבת ביחד, לא רק לצורך הכנת אוכל, אלא גם לבילוי משפחתי. במקרה כזה מומלץ לחלק את החלל ולהבין באילו אזורים צריכה להיות תאורה עוצמתית ופונקציונלית ובאילו יתאימו יותר ספוטים של אור נגוהות באווירה חמימה.
בחדר הרחצה לרוב נעדיף תאורה אפלולית באווירה רגועה ממש כמו בספא. אם כי, מומלץ להציב תאורה עוצמתית יותר מעל הכיור והמראה, שתאפשר לנו להתנהל בקלות וביעילות ספציפית בנקודות אלו.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת