רוב פינות האוכל הן חללים המוגדרים באופן מסוים, אשר מוקדשים לארוחות המשפחתיות ולחברים המשעשעים. אבל, היותן של פינות האוכל מבוססות בתרבות או במסורת, איננה מכתיבה דווקא עיצוב משעמם. תוכלו להפוך את חלל פינת האוכל למעניין בדיוק באותה המידה בה אתם מקפידים לעשות זאת, כאשר זה נוגע לארוחות המוגשות בה. התאורה המתאימה, אשר יוצרת את האווירה הרצויה, יכולה להעניק לפינת האוכל שלכם את הבוסט הנדרש לה, כך שהסועדים לא רק ייהנו מהחוויה הקולינרית, אלא גם הוויזואליה והאווירה יהפכו לחלק מהחוויה הכוללת. ישנן נברשות קלאסיות, נברשות תליון, נברשות מודרניות, נברשות צמודות תקרה, ועוד סוגים רבים של תאורה. אם כן, כיצד תיצרו בפינת האוכל שלכם את האווירה הרצויה? כזו, שמצד אחד, לא תותיר אתכם באפלולית מוחלטת, אבל מהצד השני, לא תגרום לכם לחוש שאתם נמצאים בחדר ניתוח המוצף באור קר, פולשני ומנוכר? הנה מספר טיפים שאספנו עבורכם ממקצוענים בתחום התאורה וממעצבי פנים בולטים.
בחר גוף תאורה המתכתב עם שולחן האוכל, לא עם החדר עצמו - מבחינת גודל, צורה וסגנון. גופי תאורה עגולים מהווים ניצחון בטוח כאשר מדובר בשולחנות עגולים, ואילו גופי תאורה מלבניים או מאורכים יהוו את התאורה המושלמת לשולחן מלבני. אופציה גמישה יותר היא גופי תאורה תליוניים מרובים, המסודרים במטרה לחלק את התאורה ולהתאים לצורתו של השולחן -כשהם מקובצים יחד מעל שולחנות עגולים, או מסודרים בשורה מעל שולחנות מלבניים.
גוף התאורה או הנברשת התלויה בפינת האוכל צריכה להיות קטנה בקוטרה לפחות ב-25 ס"מ מהשולחן, בכל צד. כך שעבור שולחן שאורכו מטר ועשרה, אורך גוף התאורה הבודד הארוך ביותר שתוכלו לבחור הוא 60 ס"מ.
אם לא מתחשק לכם למדוד, לשם פרופורציה, אורך גוף תאורה בודד רציף צריך בין 1/3 ל-2/3 אורכו של השולחן. במידה ואתם מעדיפים גופי תאורה תלויים ליניאריים, כלל זה חל על המרחק בין מרכזי שני גופי התאורה הקיצוניים.
הערה קטנה: אמנם, נתייחס לגובה בו נמצאים גופי התאורה בטיפ הבא, אבל חשוב לציין כי הכלל לגבי אורכו הרצוי של גוף התאורה נוגע לתקרות בגובה הנפוץ בבתים ובדירות בני ימינו, ולא לטירות העתיקות מהמאות הקודמות, שהיו בעלות תקרות גבוהות במיוחד.
כל מקורות התאורה בפינת האוכל צריכים להיות תלויים במרחק של לפחות 77-80 ס"מ מגובה פני השולחן, על מנת למנוע חבטה בראשו של אורח גבוה במיוחד. זהו פרט שבוודאי תרצו לזכור, כאשר אתם בוחרים גופי תאורה תלויים ומעוצבים, אשר לתליה שלהם בעצמה יש חלק בעיצוב הדקורטיבי שלהם.
למרות שדימרים (עמעמים) משויכים לעיצוב הסלון דווקא, גם בפינת האוכל ניתן לשלב אותם לקבלת מגוון גדול של סוגי אווירה. עמעם יאפשר לכם לאכול ארוחת ערב זוגית רומנטית או להפוך את פינת האוכל שלכם למוארת כמו אצטדיון כדורגל בזמן משחק, והכל, בזכות (ובשליטת) העמעם. בעת בחירת גוף התאורה החדש לפינת האוכל, וודאו ובדקו כי הוא ניתן לעמעום (לא כל גופי התאורה הם כאלה) ובקשו הנחיות להתקנת העמעם, או הזמינו חשמלאי לעשות זאת, אם אינכם בטוחים ביכולתכם לבצע זאת.
נברשת דקורטיבית בפינת האוכל בדרך כלל מציעה רמה נמוכה של פלט אור. מטרתם של גופי תאורה המיועדים לפינת האוכל, היא יותר יצירת אווירה מסוימת ומשיכת תשומת הלב של הנכנסים לחדר למרכזו, המקום בו נמצא השולחן. לצורך קבלת תאורה פונקציונלית יותר, תוכלו להשתמש ב"שכבות" שונות של תאורה כמו תאורה שקועה או צמודה לקיר, ספוטים, תאורה שקועה או צמודה לתקרה וכן הלאה. אם אתם זקוקים לכמות אור גדולה, תוכלו להשתמש בתאורת לד ובנברשת המבוססת עליה.
בעת יצירת שכבות התאורה, חישבו אופקית וצרו שכבות תאורה המתחילות מהתקרה ויורדות אל הרצפה. לאחר מכן, חישבו אנכית, מקיר אחד של החדר אל הקיר המקביל לו. בשילוב הנכון של תאורת התקרה ותאורת הקירות, תוכל ליצור את פינת האוכל המוארת בצורה המושלמת.
כלל האצבע קובע, כי כאשר מתמקדים בתאורת השולחן, מומלץ לתכנן את התאורה כך שבכל מ"ר יהיו לפחות 750LM. במידה ורוצים תאורה שאיננה ממוקדת בשולחן, אלא מתפזרת מעבר לו, מדובר ב-2500LM עבור שולחן בינוני ומעלה.
גם לכמות התאורה הכוללת בחדר בו נמצאת פינת האוכל ישנו תחשיב, אבל היות ומקורו של התחשיב הזה בחו"ל, הוא עושה שימוש ב-Feet, כך שתצטרכו להמיר, בתור התחלה, את מידות החדר מס"מ ל-Feet (Feet = 30.5 ס"מ, בקירוב).
בשלב הראשון, הופכים את מידות האורך והרוחב של החדר מס"מ ל-Feet, על ידי חלוקה ב-30.5).
בשלב השני, מוצאים את שטח החדר על ידי הכפלת האורך והרוחב ( הנמצאים כעת ב-Feet)
בשלב השלישי, מכפילים את התוצאה שהתקבלה ב-40. תוצאת המכפלה, היא כמות הלומן הכוללת הנדרשת להארת כל החדר בו נמצאת פינת האוכל.
פינת האוכל מהווה כיום חלק חיוני בחיי המשפחה השוטפים של כולנו. אנחנו שותים בה את הקפה של הבוקר, הילדים מכינים בה שיעורים או מבצעים את פרויקטי היצירה שלהם, אנחנו מארחים בה חברים וכן הלאה. התאורה הנכונה והמתאימה, תהפוך את פינת האוכל שלכם להרבה יותר ידידותית למשתמש, בכל אחת מהפעילויות שתבצעו בה.
ליעוץ מקצועי, פנו אל המקצוענים בציוד לעבודות חשמל - ניצן פרידברג, חשמל ותאורה לבנייה ותעשייה.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת