גופי תאורת חוץ מוגנת מים משמשים אותנו להארתם של אזורים אשר חשופים ללחות, למים ולגשמים (שלמעשה, כאשר מדברים על גופי תאורת חוץ, מדובר, בערך, בכל מקום אפשרי ברחבי החצר או הגינה, בלי קשר האם מדובר באזור המוגן על ידי גג או לא). בניגוד לעבר, כיום, תאורת חוץ מוגנת מים מגיעה במגוון רחב של סגנונות, עיצובים וגדלים, כך שאין צורך לנסות לאטום תאורה שאיננה חסינה מפני מים, כדי להפוך אותה למתאימה לצרכיכם. במרבית גופי התאורה (במידת האפשר, כמובן) מומלץ להשתמש בנורות לד, בשל יתרון החיסכון שיש להן, כמו גם בשל העובדה כי בשל אורך החיים הארוך שלהם. סגירה לא נכונה (רופפת או מרושלת) עשויה להביא לחדירת מים לתוך גוף התאורה, שבמקרה הטוב, עלולה להסתיים רק בקלקול של גוף התאורה. במקרים הגרועים והקיצוניים יותר, גם קצר והתחשמלות נחשבים לאפשרויות של חדירת מים לתוך גוף תאורה.
גופי תאורת חוץ נושאים דירוג Ingress Protection, המסומן על ידי האותיות "IP" ולאחריהן שתי ספרות. הספרה הראשונה מציינת את רמת ההגנה מפני פגיעה של מוצקים (כאבק) ואילו השנייה מתייחסת לאטימה מפני מים.
דירוג ה-IP המינימלי אותו אתם צריכים לחפש בתאורת חוץ הוא IPX3 (בדרך כלל - IP43), אשר מגן מפני גשם או רססי מים אנכיים בזווית של 60 מעלות. לעומת זאת, לאזורים חשופים, בחרו תאורת חוץ שדירוגה הוא IPX4 (בדרך כלל IP44). תאורת הדק או הפטיו, אשר, לעיתים קרובות מנוקים באמצעות סילוני מים, תדרוש דירוג IPX5 או מעל לכך (גופי תאורה בדירוג IP65, למשל, יכולים להיות בחירה מצוינת במקרה הזה, מכיוון שהם מציעים אי-חדירות לאבק, כמו גם עמידות בפני סילוני מים. גופי תאורה המותקנים בבריכות נוי שעומקן עד למטר (כשהתאורה ממוקמת בתחתית הבריכה) דורשים דירוג של IPX7 ואילו בריכות נוי ובריכות שחייה תדרושנה תאורה בעלת דירוג IPX8. (למרות כל האמור לעיל, יש תמיד לבדוק את המידע של יצרן גופי התאורה לפני כל התקנה של גוף תאורה באזור החשוף למים, לרסיסי מים, לגשם וכד').
אם כבר גלשנו לעניין ה-IP ועסקנו בספרה השנייה, הנה מעט מידע גם בנוגע לספרה הראשונה, המסמלת את האיטום מפני חומרים מוצקים. את הדירוג IP20/IP40- נושאים גופי תאורה המוגנים מפני אדים, 5 ו-6 (כלומר - IP5X ו-IP6X) אטומים לחדירת אבק בכמות בלתי מזיקה (כלומר, האבק הרגיל הקיים בערים ובישובים, לא חיים באתר בניה!), ציוד תאורה הנושא את הדירוג IP4X מוגן מפני מוצקים שגודלם גדול מ-1 מ"מ ואילו דירוג IP2X יגן על התאורה שלכם מפני מוצקים שגודלם מעל ל-12 מ"מ.
כתבנו אינספור פעמים כי כל התעסקות עם חשמל (במיוחד בחצר או בגינה) דורשת התקנה ע"י חשמלאי מוסמך, אבל כאשר עוסקים בשילוב בין מים לחשמל, באמת שאין מקום לעגל פינות, לכל, כאן, אפילו אל תחשבו לעשות זאת בעצמכם! חשמלאי מוסמך ורק חשמלאי מוסמך, אתם לא רוצים לנסות לחסוך כסף על חשבון בטיחות, אפילו אם זה נראה לכם "בזבוז"!
בסיס גוף התאורה חייב להיות מקובע למקומו בעזרת ברגים. במידה ואתם רואים כי הוא איננו מקובע למקומו, נתקו את זרם החשמל אליו וקיראו לחשמלאי בהקדם!
לפני התקנת הנורה בבית המנורה יש לוודא את הסוג וההספק של הנורה (הנורות) אשר רשומים על גבי המוצר (או בית המנורה) ובשום פנים ואופן לא לנסות להשתמש בנורות שאינן מתאימות לגוף התאורה.
כל קפיץ, חוט, בידוד, בית מנורה, זכוכיות כיסוי או חלק אחר הנראה פגום לפני התקנת גוף התאורה או בעת השימוש בו, יש להחליף במעבדות מורשות של החברה או לפנות למוכר / המשווק. אל תנסו לאלתר תחליפים ושיפצורים, מים + חשמל לא משאירים הרבה מרווח לטעות!
רוצים לנקות את גוף התאורה? רוצים להחליף נורא שרופה? כבו את גוף התאורה דרך המפסק שלו והמתינו כ-10 דקות להתקררותו המלאה.
גופי תאורת חוץ מוגנת מים יש לנקות באמצעות מטלית יבשה בלבד - אל תתיזו עליהם מים (לא כל שכן תטבלו אותם במים) או תשתמשו בחומרי ניקוי (גם לא חומרי ניקוי שנחשבים לעדינים!).
הקפידו להרחיק את גופי התאורה מהישג ידם של הילדים ובעלי החיים שלכם, ולאבטח כל גישה לגוף התאורה או לקופסת החיבורים.
כמו שאר גופי התאורה, גם התאורה מוגנת המים הינה מגוונת למדי, אבל, את הסגנונות, ככלל, ניתן, בגדול, לחלק לשתי קטגוריות מרכזיות - תאורה קלאסית ותאורה מודרנית. בתאורה הקלאסית נכללים הספוטים למיניהם, כל האמצעים לעשות וושינג וגרייזינג לקירות, עמודי תאורה, תאורה שקועת קיר וכד'. בסגנונות המודרניים, ניתן למצוא את התאורה המחליפה צבעים (ברוטציה או לפי החלפה בשלט רחוק), גופי תאורה בעלי צורה ייחודית וכן הלאה. כמו שציינו קודם, בשורה התחתונה, לא חשוב באיזה גוף תאורה תבחרו, הבטיחות היא במקום הראשון!
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת