קודם כל ולפני הכל, כדאי שתוציאו מהלקסיקון שלכם את הביטוי "תאורה חסכונית", מאחר והתאורה החסכונית ביותר כיום, היא ישיבה או עבודה לאור נרות. כך שאולי התאורה הינה חסכונית בטווח הקצר, אבל בטווח הארוך, היא איננה משתלמת. כעת, כאשר הבנו שאנחנו לא מחפשים דווקא תאורה חסכונית, אלא יותר תרים אחר פתרונות תאורה משתלמים, כאלה שאולי לא יהיו הזולים ביותר, אבל גם לא יושיבו אתכם בחושך - ניתן להמשיך בדיון.
כבר שנים שנורות הליבון המסורתיות סובלות מפיחות חמור במעמדן, וקשה לומר שהדבר איננו צודק. כנורות המשתמשות בכמות רבה של חשמל כדי "לייצר" אור, אבל כ-90% מהאנרגיה שלהן נפלטת כחום ולא כתאורה, לא מפתיע שברגע שצצו והתבססו בשוק החלופות המשתלמות יותר, נורות הליבון הפכו לפרסונה נון-גראטה במרבית בתי המנורה, הביתיים והעסקיים כאחד. מאחר והחלופות המוצעות לנו כיום לא פחות טובות מנורות הליבון, כיום כבר ניתן לומר בפה מלא שנורות הליבון נוצחו, גם במערכה וגם בקרב.
כאשר מסתכלים על הנושא בעיניים בוחנות, מגלים כי ישנן אפשרויות תאורה רבות המשתלמות מנורת הליבון הבזבזנית באנרגיה. כיום, הנורות הנפוצות והזמינות ביותר הן נורות ההלוגן, נורות פלורוסנט קומפקטיות (CFL) והדיודות פולטות האור (כן, תתפלאו, זה שמן המלא של נורות הלד). למרות שהן עשויות לעלות יותר בעת הרכישה מנורות ליבון מסורתית, לאורך חייהן, הן חוסכות כסף, הן בשל צריכת האנרגיה הנמוכה שלהן, והן בשל אורח החיים הארוך שלהן. כך שבשורה התחתונה, את המתחרות על הבכורה ניתן למצוא כשהן מככבות במרבית הטמבוריות והחנויות העוסקות בשיפור הבית.
אליהן, מצטרפים רכיבים נוספים כמו חיישני תנועה וטיימרים החוסכים בחשמל על ידי כיבוי האורות כאשר התאורה איננה בשימוש. גם העמעמים (הדימרים) תורמים את חלקם לחסכון בעלויות החשמל, כאשר נעשה בהם שימוש בהורדת רמות התאורה. כך שלא חסרים רכיבים נלווים שיכולים לצמצם עוד יותר את עלות החשמל, בנוסף לרכישת הנורות החסכוניות. גם התנהלות מעט שונה מהרגיל יכולה לסייע לכם בכך. למשל, אם יש לכם תאורת חוץ שאתם שוכחים באופן קבוע לכבות, תוכלו לגלות יצירתיות בבחירת הפתרון, ולבחור גוף תאורה עמיד בפני איתני הטבע שיאוכלס על ידי נורה מהסוגים שתכף נזכיר, או לצרף לשני אלה גם גלאי תנועה, שידליק את הנורה רק כאשר אתם שוהים באזור.
נורות הלוגן מורכבות מכמוסה שבתוכה גז העוטף חוט להט, כדי להגביר את יעילותה של הנורה. הן זמינות במגוון רחב של צורות וצבעים, ויכולות לשמש בשילוב עם עמעמים. למרות שנורות ההלוגן עונות על התקנים הפדראליים בנוגע ליעילות האנרגיה שלהן, כיום, ישנן אפשרויות רבות יעילות יותר שתענינה על צרכי התאורה שלכם.
נורות פלורוסנט קומפקטיות (CFL) הן פשוט גרסאות מסולסלת של נורות הניאון הארוכות, שיתכן שכבר משמשות אתכם במטבח או במוסך. מאחר והן צורכות פחות חשמל מאשר נורות הליבון המסורתיות, נורת CFL טיפוסית יכולה להחזיר את מחירה תוך מספר חודשים, ולאחר מכן להתחיל לחסוך לכם כסף בכל חודש. נורת CFL משתמשת בערך ברבע מכמות האנרגיה של נורת הליבון הרגילה וחיה פי עשר יותר ממנה, כשהן מפיקות בערך את אותה הכמות של אור. כמו כן, CFL משתמשת בערך בשליש מכמות האנרגיה לה נזקקת נורת ההלוגן.
נורות CFL זמינות במגוון צבעים בהירים, כולל גוונים חמים (לבנים עד צהובים) שלא היו זמינים כאשר פגשנו את הדור הראשון של הניאונים. חלקו עטוף בכיסוי שמטרתו לפזר עוד יותר את האור ולספק לנורה צורה דומה לנורות הליבון אותן הן מחליפות. חלק מנורות ה-CFL מסוגלות להתחבר לעמעם, כך שאם אתם מחפשים נורה כזו, בדקו את אריזת הנורה כדי לוודא שהנורה שאתם רוכשים אכן תומכת בכך.
נורות CFL מכילות כמות קטנה של כספית, וזו הסיבה שלאחר מותן, הן חייבות להיות ממוחזרות ולא להיזרק סתם לפח האשפה. קמעונאים רבים ממחזרים את הנורות הללו בחינם.
נורות LED (Light Emitting Diodes) הן סוג של תאורה במצב מוצק - מוליכים למחצה ממירים חשמל לאור. למרות, שבעבר, השימוש הנפוץ שלהן היה בעיקר ברמזורים, נורות LED חסרות צבע (המפיקות אור לבן) מיושמות בתאורה הכללית וידועות כאחת מהטכנולוגיות היעילה והמפותחות ביותר. נורות ה-LED המאושרות על ידי גופים מוסמכים, משתמשות רק ב-20% עד ל-25% מהאנרגיה אותן צורכות נורות הליבון, והן מפיקות 15 עד 25 פעמים תאורה יותר מהנורות אותן הן מחליפות. נורות אלה גם צורכות 25% -30% של מהאנרגיה של נורות ההלוגן, אבל מפיקות אור שהוא חזק פי 8 עד ל-25 פעמים יותר מאשר נורות ההלוגן.
נורות LED זמינות כיום בוורסיות שונות ומשתלבות במוצרים רבים, כשהן מציעות תחליף לכל סוגי הנורות האחרות שאנחנו מכירים. הן מגיעות במגוון צבעים, חלקן ניתנות לשימוש עם עמעם או מציעות תכונות נוספות כמו חיישני אור יום וחיישני תנועה. הנורות עובדות היטב בתוך הבית ומחוץ לו, בשל עמידותן בפגעי מזג האוויר ויכולת העבודה שלהן בסביבות קרות. למרות שמחיר קנייתן גבוה (יחסית לשאר הנורות האחרות), הן עדיין חוסכות בשל אורח חייהם יוצא הדופן והשימוש המזערי באנרגיה.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת