כל מעצב מנוסה יסכים עם כך שתאורה היא מרכיב חיוני בתהליך עיצוב החלל - בניגוד לאופן שרבים מאיתנו תופסים אותה, כגורם פונקציונלי בלבד. במקרה שאתם מתפתים להשקיע יותר מזמנכם בבחירת ריהוט או בהתלבטות לגבי אופן העמדת הפריטים, זכרו שתאורה יכולה לשנות את החלל לחלוטין - לא רק על ידי הארת פינות חשוכות, אלא על ידי השפעה של ממש על מצב הרוח ועוד. אור הוא אלמנט רב עוצמה. בחירה בסוג האור הנכון, יכולה לרומם את מצב הרוח, לעורר פרודוקטיביות וממש להניע אותנו. בבית, האור מחייה את הדברים הקטנים - שגרת הבוקר שלנו, או הרגעים שאנו מבלים עם חברים.
רוב המעצבים מסכימים על כך שיש צורך ביותר ממקור אור אחד בחדר. חשבו על תאורה "שכבתית": בכל חדר צריך להיות שילוב של אמצעי תאורה, שרצוי שיכלול מנורות תקרה, גופי תאורה מעוצבים ותאורת עבודה. בסלון, למשל, תוכלו להתחיל בתליית גוף תאורה דקורטיבי במרכז החדר. לאחר מכן, יש להתייחס לכיוון קירות החדר, ולהעדיף תאורה המאירה לכיוונם, ש"תשטוף" בעדינות את הקירות, את הווילונות ואת התמונות התלויות על הקירות, בבהירות חמה ופונקציונלית. ניתן להשיג זאת באמצעות תאורה המותקנת ישירות מהתקרה, או אפילו באמצעות מנורות רצפה גבוהות, המקרינות אור על התקרה. בהתאם לפריסת החדר, ניתן להשתמש באורות הדגשה כדי להדגיש יצירות אמנות, וניתן למקם מנורות שולחן לצד מקומות הישיבה, כדי להוסיף שכבה נוספת של אור. ולמען אלמנט אווירה נוסף, תמיד תוכלו לחזק עם כמה נרות דקורטיביים, שאף פעם לא יכולים להזיק. המטרה היא ליצור קונטרסט בין האור במרכז החדר ומסביב למרחב, לבין החללים הכהים יותר שביניהם. ממש כמו בחיים עצמם, ללא הקטעים האפלים והשקטים יותר, הכל שטוח ומשעמם. המשחק העדין בין אור לחושך הוא שיוצר את העניין.
המטבח, לו אתם זקוקים קודם כל כדי להכין מזון, חייב תאורה מתאימה, שתאפשר לכם לעבוד בנוחות ובבטיחות. מומלץ להציף את החלל באור, על ידי התקנת אהילים גבוהים או אורות שקועים לאורך התקרה. אם יש לכם אי במטבח, שקלו את האופציה של תליית גופי תאורה גבוהים מעליו, על מנת שיאירו את החלל מבלי לתפוס מקום בשטח שאולי תצטרכו לאכול בו או להכין אוכל. עם זאת, חשוב לדאוג שגופי התאורה שם יהיו מספיק גבוהים על מנת שלא יפריעו לכם לראות זה את זה כשאתם יושבים לאכול על האי. אור מתחת לארון: הפעלת פסי תאורת LED בתחתית הארונות העליונים במטבח, היא הדרך הקלה ביותר ליצור חלל דלפק מואר באופן שווה, להכנת מזון, בישול ואפייה.
אם יש לכם חדר הפונה צפונה ללא אור שמש ישיר, הדבר בדרך כלל ידרוש קצת יותר מחשבה והשקעה מבחינת התאורה. לדוגמא, אם חלל הסלון שלכם לא נהנה נהנה מאור טבעי, ניתן להתקין גופי תאורה שקועים לאורך קווי המתאר של הסלון, וכן להשלים את התאורה באמצעות גוף תאורה תלוי מרכזי, שמפיץ אור באופן אופקי בכל החלל. בנוסף, ניתן להשתמש גם במנורות שולחן כדי להאיר פינות חשוכות ובאמצעים כמו ספוטים, כדי למשוך את תשומת הלב ליצירת אמנות ופריטי דקורציה ספציפיים, שאתם מעוניינים לתת להם את הבמה. עבור חדר שינה חשוך, ניתן לשלב נברשת מרכזית מרשימה שתיתלה מהתקרה, בתוספת ספוטיםנפרדים בפינות החדר, וכמובן מנורות קריאה ליד המיטה.
בחדר הרחצה, בו לרוב ניצבת מראה גדולה, האופציה הגרועה ביותר היא להתקין גוף תאורה שקוע מעל הכיור, מכיוון שהוא מטיל צללים שאינם מחמיאים, ואף אחד לא רוצה לפתוח ככה את הבוקר, או לראות את השתקפותו כך לפני השינה. במקום זאת, העדיפו ספוטים או אמצעי תאורה צמודי קיר, עם נורות של 75 וואט המותקנות במרחק של כשני מטרים מהרצפה, שיסייעו ליצור תאורה אחידה על פניכם. כדי ליצור תחושה של אינטימיות ויוקרה כמו בספא, כדאי לשקול התקנת גוף תאורה תלוי ומסוגנן. לדוגמא, חדר אמבטיה ללא חלונות, יכול להפוך לחלל דרמטי על ידי תליית נברשת מנצנצת באור יקרות מעל האמבטיה. כדאי להעז כאן.
אחד הדברים יפים בתאורת פנים, הוא שניתן לשחק עם גופי התאורה השונים, לשנות לחלוטין את העיצוב ואף להפוך בעיה ליתרון, באמצעות גוף התאורה המתאים. אם נשארה בבית פינה ריקה ואפלה, במקום לנסות ולהתעלם ממנה, אפשר לאמץ טריק של מעצבי פנים, ולשנות את החלל הזה באמצעות מנורת רצפה גדולה עם נוכחות מרשימה. חפשו מנורה מתאימה ו"משלימה" מבחינת הגימור והחומר, לחלל שמסביב, ובאופן מיידי תהפכו פינה אבודה ומוזנחת, לאזור מושקע ומלוטש, שיהפוך לחלק חשוב ומרשים מהעיצוב הכללי של החדר.
התקנת דימרים (עמעמים) על כל גוף תאורה המאפשר זאת, תאפשר לכם להתאים באופן ידני את האור, ולהגיב לשינויים באור הטבעי, חילופי עונות השנה וכדומה. יש הבדל משמעותי בין האור הטבעי החודר לחדרים בעונת הקיץ לזה המגיע מהחלון בעונת החורף, וזו ללא ספק הדרך הקלה ביותר להתאים את האור שבבית למצב המשתנה. מומלץ להתקין דימרים על גוף תאורה יחיד ולא על התאורה הראשית (המפסק הראשי) של התאורה בחדר.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת