בחירת גופי התאורה לבית חייבת להיות מדויקת ומחושבת, תוך התמקדות בכל חדר לגופו, תוך ששמים את הדגש הן על היבטים של אסתטיקה וסגנון והן על פונקציונליות - הרי שתאורה נועדה במקור פשוט להאיר את החדרים על מנת שנוכל לראות היטב מה אנחנו עושים, וגם להתנהל באופן בטיחותי ונוח מעבר לדירה חדשה בבעלותכם הוא תהליך מרגש ומלחיץ במיוחד. הפעם זה אמיתי, וזה שלכם, כנראה לתמיד, ובהמשך גם של צאצאיכם, ובקיצור, הכל דרמטי כי חשוב לכם שהכל יהיה מושלם. אחד משלבי העיצוב הבסיסיים הם בחירת תאורת פנים לבית, ויש לכם כאן לא מעט עבודה לעשות, כלומר זו חייבת להיות בחירה מדויקת עבור כל חדר, תוך שאתם שמים את הדגש הן על היבטים של אסתטיקה וסגנון והן על פונקציונליות. הרי שתאורה נועדה במקור פשוט להאיר את החדרים על מנת שנוכל לראות היטב מה אנחנו עושים, וגם להתנהל באופן בטיחותי ונוח. למרבה המזל, שני הפרמטרים האלו בהחלט יכולים להתמלא במקביל, וניתן להתאים לכל חדר את גוף התאורה שגם יאיר את החלל באופן אופטימלי, אך גם ייצור אווירה נעימה ויוסיף סטייל. כאשר בוחרים נכון, אין צורך להתפשר על אף אחד מהפרמטרים.
כאשר ניגשים לבחור גופי תאורה לכל חדר, קודם כל צריך לבחון את הפרמטר החשוב מכולם - עוצמת האור לה אנחנו זקוקים. ישנם חדרים כמו המטבח למשל, בהם תאורה חזקה היא בגדר חובה, מאחר ואנחנו צריכים לראות היטב מה אנחנו עושים שם, במהלך פעולות הבישול והכנת המזון, שלעתים קרובות כוללות גם שימוש בסכינים, באש ובחום התנור. לעומת זאת, בחדרים כמו חדר השינה או חדר האורחים, פחות קריטי שתהיה תאורה עוצמתית, אם כי במקרים אלו התאורה בעיקר צריכה לספק אווירה נעימה. אז נכון שהפונקציונליות היא במקום הראשון, אבל חשוב לדעת שאפשר בהחלט לשלב בין תאורה פונקציונלית לבין תאורת אווירה, במיוחד בחדרים בהם אתם שואפילו לספק את שניהם באותה המידה.
כמובן, גופי תאורה צריכים להיות מסוגננים ונאים, ולא פחות חשוב - להשתלב באופן הרמוני עם סגנון העיצוב הנבחר בכל חלל וחלל. לדוגמא, אם הסלון שלכם מעוצב בסגנון מודרני ומינימליסטי, ככל הנראה גוף תאורה בסגנון וינטג׳, עם פיתוחי מתכת והרבה פרטים פחות יתאים בו. חשוב להתאים את הסגנון, הצבע והצורה לשאר פריטי הריהוט שבחלל. עם זאת, בשנים האחרונות הסגנון האקלקטי, בו משלבים בין כמה סגנונות, דוגמאות, צבעים וצורות, תופס תאוצה ובבתים רבים מאמצים אותו בשמחה, שכן יש בו הרבה חופש ויצירתיות. לכן, במידה ובחרתם בסגנון הזה עבור הבית שלכם, יהיה לכם גם יותר חופש בבחירת סגנון גופי התאורה.
מדובר בפרמטרים טכניים חשובים, הן בהיבט הפונקציונלי של גופי התאורה והן בהיבט האסתטי. גופי התאורה בהכרח צריכים להיבחר תוך התחשבות בנתוני הגודל של החלל, לרבות גובה התקרה. לדוגמא, אם אתם מעצבים חלל עם שטח מוגבל ועם תקרות נמוכות, גופי התאורה צריכים להיות מינימליסטים במיוחד, על מנת שלא יתפסו שטח יקר בחדר בעצמם. במקרים כאלו מוטב להעדיף גופי תאורה צמודי תקרה וצמודי קיר. לעומת זאת, אם מדובר בחלל מרווח עם תקרות גבוהות, תוכלו להתקין גוף תאורה תלוי, גדול ובעל נוכחות מרשימה. כל זאת בהנחה שהסגנון שלו אכן מתאים לסגנון העיצוב שבחרתם ולייתר פריטי הריהוט והדקורציה שבחדר.
בחלל הסלון, החדר המרכזי ומוקד הפעילות של הבית, בעיקר דרושים סטייל, אווירה ואסתטיקה. בהנחה שאתם לא עובדים בחדר זה, אלא בעיקר מבלים עם בני המשפחה ברביצה על הספות, שיחות וצפייה בטלוויזיה, מומלץ למלא את החדר באור רך ונעים, שיספק את האווירה הרצויה. אם מדובר בחדר רחב ידיים, תוכלו לשחק עם העיצובים ולבחור גופי תאורה עם נוכחות, שיהוו בעצמם חפצי נוי ותוספת של סגנון ואמירה. אם מדובר בחלל קטן יותר, העדיפו לפזר ספוטים וגופי תאורה צמודי קיר שייצרו אשלייה אופטית של עומק ומרחב.
בחירת תאורה לאמבטיה היא עניין מעט טריקי, שכן, בחלקו האחד של החדר הזה אנחנו מבקשים בעיקר להירגע - המקלחת והאמבטיה עצמה, ואילו בחלקו האחר, זה שבסביבת הכיור והמראה, אנחנו מתארגנים בבוקר, מצחצחים שיניים בבוקר ובערב, מתאפרים, מסתרקים ומסתדרים, או במילים אחרות - צריכים להיות יעילים. אם כן, מומלץ לשלב בין הפונקציות השונות ולהתקין גוף תאורה מרכזי עם אור רך ונעים, ולא עוצמתי מדי, ואילו בחלק שבקרבת המראות וסביבת ההתארגנות, להתקין גוף תאורה נקודתי עם אור חזק יותר, שיספק מענה לצרכים אלו. כמו כן, אפשר לבחור עבור אזור זה גוף תאורה הניתן לכיבוי ולהדלקה לפי הצורך.
חדרי שינה, כמעט באופן גורף, מיועדים להירגעות ולמנוחה, ואנחנו בדרך כלל מבלים בהם בשלב שלפני השינה, תוך צפייה בטלוויזיה, קריאה וכדומה. אם כך, אין צורך באור חזק במיוחד בחלל זה, אלא בגוף תאורה מרכזי שיספק אור נעים, ואולי אף כזה הניתן לעמעום בעת הצורך. עם זאת, כן כדאי שמעל כל צד של המיטה תהיה מנורה עם מתג נגיש (רצוי כזה שניתן להפעיל בשכיבה במיטה), לצורך קריאה או פעולות התארגנות קלות שחלקנו עושים לפני השינה או במהלך הלילה, כמו קימה לשתיית מים וכדומה. ניתן לשלב בחדר השינה גם גוף תאורה עומד דקורטיבי, שיוסיף עוד שכבה של אור נעים, ייצור אווירה ויוסיף גם סטייל כמובן.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת