מנורות עם חוט להט עשוי פחם (או בשמן העממי - נורות פחם) היו היישום המעשי הראשון של עקרון נורות ליבון, והפחם הועדף בעיקר בשל האפשרות להפעיל אותו בטמפרטורות גבוהות, יותר מכל מוליך חשמלי אחר שניתן היה ליצור ממנו חוט להט באותה העת. עמידות בטמפרטורה גבוהה יותר היוותה את המטרה המתמשכת של מתכנני מנורות הליבון בחיפושם אחרי חוט הלהט האולטימטיבי, בשל העובדה כי יעילותה של המרת אנרגיה חשמלית לאור גוברת בתנאים אלה.
במשך יותר משני עשורים החזיק הפחם במעמדו כחומר חוט הלהט המועדף בנורות הליבון, אבל בתחילת המאה ה-20, התפתחויות מטלורגיות אפשרו את ייצורם של חוטי מתכת עמידים בטמפרטורות גבוהות. הדבר גרם להיעלמות כמעט מוחלטת של נורות הפחם, בסביבות שנת 1910. ועדיין, בשל עמידותם המעולה של חוטי הלהט העשויים פחם בזעזועים (במיוחד לנוכח שבירותם ועדינותם של חוטי הלהט ממתכת) לתעשיות מסוימות (למשל, במקומות בהם קיימות תנודות מתמידות) לקח קצת יותר זמן להגר לחוטי הלהט ממתכת, אולם, לבסוף, כולם עשו זאת ועברו לנורות הליבון עם חוטי להט מטונגסטן. ואז, אי שם בשנות ה-80 או ה-90 של המאה הקודמת, נורות הפחם שבו לחיינו במלוא הדרן, והפעם, כטרנד דקורטיבי חדש.
נורות פחם, אשר כיום מוכרות גם בשמות נורות אדיסון (Edison bulb), Antique filament bulb וגם Squirrel cage bulb, חוזרות לאופנה בסגנון וינטג' בזכות הקסם שלהן, האור החם והאווירה הרגועה שהן משרות. שלא כמו נורות הליבון סטנדרטיות, בהן חוט הלהט מסולסל לקפיץ הדוק היטב, לנורות פחם חוט להט רפוי שמגיע במגוון סגנונות, ביניהם כלוב סנאי (Squirrel cage), ספירלה, סיכת ראש (Hairpin), לולאה (מימין למטה) ועץ חג המולד (Christmas tree). בואו נבחן מקרוב את מגמת העיצובב המוזרה הזו, שהפופולאריות שלה הולכת וגדלה.
אמנם הן מכונות "נורות אדיסון" על שמו של תומס אדיסון, אבל נורות הפחם הראשונות פותחו על ידי הממציא הבריטי סר ג'וזף וילסון סוואן בשנת 1850. מאמציו המוקדמים של סר סוואן ופרסום מחקרו, יחד עם עבודתם של מדענים אחרים, בסופו של דבר הובילו לפריצת הדרך של אדיסון - נורה "עמידה" (יחסית, כמובן) שחוט הלהט שלה היה עשוי מסיב במבוק. בשנת 1879, רשם אדיסון פטנט על אב טיפוס של נורת הליבון. אב הטיפוס שלו הפיק 16 וואט והיה מסוגל להאיר במשך יותר מ-1200 שעות, אבל, הבמבוק בסופו של דבר, הוחלף בחוט להט עשוי מטונגסטן, שעדיין נמצא כיום בשימוש.
בשנות ה-80 של המאה העשרים, החלו בחברת Aamsco (בראשותו של בוב רוזנצוויג) ליצור חיקויים של נורות הפחם הישנות, על מנת לשלב אותן בגופי תאורה בסגנון עתיק. הנורות הציתו עניין מחודש, שתוגבר בשנות ה-2000, בעיקר כמגמת-נגד לנורות ה-CFL הקרות וקוטלות האווירה שנכנסו אז לתמונה. נורות אדיסון סיפקו חלופה אלטרנטיבית, מסוגננת ונעימה יותר לעיניים.
חוט הלהט החשוף בנורות הפחם יוצרת תחושה של נוסטלגיה ומוסיף מגע של חום ושיק לכל מקום. האור המופק מנורות אלה הוא מאופק וחמים, מה שהופך אותן לאידיאליות ליצירת אווירה נעימה. הזוהר הרך שלהן, על גוונו הענברי, מזכיר נרות, מה שהופך נורות כאלה לפופולריות במיוחד עבור מסעדות, בתי קפה וחנויות.
בנוסף לחמימות שלהם, נורות פחם מעוצבות בהשראת וינטג', שנועדה לשחזר את מראה הזכוכית המנופחת ביד של נורות אדיסון המקוריות. אהילי מתכת, סבכות וגופי תאורה אחרים יכולים להשלים את נורות הפחם וצורתן הייחודית, אבל מעצבי תאורה רבים, עסקים ובעלי בתים מעדיפים להשאיר את נורות הפחם חשופות כדי ליצור מראה ותחושת וינטג' תעשייתי, במקום להסתיר אותן בתוך אהיל או מתקן מסובך.
מאחר ו-90% מהפלט שלהן הוא חום ולא אור, נורות פחם הם נחשבות ליעילות מבחינת אנרגיה פחות מאשר נורות ה- CFL או נורות ה-LED . כתוצאה מכך, הן עשויות להיות יקרות יותר ופחות משתלמות במונחים של עלויות רכישה וצריכת חשמל.
והנה, חדשות טובות לירוקים שבינינו:
ישנן נורות LED ו-CFL חסכוניות באנרגיה, אשר מפיקות אור דומה לאורן החם של נורות הפחם המיתולוגיות, אם אתם רוצים ליהנות גם מצריכת אנרגיה נמוכה וגם מגוון אור נעים, חפשו נורות המפיקות אור לבן חם, כמו נורת 2300k.
לסיכום: לתאורה ישנו משקל ניכר בעיצוב הפנים הביתי, העסקי והתעשייתי. חלק מהבעיה היא, כי בפעמים רבות, מעצבים מוגבלים לעבודה עם המצאי הקיים. כלומר, הם אינם יכולים ליצור אווירה מסוימת, אם אין נורות שמפיקות את האור המתאים. נורות ה-CFL ונורות הלד דחפו את העיצוב לכיוון מסוים והגבילו אותו במנעד אווירה מסוים, אשר לא בהכרח עולה בקנה אחד עם החזון והכיוון היצירתי של האדריכל, מעצב הפנים או הבעלים של בית/דירה. חזרתן לאופנה של נורות הפחם, פותחת בפנינו את היכולת ליצור אווירה חמימה בגווני זהוב-ענבר, ולהחיל אותה על חדרים וחללים בהם נדרשת אווירה מזמינה, רגועה ושקטה.
ניתן לשלב את נורות הפחם בתכנון תאורת סלון הבית, בחדר השינה, בחדרי ילדים המעוצבים בגווני פסטל, במשרדי קבלת קהל לחוצים (בהם יש צורך "להרגיע" את הרוחות), או בכל מקום בו נדרש האור הזהוב שלהן לפעול את פעולתו המרגיעה ולחולל את הקסם שלו. אין ספק, מגמות הרטרו והווינטג' מחזירות איתן גם דברים מוצלחים יותר.
ליעוץ מקצועי, פנו אל המקצוענים בציוד לעבודות חשמל - ניצן פרידברג, חשמל ותאורה לבנייה ותעשייה.
→ לכתבה הקודמת