נורות פלורסנט, נורות פלואורסצנטיות, נורות ניאון, ניאונים, כבר יותר מ-100 שנים מלוות אותנו שפופרות הזכוכית החלבית שהמציא ג'ורג' קלאוד הצרפתי. הדעות, אמנם, חלוקות על השנה המדויקת בה הומצאו נורות פלורסנט, אולם לא הרבה לאחר מכן, בשנת 1923, בעיקר בשל נוחות השימוש בהן וקלות עיצובן, נרתמו נורות הניאון לצרכי פרסום, ושלטי הניאון הצבעוניים התחילו להופיע בחלונות הראווה ומעל לחנויות רבות ברחובות ערים בארה"ב. השימוש המסחרי האמיתי הראשון בהן נעשה בשנות ה-40 של המאה העשרים, כשג'נרל אלקטריק הייתה הראשונה שהציעה נורות פלורסנט למכירה. מאז, כאמור, חלפו יותר מ-100 שנים, שבמהלכן, נורות הפלורסנט המסורתיות מלוות אותנו בבית ובמקום העבודה, ואף הצמיחו לעצמן אחיות קטנות מנורות הלומילוקס, דרך נורות הדולוקס וה-T5 ועד לנורות הקומפקטיות שאינן מחייבות שימוש בבית מנורה מיוחד.
לנורות פלורסנט ישנם מספר יתרונות בולטים, אשר הפכו אותן ליעילות במיוחד במקומות הדורשים שימוש רציף, ארוך ותאורה חזקה ופרקטית, כמו משרדי ממשלה, קופות ובתי חולים, משרדים, מפעלי תעשיה וכד'. הנה כמה מהם:
אורך חיים ארוך יותר מאשר לנורות ליבון - אל מול נורות הליבון הוותיקות, והמהירות לגווע, מציבות נורות פלורסנט אורך חיים ארוך במיוחד - 6,000 שעות בממוצע ל- (Compact Fluorescent Lamp) CFL ו-כ-20,000 שעות לנורה פלורסנטית סטנדרטית (T8) בהספק של 36W, מול 750-1,000 שעות עבודה של נורת ליבון.
חסכון בחשמל - נורות פלורסנט קומפקטיות נחשבות לחסכוניות בחשמל מול נורות הליבון, היות והחל משנת 2012, נאסר לשווק בארץ נורות ליבון בהספקים שמעל ל-60 וואט, הן הפכו לתחליף הזמין וההגיוני לנורות הליבון החזקות יותר.
בניגוד לדגמי נורות הניאון המסורתיות, המחייבות שימוש בבית מנורה מיוחד (הכולל סטרטר ומשנק) נורות CPL מגיעות בשני סוגי תבריגים - גדול E27 וקטן E14, כאשר הגדול בהם מאפשר שימוש בנורות פלורסנט גם בבתי מנורה רגילים, ללא צורך בהחלפתם.
שילוב נורות פלורסנט ברחבי הבית, נעשה, לרוב, באזורים בהם נדרשת תאורה לבנה "קרה", כמו במטבח, או באזורים בהם המנורות דולקות לאורך זמן רב (כמו אור קבוע במזווה או במרפסת). במרבית המקרים, אסוציאטיבית, מקושר אור הניאון לאור לבן "קר" ו"אכזרי" (המבליט כל פגם), אבל, למעשה, ישנם גם דגמי נורות ניאון קומפקטיות ב"לבן חם" וב"לבן בינוני" ("לבן ניטראלי"), כך שמדובר בסטיגמה ובעלילת שווא על נורות היעילות הללו.
כאן, נכנס לתמונה האספקט העיצובי: חלק מנורות הניאון הקומפקטיות הן נורות ספירלה ולכן, גם ללא אהיל מעוצב הן יכולות להוות אלמנט דקורטיבי. בחירת סוג האור "לבן קר", "לבן בינוני" או "לבן חם" תיעשה על פי ייעודה של התאורה והאווירה אותה אתם רוצים ליצור בחלל הנתון. לדוגמה, תוכלו להאיר את התקרה מגבוה באור ניאונים בלבן בינוני ואילו במקומות ספציפיים, בהם נדרש אור חזק, תמקמו נורת ניאון באור לבן קר (למשל, פינת קריאה בסלון), ואילו באזור בו נדרשת אווירה רומנטית יותר, תמקמו נורת ניאון בעוצמה פחותה ובצבע לבן חם. כך, תוכלו להאיר כל חדר, חלל או נישה בביתכם, על פי התאמת צבע האור לצביון ולאווירה הנדרשים בהם.
כמו כל נורה מסוג אחר, הסוד לשילובן של נורות פלורסנט בחצר או בגינה הוא תכנון מקדים ומדוקדק מראש. יש להקפיד על יצירת האווירה המתאימה על ידי משחק באור קר ובאור חם. על קיר הבית, בחזית, ניתן לקבע בית מנורה ובו שתי נורות ארוכות, או להאיר את השטח באמצעות נורות לומילוקס עגולות ואסתטיות. גם שלט המספר של הבית יכול לצאת נשכר מהחלפת נורת הליבון שבו בנורת CPL בתבריג גדול E27 או קטן E14, על פי הנדרש. באזורים הרטובים ואלה שאינם מוגנים מפני הגשם, כמו הערוגות או קירות ללא קירוי מגונן מעל, ישנם גופי תאורה מוגנים ממים, המכילים נורות ניאון מסוגים שונים, אשר יספקו לכם את צרכי התאורה הנדרשים לכם שם.
טרנדים באים והולכים, פעם בכמה שנים מגיעות נורות חדשות וסוחפות את העולם בגל אדיר של התלהבות מיכולותיהם וביצועיהם. זה קרה עם נורות הלד, קרה עם נורות ההלוגן, ויקרה, ככל הנראה עוד אי-אלו פעמים במהלך ההיסטוריה. בינתיים, נורות הפלורסנט "עדיין" כאן, ואינן מראות סימנים שהן הולכות למקום אחר. יצירת הורסטיליות בצורות הנורות, שינוי צורת חיבורן לבית המנורה (משני פינים ועד לתבריגים הרווחים כיום במנורות CPL) ושינויים נוספים שהן עברו, עוברות ותעבורנה, מעידים כאלף עדים על כך שהשמועות על מותה של טכנולוגיית תאורה זו היו מוקדמות.
לסיכום: ישנם אנשים שלא יחליפו את נורות הניאון בשום נורה אחרת בעולם, אחרים - לא יתקרבו לנורות פלורסנט גם אם ייאלצו לשבת בחושך עד לאחרית ימיהם. כל השאר, אנחנו, לא מרגישים לויאליים או מחויבים לסוג אחד של נורה, לצבע אחד, לטכנולוגיית תאורה אחת. אנחנו מכירים את כל הסוגים הקיימים, בוחרים ומשלבים בין הנורות על פי הצורך והדרישות וממתינים לטכנולוגיה הבאה שתגיע להאיר את הבית והחצר שלנו. יש אור בקצה המנהרה, והוא נראה טוב מתמיד.
ליעוץ מקצועי, פנו אל המקצוענים בציוד לעבודות חשמל - ניצן פרידברג, חשמל ותאורה לבנייה ותעשייה.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת