בחירת התאורה היא חלק בלתי נפרד מתהליך עיצוב הבית, ולא במקרה - היא חייבת ללכת יד ביד עם הסגנון שבחרתם, לא להתנגש בו, לא לגרוע ממנו, ובוודאי לא להשתלט עליו, ומהצד השני גם להיות עם נוכחות משלה. הדרך להתאים מנורות לכל סגנון כידוע, לתאורה יש תפקידים נוספים מעבר להשתלבות הרמונית עם פריטי הריהוט והעיצוב שבחרתם עבור חללי הבית השונים - היא גם צריכה, הלכה למעשה, להאיר לכם את הבית באופן שיאפשר לכם להתנהל בו בנוחות. תפקיד נוסף של התאורה, שלא תמיד מתייחסים אליו בכובד ראש, וחבל, הוא לייצר אווירה מסוימת. גם אם רבים לא יודעים זאת, כאשר משקיעים בעיצוב הבית, אחת המטרות העיקריות היא לא רק שהוא יהיה יפה, אלא גם שיהיה נעים, מסביר פנים, ביתי וחמים. וכאן בהחלט נכנסת לתמונה התאורה…
ממש כמו בתחום האופנה, ניתן לחלק את גופי התאורה לסגנונות כלליים המבוססים על מאפיינים שונים וטרנדים פופולריים. הדרך הנכונה להתמקד בחיפוש אחר גוף התאורה המתאים, היא קודם כל לבדוק - מהו הסגנון הכללי שאתם מחפשים, ואז לפנות למנורות מעוצבות לפי המאפיינים של אותו הסגנון. לדוגמא, בית שאתם מעצבים בסגנון וינטג׳, עם רהיטי עץ עתיקים, שטיחים כבדים וציורים מפוארים על הקירות, יזדקק למנורה בעיצוב מתאים. אולי אפילו נברשת או מנורה בעיצוב רומנטי עתיק אחר. לעומת זאת, בבית שעוצב בסגנון מודרני, מינימליסטי, עם פלטת צבעים מצומצמת וקונטרסטית, יותקן גוף תאורה שעוצב בקווים כלליים דומים.
"מודרני" הוא מונח עיצובי רחב למדי, המתייחס בדרך כלל לסגנון המתאפיין בקווים נקיים וחדים, פלטת צבעים מינימליסטית ושימוש בחומרים כמו מתכת, זכוכית ופלדה. העיצוב מודרני שואף לפשטות בכל אלמנט, בין שאלו הם הרהיטים, פריטי הטקסטיל, גופי התאורה ועוד. כשרוצים לתאר את הסגנון המודרני במילה אחת, אפשר לסכם זאת ב״פשטות״ או אפילו דלות - אין הרבה בלאגן, לא תמצאו שם עומס או יותר מדי אביזרים, וגם לא צבעוניות ניכרת. לא מעט מתבלבלים בין סגנון העיצוב המודרני לסגנון העכשווי. למעשה, הם לא לגמרי טועים. ההבדל העיקרי בין סגנון עיצוב מודרני לסגנון עיצוב ״עכשווי״ הוא שבמרבית המקרים, העיצוב המודרני מגלם פרשנות מדויקת לסגנון עיצוב שהחל במאה ה-20. סגנון עכשווי, לעומת זאת, הוא גמיש יותר, ומציע פחות דבקות בסגנון מסוים אחד. לדוגמה, סגנון עכשווי עשוי לכלול קווים מפותלים, ואילו עיצוב מודרני לא.
בשנים האחרונות, חלה התרופפות קלה ב״חוקי״ העיצוב וכבר יותר מקובל לשלב פריטים מסגנונות שונים, לכן, נתייחס במקרה זה לפריטים שיתאימו לסגנון העיצוב העכשווי. במקרה שאתם מעוניינים לעצב את חללי הבית בסגנון זה, ראשית דעו שפלטת הצבעים שלכם צריכה מצומצמת במיוחד. שחור, לבן, ואולי צבע אחד נוסף כמו כחול, צהוב או אדום - יספיקו. פריטי הריהוט צריכים להיות במראה חד, נקי, ואף עתידני. קווים ישרים, חדים ונקיים. דוגמאות, אם בכלל, צריכות להיות ישרות וגיאומטריות, וגופי התאורה צריכים לציית לאותם החוקים. תוכלו לתלות, למשל, מעל פינת האוכל, גוף תאורה גיאומטרי מעניין, שיוסיף גם אור וגם אווירה. באחת הפינות בסלון, אפשר להציב מנורת רצפה עומדת בעיצוב דומה. אם החלטתם לשלב פריטי טקסטיל כמו שטיחים או וילונות, דאגו שאלו יהיו בצבע אחיד, או בדוגמא גיאומטרית מינימליסטית, בשחור לבן.
הקונספט המינימליסטי, למעשה לוקח מושגים השייכים לסגנון העיצוב מודרני ומפשט אותם עוד יותר. פלטות הצבעים ניטרליות ואווריריות; הריהוט פשוט ויעיל, ושום דבר אינו מוגזם או ראוותני, לא באביזרים ולא בעיצוב הכללי.מינימליזם מוגדר בסופו של דבר על ידי תחושת פונקציונליות וקווים נקיים במיוחד. הסגנון הזה, הפך לפופולרי במיוחד לאחר שהתחילו להבין ברחבי העולם המערבי ש״פחות זה יותר״ ודמויות כמו כוהנת הסדר והארגון היפנית מארי קונדו, פרצו לחיינו בסערה, וגילו לנו שאנחנו טובעים בתוך הבלגן של עצמנו. הרי כשאנחנו מסתפקים במועט ומכניסים הביתה כמה שפחות פריטים - קל יותר לשמור על הסדר. למעשה, זה גם תורם לא מעט לשקט הנפשי, לחיות בחלל נקי, מאוורר ומרווח. על מנת להתאים גופי תאורה לעיצוב בסגנון המינימליסטי, כדאי ללכת על אותו הקו, ולבחור בגופי תאורה שתופסים כמה שפחות מקום בחלל. לדוגמא, מנורה צמודת תקרה בסלון, ספוטים שקועים ומנורות קיר, שלמעשה אין להן כמעט נפח, הן כמעט דו מימדיות.
הסגנון התעשייתי, כשמו כן הוא, שואב השראה ממקומות כמו מחסנים, מפעלים, או לופטים עירונים. רבים מהאלמנטים בסגנון זה מתאפיינים ב״גולמיות״, ולכן לא נדיר לראות כחלק מהסגנון הזה אלמנטים כמו לבני בניין, צינורות ומשטחי עץ חשופים. בית איקוני שעוצב בסגנון זה, יהיה למשל דירת לופט שהוקמה ושופצה בבניין תעשייתי לשעבר. תקרות גבוהות, עץ ישן וגופי תאורה מתכתיים תלויים, פריטי ריהוט פונקציונליים ודלים - ירכיבו את עיצוב החלל בסנגון זה. ייתכן שתהיה יצירה אחת או שתיים של אמנות מופשטת, או צילום מודפס, על מנת להוסיף קורטוב של צבע אחר, לערכת הצבעים הניטרלית, הנגזרת מהחומרים העיקריים של עץ ומתכות.
סגנון העיצוב הזה כולל פריטים קלאסיים, ריהוט מפואר ושפע של אביזרים. רהיטי עץ כהים, שללא ספק השקיעו בגימור ובליטוש שלהם, פלטות צבעים עשירות ומגוון טקסטורות וקווים מעוקלים. העיצובים מתאפיינים בעומק, בשכבות ובממדיות והריהוט עשיר בפרטים ובבדים כמו קטיפה, משי וגובלן, שעשויים לכלול מגוון של דוגמאות ומרקמים. גופי התאורה יהיו בדרך כלל מוזהבים, רומנטיים ומפוארים, כמו נברשות או אהילי זכוכית בקווים מעוגלים ומסולסלים.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת