שימוש בחומרים טבעיים בגופי התאורה, בשטיחים, במחצלות ובפריטי הריהוט, ייצור מראה בוהמייני שמאוד יחמיא לחצרות ולמרפסות, וייצור אווירה רגועה והרמונית. מהו מקור הסגנון הזה, מדוע הוא תופס תאוצה בשנים האחרונות וכיצד אפשר לאמץ אותו בקלות? לא סתם הסגנון הבוהמייני צבר פופולריות בתחום עיצוב הפנים. מצד אחד, מדובר בסגנון משוחרר לחלוטין, המעניק למעצבים חופש גדול בבחירות האסתטיות, ומהצד השני, הוא יכול להפיח חיים חדשים בכל חלל, בין שהוא מעוצב בסגנון כפרי ובין שמדובר בסגנון מודרני. פלטת הצבעים הבהירה, האלמנטים הרב-תרבותיים, והשכבות היוצרות מראה שליו, הופכים את סגנון הבוהו לכזה שכמעט ואין מי שיתחבר אליו. סגנון הבוהו הוא כמעט תמיד טרנדי ורלוונטי, והוא מספיק עדין ומגוון, על מנת שניתן יהיה לשלב אותו בכל מקום, בלי קשר לסגנון העיצוב המובהק שנבחר.
בוהו, או בוהו-שיק, הוא אחד מאותם סגנונות עיצוב פנים שבהם ״הכל הולך״, כאשר הם מעודדים את המעצבים לצאת מהתבניות ולקרוא תיגר על החוקים שהם מכירים. לסגנון הבוהו אין חוקים, רק קווים מנחים, זאת כנראה הסיבה שאומנים משכבר הימים מתחברים אליו. משמעות המושג ״בוהמייני״ היא לא קונבנציונלי ואמנותי, וזו דרך מצוינת להגדיר את סגנון העיצוב הזה. הסגנון, שהתפתח במאה ה-19 בפריז, צמח בעקבות האמנים שקראו תיגר על אורח החיים הבורגני, והחליטו לעבור לאזורים חדשים בעיר הצרפתית - אזורים שהתמקדו ביצירתיות ובביטוי אמנותי, ולא בעושר כלכלי ובמעמד. גישה זו עדיין באה לידי ביטוי בסגנון הבוהו, כפי שאנחנו מכירים אותו היום - שילוב אקלקטי של גיוון, תרבות ואמנות. "תכליתו היא לבטא את הטעם והסגנון הייחודי של כל אחד, בלי חוקים.
עיצוב בוהמי עוסק בצבעים ובדוגמאות נועזות, בטקסטורות מעניינות ובחומרים טבעיים. מעבר לזה, מדובר כאמור בסגנון אקלקטי, כלומר כזה הקורא לכם לא לפחד לערבב בין אלמנטים ואף להעמיס בפריטים. פלטת הצבעים הבוהמית מתאפיינת בגווני אדמה ובגוונים טבעיים, גוונים עדינים של זהב, פסטלים רכים וצבעים עמוקים ועשירים בהשראת הטבע. פלטה זו מושלמת ליצירת חלל נעים ומזמין שמרגיש חם וחי. בניגוד לסגנונות מינימליסטיים שצוברים פופורליות בשנים האחרונות, הסגנון הבוהמייני דווקא גורס כי ״יותר זה יותר״, ומאפשר לעצב חללים ומתחמי חוץ בשלל גוונים, דוגמאות וטקסטורות. חומרים טבעיים, או לפחות חומרים במראה טבעי, פופולריים מאוד בסגנון הבוהמייני, ומאחר וגם טקסטורות ומרקמים הם עניין רצוי בהקשר זה, שימוש בשכבות של טקסטיל כמו שמיכות, ושטיחים ייצור את המראה המבוקש, וגם שימוש בחומרים במראה גולמי, כמו למשל שולחן עץ בגילוף גס.
תאורת חוץ כפרית היא חלק בלתי נפרד מעיצוב המרפסת והחצר בסגנון בוהו שיק. הכוונה לאהילים תלויים עשויי ראטן, קש או מקרמה, וגם גרילנדות עם שלל נורות קטנות שמוסיפות המון אווירה. חשוב לציין שכאשר בוחרים תאורה עבור חללי החוץ, חשוב לשים לב למספר פרמטרים, מעבר לסגנון העיצוב, כאשר העיקרי בהם הוא עמידות בפני רטיבות ובפני תנאים אקלים משתנים אחרים כמו שמש חזקה.
גם אם מתחם החוץ שלכם מוקף במדשאה ובצמחים, אבל במיוחד אם לא - חשוב להוסיף צמחים בדמות עציצים ואדניות, על מנת להעצים את תחושת הטבע והכפריות. ניתן לתלות עציצים מהתקרה בתוך מנשאים מיוחדים עשויים מקרמה או נחושת, ואף לתלות מדפים חזקים ולהניח עליהם עציצים, רצוי עם שרכים מהזן המטפס. ניתן להוסיף קישוטים כמו כדי קרמיקה ובתוכם זרי פמפס, שמאוד אופייניים לסגנון הבוהו שיק.
כן, אפילו שמדובר במתחם החוץ, שטיחים ומחצלות יוסיפו המון רכות ומראה טבעי, זורם ונעים. חישבו על ה״זולות״ בסיני ובריזורטים של תאילנד. בדרך כלל אין חלק אחד של רצפה שהוא חשוף, אלא שהכל מכוסה שטיחים צבעוניים ומחצלות. כדאי להעדיף מחצלות קש או שטיחי בד קלים לניקוי, בעדיפות לכאלו שיש בהם דוגמא עשירה, בצבעים חמים. באופן זה גם תיצרו אווירת בוהו-שיק מדויקת וגם יהיה קל יותר לטשטש כתמים של נעליים שאולי יצטברו על פני השטיחים.
פינת רביצה לא יכולה להיות שלמה בלי פופים. מדובר באמצעי ישיבה או שכיבה נוחים במיוחד, זולים וגם קלים לניוד, הרבה יותר מכורסאות וספות. כדי לבחור בפופים בצבעים שישתלבו עם השטיחים ועם שאר פריטי הריהוט והדקורציה שבחרתם עבור המרפסת והחצר.
כאמור, עיצוב בסגנון כפרי מדבר על שימוש בחומרים טבעיים, ולכן כדאי לבחור חומרים טבעיים עבור הרהיטים, לדוגמא שולחנות עץ ואף שולחנות קפה עשויי נצרים, וגם ספות נצרים, שמתאימות מאוד לשימוש בחללי החוץ. מוביילים ממקרמה ופריטי דקורציה מחומרים טבעיים קישוטים תלויים, עשויי חוטי מקרמה, קש, צדפים וחרוזים, יוסיפו המון חן ואווירה למרפסת או לחצר. כדאי לבחור גם מוביילים מרשרשים, שיוסיפו גם סאונד מיוחד ומרגיע.
כדאי להיצמד לפלטת צבעים חמה, המשדרת טבע והרמוניה - חום, בז׳, חמרה וצהוב חרדל, וגם כמובן הרבה לבנים על גווניהם (שמנת, אבן וכו׳), ייצרו אווירה שלווה וזורמת.
שילוב של דוגמאות, צבעים ומרקמים - בפריטי הריהוט, בבדים, ואפילו בגופי תאורה למרפסת יצור את התחושה הנונשלאנטית והבלתי מתאמצת. הסגנון הבוהמייני עוסק בשילוב בין הפכים במטרה ליצור מראה ואווירה ייחודיים בלתי צפויים. אל תפחדו לשלב בין דוגמאות בהירות לבין עומס ועושר של אלמנטים, וגם פריטי וינטג׳ יחד עם אלמנטים מודרניים. כאמור, הסגנון האקלקטי הזה, במסגרתו אנחנו מעזים לשלב בין כל מיני אלמנטים שונים שאנחנו מתחברים אליהם, מתאים מאוד לבוהו שיק, וגם יחמיא מאוד למתחמי החוץ שלכם.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת