כאשר מדובר בתאורה, גם שינוי זעיר בכמות, בצבע או במיקום, יכולים לחולל שינוי ענק בתוצאה המתקבלת, והדבר בולט במיוחד בתאורת החוץ, תאורת הגינה. הסיבה לכך היא פשוטה: כאשר אנחנו נמצאים מחוץ לבית, בסביבה חשוכה, עינינו נתפסות לכל מקור אור קיים, ולכן, האפקט הוא מיידי. לכן גם תכנון תאורת הגינה שלכם צריך להיעשות בלילה ולא ביום, מאחר ואז, ורק אז, תוכלו להבחין בפרטים הקטנים.
האתגרים שמציבה תאורה חיצונית שונים מאלו שמציבה תאורה בחללים סגורים. לדוגמה, החזרת אור מהווה בעיה קטנה יותר בחוץ, מאחר ורוב שטחי הפנים הם כהים ואינם מחזירים אור בדרך טובה. עם זאת, מיקום גוף התאורה וכיסויו חשובים בתאורה החיצונית כדי למנוע סנוור. הסנוור מתרחש כאשר מקור האור חזק מדי או בהיר מדי, והוא נגרם כאשר האור פוגע ישירות בעיני אנשים. תכנון תאורה חיצונית צריך להיעשות באופן מודע במיוחד לאור ישיר ולכזה שאיננו ישיר. למשל, ספוט ליד דלת כניסה צדדית, יאיר בעיקר את האובייקט שהוא מכוון אליו ומעט מהסביבה, בעוד אור עקיף יתפזר על פני השטח שמסביב וייצור אווירה רכה יותר.
אור רב מידי או תאורה המותקנת באופן גרוע, עלולים ליצור זיהום אור לא רצוי, החודר לתוך החדרים בתוך הבית, "מנצח" את אורם של הכוכבים, יוצר סנוור המעוור אנשים באופן זמני, או מבזבז אנרגיה וכסף. על מנת למנוע זיהום אור:
כוונו את התאורה בזהירות. יש לבדוק את מיקום התאורה וכיוון האור הבוקע ממנה לעתים קרובות, וכאמור, לעשות זאת בזמן החשיכה.
השתמשו בגופי תאורה שיש להם רפלקטור וכיסוי, על מנת לנצל את האור המופק בצורה הטובה ביותר ולהגן על הנורה.
נורות תאורת גינה אינן חייבות להיות חזקות. אור חזק יותר, איננו, בהכרח משפר את האסתטיקה או מגביר את הבטיחות.
השתמשו בעמעמים, חיישני תנועה וטיימרים, על מנת להדליק את התאורה רק במקום ובעת שהיא נדרשת.
בעוד, שתיאורטית, ניתן להציב תאורה כמעט בכל מקום, מעשית, ישנם כמה מקומות שעליהם אסור לוותר בעת תכנון תאורת הגינה:
בתאורת חוץ ניתן להשתמש כדי להדגיש קיר מסוים, למשל. כאשר קרן אור רחבה מכוונת אל קיר ממרחק מטרים ספורים, היא עוטפת אותו ויוצרת את מה שנקרא Wallwashing. מיקום האור קרוב יותר לקיר ייצור אפקט הנקרא Wall Grazing. שני האפקטים הללו, בשילוב צמחים או שיחים המטילים את צילם על הקיר, יכולים להפוך לאטרקציה מעניינת בגינה שלכם.
ליעוץ מקצועי, פנו אל המקצוענים בציוד לעבודות חשמל - ניצן פרידברג, חשמל ותאורה לבנייה ותעשייה.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת