היכולת לשמור על ריכוז היא נושא שהולך ועולה על סדר היום, במיוחד בעידן בו שלל הפרעות מיוצרות סביבנו, והסמארטפונים והלפטופים לא מפסיקים לשלוח נוטיפקציות לכל עבר. אין זה צירוף מקרים, שרבים מוצאים עצמם נאבקים על מנת לשמור על מיקוד ולהצליח לעבוד או ללמוד כמו שצריך. נוסף על כך, מאז שהגיעה אלינו מגיפת הקורונה, רבים החלו לעבוד מהבית, עניין מאתגר לכשעצמו כשמדובר על שמירה על רמת ריכוז מספקת. ישנם שני קשיים עיקריים שעבודה מהבית כרוכה בהם בהקשר של פוקוס בעבודה. קודם כל, יש הרבה "פיתויים" והסחות דעת כמו התחזוקה השוטפת של הבית, לרבות כלים וכביסות, שעלולים להסיט אותנו מהמסלול של ישיבה רצופה ויעילה מול המחשב. בנוסף, במקרים רבים לא היתה את האפשרות, או שלא נתנו לכך את הדעת, ולא הגדירו חדר עבודה מסודר, וזו הטעות הבסיסית והעיקרית, שביכולתה לפגוע בשטף ובאיכות העבודה והריכוז שלנו. חשוב לדעת שלעיצוב סביבת העבודה, ובמיוחד חדר העבודה, יכולה להיות תרומה משמעותית מאוד ליכולת שלנו לעבוד כמו שצריך, ולאורך זמן. הנה כמה טיפים פרקטיים שיסייעו לכם לעצב את חדר העבודה באופן שיתמוך בריכוז שלכם.
טיפ הראשון והחשוב מכולם, הוא קודם כל להבין שלא מדובר בעוד חדר סטנדרטי בבית, אלא לחדר עם ייעוד שונה, הזקוק לעיצוב מותאם ולפסיליטיס ספציפיים. במיוחד אם יש לכם את האפשרות, נסו להימנע מעבודה בסלון או יותר גרוע - בחדר השינה, והגדירו חדר או לפחות פינה מסודרת שיהיו מיועדים לעבודה בלבד. יש כאן איזה אלמנט של גישה, שמראש תפעיל איזה משהו אוטומטי כשתתיישבו בפינה המיועדת - המוח יקלוט שעכשיו אתם ב"מוד" עבודה. בנוסף, יש עוד סיבה שלא להכניס עבודה לתוך מקום של פנאי, מנוחה או בילוי משפחתי, בדיוק מאותן סיבות שלא ממליצים לערבב בין ביזנס לפלז'ר. לשני אלו יש נטייה לפגוע אחד בשני, במידה ולא שומרים על הפרדה מוגדרת ביניהם, ולכן כדאי להחליט על מקום ספציפי שבו רק עובדים. אם אין לכם חדר של ממש להקצות עבור עבודה, תוכלו להגדיר פינה מסוימת, רצוי שתהיה פינת החדר הרחוקה יותר מדלת הכניסה, כך שתהיה לכם איזושהי פרטיות ושקט, ותחושה של מעין נישה או כוך, בהם אתם מתכנסים במטרה לעבוד.
כיצד משיגים רוגע, שקט וריכוז גבוה באמצעות עיצוב פנים? ובכן, לבחירות העיצוביות בחלל, החל מצבע הקירות ועד לעוצמת וצבע התאורה, יש השפעה רבה על רמות הריכוז שלכם, והחדשות הטובות הן שבאמצעות כלים פשוטי ושמירה על כמה כללי אצבע ברורים, תוכלו לקדם את יעילות העבודה שלכם בבית.
כאמור, בעידן בו הקשב מאותגר, כל דבר קטן יכול להסיח את דעתכם, ולכן איפה שיש לכם שליטה על כך, כדאי לדלל את ההסחות עד כמה שאפשר. בשלב הראשון של עיצוב חדר או פינת העבודה, בחרו אך ורק את פריטי הריהוט שחייבים להיות בהם על מנת שתוכלו להתנהל בהם בנוחות וביעילות. הכוונה היא למינימום ההכרחי - שולחן עבודה, כיסא משרדי מותאם (ומומלץ בחום כזה שתוכנן באופן ארגונומי), מנורת שולחן, פח אשפה קטן ואולי שידת מגירות או פתרון אחסון אחר, שיוכל להכיל את הניירת, העטים ושאר "פיצ'פקעס" שאולי משמשים אתכם במהלך היום. בניגוד לעבודה במשרד מחוץ לבית, שם אתם מעוניינים להכניס אווירה ביתית ולשלב אלמנטים שמזכירים לכם את החיים מחוץ לעבודה, לרבות תמונות של בני משפחה, פסלונים דקורטיביים וכו', במקרה של עבודה מהבית - אין בהם צורך של ממש, ויתרה מכך - הם עלולים להפריע, ליצור "רעש" מיותר ולאתגר את הריכוז שלכם. אם כן, מומלץ לוותר על כל אלו במקרה זה. הפריט הדקורטיבי היחיד שאנחנו לא ממליצים לוותר עליו הוא עציצים. לעציצים חיים תרומה מרגיעה, מחייה וגם עיצובית, והם גם מסייעים לסירקולציה טובה יותר של חמצן בחדר. לכן, אם יש פריט אחד שאינו פונקציונלי של ממש, אבל כן כדאי להשאירו, זה ללא ספק עציץ גדול ומלבלב במשרד הביתי.
מעבר למנורת השולחן שתוצב על שולחן העבודה, יש להתאים תאורה לחדר עבודה באופן מיוחד, ובשונה משאר גופי התאורה שבחרתם עבור שאר חללי הבית. קודם כל, לא מעט מחקרים כבר דיברו על הקשר שבין אור למצב רוח וכן לריכוז ולפרודוקטיביות, ולכן בחדר העבודה חשוב להתאים תאורה שתהיה עוצמתית מספיק, אך גם רכה מספיק כדי לא לסנוור או להכביד לאורך זמן. כמו כן, חשוב להתאים את המיקומים של גופי התאורה השונים בחדר, כאשר יתכן ותעדיפו לפזר מספר גופי תאורה נקודתיים, במקום גוף תאורה מרכזי ומסיבי. בנוסף, אם יש חלונות בחדר, מומלץ לפתוח אותם לרווחה לאורך שעות העבודה, כך שתרוויחו גם תאורה טבעית נעימה וגם אוורור אופטימלי, שיסייע גם הוא בהקשר של ריכוז.
גם לצבעים ולגוונים יש השפעה ניכרת על היכולת להתרכז, וכדאי לקחת זאת בחשבון כאשר ניגשים לעצב את חדר העבודה. העדיפו צבעים נייטרלים, רכים ובהירים, לרבות פסטלים כמו תכלת או צהוב בהיר. בעבר נהגו לעצב משרדים עם הרבה אפור, אך היום כבר מבינים שחלל עבודה צריך להיות יותר מאיר עיניים ומשמח, ולכן ניתן לבחור בגרסותיהן המתונות של צבעים אחרים.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת