שוק התאורה עבר שינויים עצום מאז נורות ליבון המסורתיות זכות לתחליפים ומתחרים בדמות נורות הלוגן, נורות לד ונורות CFL. אין ספק, שכעת, הרבה יותר קשה למצוא את הנורה המתאימה לצרכינו, במיוחד כשכל אחת מהן מתהדרת ביתרונות יחסיים החסרים למתחרותיה. הנה מספר טיפים שיסייעו לכם למקד את הבחירה.
שימו לב שהנורה החדשה שאתם רוכשים תהיה זהה מבחינת נתוניה לזו שאתם מחליפים. כאשר אתם יוצאים לקנות נורה חדשה תחת זו שהלכה לעולמה, אתם בטוחים שאתם זוכרים בדיוק איזו הברגה צריך להיות לה. טעות! אם לא תיקחו איתכם את הנורה השרופה, ואינכם יודעים את הדגם המדויק של הנורה אותה אתם צריכים, רוב הסיכויים שאחרי שתראו נורה אחת או שתיים, כבר לא כל כך תהיו בטוחים מה קוטר ההברגה ומה גודל הנורה הדרוש לכם. זה אולי עשוי להיות פחות אקוטי כשמדובר בנורה המתברגת לתוך אהיל סטנדרטי, אבל מרגיז מאד כשמדובר בגוף תאורה ייחודי.
אל תתעלמו מהפרשי העלויות הכוללות של סוגי הנורות השונים. "מחירה" של נורה איננו מסתכם רק במחיר הקניה שלה. על מחיר זה מתווספות הוצאות החשמל שצורכת כל נורה, זמן ההמתנה להגיעה למצב של תאורה מלאה (כמו בנורות CFL), הצורך להדליק תאורה נוספת בגלל עוצמה חלשה מידי, מספר הנורות שתצטרכו להחליף בשנה בגלל אורך חיים קצר או פגם בנורה וכן הלאה. אל דאגה, אף אחד איננו מצפה מכם לחשב זאת בעצמכם. J ישנם אתרים רבים המרכזים את המידע הזה בצורה קלה לקריאה ולהבנה.
בחרו את רמת הבהיקות/בהירות (Brightness) ואת צבע האור, על פי סוג התאורה שאתם מעדיפים. הבהירות נמדדת בוואטים או בלומן וצבע האור נמדד בסולם קלווין.בעבר, כאשר נורות הליבון היו נפוצות, נמדדה הבהירות בוואטים - וזוהי בעצם מידת הספק, כיום, מאז כניסתן של הנורות החוסכות באנרגיה, השימוש בוואט פחת, מאחר והנורות החדשות נזקקות להרבה פחות חשמל כדי לייצר את אותה כמות של אור. לכן, במקום זאת, פלט האור נמדד בלומן. ככל מספר הלומנס גבוה יותר, כך האור יהיה בהיר יותר.
באופן כללי ניתן לומר כי כ-400 לומנס יספיקו להאיר שולחן, ואילו להארת סלון לא קטן, תזדקקו לבין 1,500 ל-3,000 לומן בסך הכל (מנורות שונות). כעת, אחרי שהחלטתם מה רמת הבהירות של הנורה, תצטרכו להחליט על צבע האור המופק ממנה.
סקאלת קלווין מודדת את גוון האור. לצבעי אור שונים השפעות שונות לא רק על כיצד החדר נראה, אלא גם על מצב רוחנו ועל התחושה שאנחנו מקבלים כשאנחנו שוהים בחלל המואר בגוון מסוים. רובנו, חשים בנוח בצורה הטובה ביותר בגוון האור הצהבהב לו הורגלנו בזכות נורות הליבון המסורתיות. גוון זה מכונה אור לבן חם, והוא ממוקם בסקאלת קלווין בין 2,700 ל-3,000. אור יום (Day Light) נע בין 5,000 ל-7,500, אור זריחה ואור בין ערביים הם 2,500K ואור נרות 1,600K. כאמור, לצבע האור ישנה השפעה מכרעת על כל מה שמתרחש בחלל, החל ממצב הרוח שלנו ועד היכולת לראות חפצים ומזון בצבעים חדים וברורים.
מצאו את צורת הנורה המתאימה ביותר. עכשיו יש לכם כמעט את כל הנתונים הטכניים להם אתם נזקקים כדי לקנות נורה. כעת, תצטרכו להחליט על צורתה של הנורה שאתם רוצים. גם כאן, יש מבחר של צורות וגדלים שונים. אם אתם מחליפים נורה ישנה בחדשה, אין לכם בעיה: אתם לוקחים את הנורה הקודמת לחנות, קונים אחת זהה לה, ובזה נגמר הסיפור. אבל, אם אינכם מחליפים נורה בנורה, כאן, תצטרכו לפעול על פי תכתיב אחר, בתי המנורה או סוג הנורות שבחרתם (נורות הלוגן, נורות לד ונורות CFL),, מאחר ולא כל צורת נורה קיימת (או נפוצה) אצל כל סוגי הנורות. עם זאת, את הצורות הנפוצות (האגס המסורתי והספוטים) אין בעיה להשיג בוואריאציות השונות. למרות שכאן מדובר בהעדפה ובטעם אישי, יש לשקול כיצד משתלבת צורת הנורה הספציפיתת במראה הכולל של האזור אותו היא עומדת להאיר. למשל, לא תרצו נורת סטיק גדולה הבולטת מתוך מנורת הלילה שליד המיטה שלכם.
קנו את הנורה המתאימה ביותר עבור הצרכים שלכם כרגע, כבר יש בידיכם את כל הידע כיצד לקרוא את הנתונים המופיעים על גבי הקופסאות של הנורות השונות. אתם יודעים להבדיל בין נורות הלוגן לנורות לד, לנורות ליבון ונורות CFL, אתם יודעים כיצד בוחנים את הבהירות ואת צבע האור, כיצד בוחרים את הצורה המתאימה, ואיך בוחנים, בשורה התחתונה, את הכדאיות של כל נורה כזו עבורכם.
דיברנו על חשיבותה של התאורה בחיינו, על הבהירות ועל הצבע, ודיברנו באופן כללי על הסוגים השונים. דבר חשוב אחד לא הזכרנו והוא איכות הנורות. נכון, יש קווים מנחים, למשל, נורות לד תחיינה, באופן כללי, הרבה יותר מנורות אחרות. אבל, זה בתנאי, שמדובר בנורות איכותיות מתוצרת טובה. לא סביר לצפות שנורות לד שאתם קונים מאיכות לא ברורה ובבאסטה בשוק, אכן תעמודנה בציפיות (וכמובן בהבטחה לחיי הנצח של הנורה, כפי שמבטיח לכם המוכר הממולח J) באותה המידה שתעשנה זאת נורות הנקנות בחנות מסודרת ומיצרן ידוע. אין זאת אומרת כי דווקא הנורות היקרות הן אלה העמידות והמשתלמות יותר, אבל נורות באיכות טובה, מיצרן ידוע ובחנות מסודרת ואמינה, בהחלט יבטיחו את עמידותן.
ליעוץ מקצועי, פנו אל המקצוענים בציוד לעבודות חשמל - ניצן פרידברג, חשמל ותאורה לבנייה ותעשייה.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת