אחת מהאסכולות העיצוביות גורסת, כי "מה שהיה - הוא שיהיה", כלומר, אם תשמרו על בגדים או חפצים מספיק זמן, הם ישובו להיות אופנתיים, וינטג', רטרו... נורות פחם שבו לאופנה, והן זורקות אותנו עשרות שנים אחורה, לימים בהם תומס אדיסון המציא את נורת הליבון. מה הסיפור שמאחורי הטרנד הזה? האם הוא מתאים לכל חדר בבית? מה חייבים לדעת לפני שמשלבים נורת פחם בתאורה בסלון, והאם החיקויים שקמו לנורות הפחם אכן מוצלחים כמות שהם מתיימרים להיות?
נורות הפחם מכונות גם נורות אדיסון, משום שסליל הליבון בנורות שהמציא אדיסון, במקורו, היה עשוי מפחם, ולא מהחומרים המוכרים לנו כיום. אם תסתכלו לתוך נורת פחם, תוכלו לראות באופן ברור את חוטי הסליל העשויים או מצופים בפחם, המפיצים את האור הצהוב של הנורה. אותו אור צהבהב ורומנטי, דמוי אור של עששית או אור נרות, הוא זה אשר הופך את נורות הפחם למכתיבות האווירה בכל חלל בו הן ממוקמות. יחד עם זאת, חסרונותיה היחסיים של נורת הפחם (טווח אור קטן, אור חלש יחסית לנורות אחרות) מייעדים את השימוש בה למקומות מסוימים מאד, ומצריכים, לרוב, "תגבורת" בדמות נורות אחרות, חזקות יותר, או מספר נורות פחם (במקום אחת, כפי שנדרש, למשל, בשימוש בנורות לד או נורות ליבון).
כאשר בוחנים נורה כאלמנט עיצובי, לא מסתכלים רק על האור שהיא מפיצה (שהינו קריטריון חשוב, כמובן, מאחר ואחרי הכל, אנחנו מדברים כאן על תאורה), אלא גם על צורת אגס הזכוכית המכיל את סליל התאורה. כאן, לוקחות נורות פחם את התחרות ללא מתחרים, מאחר ומבחר אגסי הזכוכית שהן מציעות הוא גדול למדי, ומאפשר להתייחס אליהן כאלמנט עיצובי בפני עצמו, ולא רק בתור "הנורה שתקועה בנברשת, באהיל או במנורת הנוי". צורותיהם של אותם אגסי זכוכית מאפשרות לנו לשלב אותם בעיצוב הסלון, כשההתייחסות אליהן, כאמור, היא כאל אלמנט עיצובי לכל דבר.
רכיב נוסף בנורות הפחם הוא אותו סליל פחם (או סליל מכוסה פחם) שהזכרנו קודם לכן. בנורות הליבון, למשל, אשר פועלות בדרך זהה לנורות הפחם, לסליל ישנה משמעות רק בשל האור שהוא מפיץ. כלומר, ערכו מתבטא בשלמותו בלבד - במידה והוא שלם - נורת הליבון דולקת, במידה והוא קרוע - הנורה "שרופה" ואיננה מפיצה אור. בנורות פחם, בנוסף לתפקידו של הסליל בעצם הארתה של הנורה, הוא ממלא גם תפקיד דקורטיבי, מאחר והוא מגיע במבחר צורות מגוון כמו ספירלה, כוכב, U וכן הלאה.
האור הצהבהב שמפיצות נורות פחם, משרה אווירה חמימה וביתית וניתן לשלבן בפינות שונות בסלון הבית או הדירה, כאשר הכלל המנחה הוא שהנורות משולבות במנורות תלויות או צמודות לקיר ולא במנורות מרוחקות וגבוהות, הצמודות לתקרה. גם כאן, הסיבה לכך היא כי מדובר בתאורת אווירה חלשה למדי, אשר האפקטיביות שלה פוחתת ככל שמרחיקים אותה כלפי מעלה מגובה עיני האדם השוהה בחלל המואר.
E-27 ו-E-14 הם בתי המנורה הנפוצים בישראל, כאשר ה- E-27 הוא הנפוץ יותר מבין שניהם. באופן טבעי, כשאתם מחפשים תחליף לנורות הליבון או לנורות הלד בין נורות הפחם, תחפשו את שני סוגי הנורות הללו. אז כן, נורות פחם מתברגות נפלא בבתי המנורה הנפוצים, ללא צורך במתאם הברגה או בכל אמצעי אחר, הנדרש כדי לתווך ביניהם.
כידוע, רעיון טוב לא נשאר זמן רב בודד בתחומו, ועד מהרה קמים לו חיקויים, "תואמים" ו"בדיוק כמו" - אנחנו מכירים את זה מכל תחום בחיים, ותחום התאורה איננו יוצא דופן בכך. באופן מפתיע, ה"מתחרה" המחקה את נורות הפחם הוא... נורות הלד. כיום, ניתן למצוא נורות לד שמחקות את נורות הפחם כמעט בכל, ומוסיפות בונוס. נורות הפחם אינן נחשבות לנורות חסכוניות, אלא צורכות חשמל בכמות שצורכות נורות הליבון. לעומתן, נורות הלד המחקות את נורות הפחם הינן חסכוניות בהרבה, ומאפשרות לנו ליהנות מהאור הצהבהב הרומנטי בעלות נמוכה בהרבה. פרט קטן, החיקוי של נורות הלד הוא כמעט מושלם, כך ציינו קודם, מכיוון שהאור המופק על ידן הוא מעט פחות רך ורומנטי מזה המופק על ידי נורות פחם, אבל הוא בכ"ז הרבה יותר צהבהב, רומנטי ווינטג' מאורן של הנורות האחרות הנמצאות בשוק התאורה.
נורות פחם הולכות וכובשות את מקומן כ"מחייה החדש של הרומנטיקה" בבתים, מסעדות, ברים, בתי מלון ובמקומות נוספים בהם נזקקים לתאורת אווירה. יכולתן של הנורות להפיץ את אורן הצהבהב, העדין, והרך, ובמקביל, להוות אלמנט עיצובי בפני עצמן, הופך אותן, מכל הבחינות, לגביע הקדוש של מתכנני תאורה ומעצבי פנים העוסקים בעיצוב בתים או בתי עסק. יופיין של נורות הפחם גם כשהן כבויות (להבדיל מאגסי הזכוכית המשעממים או מהגלילים חסרי היצירתיות של נורות הניאון) ממנף את השימוש בהן ומאפשר גם לנו, שאיננו מתמצאים בעיצוב מקצועי ליהנות מהן, גם כאשר הן אינן מפיצות את אורן הצהבהב. אין לנו מושג על מה חשב תומס אדיסון כאשר הוא המציא אותן ב-1879, אולם ברור למדי, שלא ציפה כי 138 שנים לאחר מכן, נתייחס לנורות הפחם כאל הלהיט הרומנטי של ימינו.
ליעוץ מקצועי, פנו אל המקצוענים בציוד לעבודות חשמל - ניצן פרידברג, חשמל ותאורה לבנייה ותעשייה.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת