לכך שאור השמש ממלא אותנו באנרגיה, קרוב למדי, שכיום, כולנו כבר מודעים. אבל האם אתם מודעים לכך כי גם הנורות הממוקמות בחדרי הבית השונים משפיעות עלינו באופן דומה? כך, למשל, הנורות שפולטות גלי אור כחולים אשר מייצרים סרוטונין במוחנו, ממקדות אותנו, והופכות אותנו לערניים, בעוד שנורות שלא פולטות גלי אור כזה מאפשרות למוחנו לייצר מלטונין, אשר גורם לנו לחוש שלווים ומנומנמים, מה שפותח בפנינו את האופציה לזכות בשינה טובה.
אחת מהטעויות הנפוצות בציבור, נוגעת לציון בהירות הנורה בוואטים. למעשה, וואט הוא יחידת המדידה של צריכת אנרגיה של הנורה. את הבהירות, לעומת זאת, נמדוד ונבטא בלומנס (Lumens).
אספקט נוסף אותו חשוב להכיר כשמדברים על התאורה, הוא טמפרטורת הצבע. טמפרטורת צבע נמדדת ומבוטאת במעלות קלווין (K) והיא זו המעידה על איכות האור המופץ מנורה. נורות אשר הטמפרטורה שלהן נמוכה ((2,700-3,000 תייצרנה אור לבן-צהבהב חמים, נורות בטמפרטורה הבינונית (4,000) תייצרנה אור לבן-ניטראלי, בעוד שנורות בטמפרטורות צבע גבוהות יותר ( (5,000-7,500תייצרנה אור לבן-קריר ו"רפואי".
ברור שבחדרי השינה שלנו נרצה ליצור אווירה נינוחה ורגועה. לכן, ההימנעות מנורות שפולטות גלי אור כחול בחדר זה מאפשרת לכם להגן על הגוף שלכם מהבלבול שהוא עלול לחוש בין האור בחדר השינה לאור יום טבעי הקיים בחוץ. בדרך זו, גוון האור מאפשר למוחכם לייצר את המלטונין אשר דרוש לו לשינה נינוחה. אם אתם קוראים בלילה לפני השינה? נורה הפולטת אור רך כחלחל או ניטראלי במנורת הקריאה שלצד המיטה עדיפה על נורה בגוון הקר לגמרי, שכן האור הלבן הקריר מייצר ניגודיות גבוהה בינו לבין הדף אותו אתם קוראים ומאמץ את עיניכם.
כשאנחנו מתכננים תאורה במשרד הביתי, נרצה לוודא כי התאורה מעצימה את היכולות שלנו להיות פרודוקטיביים ככל האפשר בחלל זה. כאן, מיקום נורות לבנות קרירות שמחקות את גוון אור היום תגדלנה את ייצור הסרוטונין, ותאפשרנה לכם להיות יעילים, ממוקדים וערניים. במשרד הביתי יש להקפיד על מיקום גופי התאורה במקומות שאינם יוצרים השתקפויות במסך המחשב מולו אתם עובדים. אפשר לשקול גם שילובן של מנורות שולחן ליצירת תאורה המשימה הממוקדת, אשר מציעות גם את היכולת לשינוי טמפרטורת צבען בהתאם לצורך.
הסלון בבית הישראלי הוא חלל ורסטילי להפליא - אנחנו מארחים בו, עורכים ערבים משפחתיים או ערבים רומנטיים, או פשוט נרגעים בסופו של יום עבודה מעייף להפליא. לכן, חשוב ליצור קומבינציה בין מקורות אור שונים בסלון על מנת לספק מענה לכל צורך. בדומה לתאורת חדר השינה, גם בסלון, במטרה ליצור אווירה מרגיעה וחמימה, נשתדל להימנע משימוש בנורות שפולטות גלי אור כחול ממקד וממריץ. תוכלו לשלב במערך התאורה ספוטים מתכווננים אותם ניתן למקד כדי להאיר נקודתית יצירות אמנות, או פשוט כדי להוות בלאנס לאור הבוהק מהטלוויזיה ולהפחית אותו. הפניית הספוטים לקירות או לתקרות מהווה גם דרך מעולה להניס צללים לא רצויים המצויים, בד"כ, בסלון גדול.
כאשר אנחנו סועדים לא נרצה כי התאורה האופפת אותנו תהיה בהירה או בוהקת מידי, מאידך, לא נרצה שתהיה עמומה עד כדי גרימת נמנום. הפתרון נמצא באמצעות תאורה המחוברת לעמעם (דימר) שמאפשר התאמת הבהירות המתאימה לכל שעה משעות היום. גווני תאורה רכים-ניטראליים יתאימו להארת פינת האוכל, מכיוון שהם יוצרים אווירה מושלמת.
המטבח מהווה סביבת עבודה, גם אם המטבח הביתי, לרוב, אינו נתפש בעינינו ככזה. נורות שפולטות אור כחול-קר מעל לדלפקי העבודה תעזורנה לנו להתמקד ולהפוך לערניים יותר בזמן הכנת ארוחת הבוקר, בעוד שאם יש לכם שולחן אוכל במטבח, תאורה שטמפרטורת הצבע שלה היא חמה וניתן לשלוט בעצמתה באמצעות עמעם תייצר אווירה נחמדה, ותאזן את התאורה הקרה והבהירה שמעל למשטחי העבודה במטבח.
לפני שאנחנו מתחילים את יומנו מחוץ לבית, אנחנו פוגשים את עצמנו במראה בחדר האמבטיה. כמובן שלצורך ראיה טובה יותר, נרצה שהתאורה הממוקדת תגיע מאזור המראה עצמה ולא ממקור שמצוי גבוה מעלינו - על התקרה. תאורה בהירה תוכל להבטיח ראיה טובה יותר של כל אזור הפנים. בחדר אמבטיה המכילים גם מקלחת, מומלץ להשתמש בתאורה בהירה שממוקדת באזור המקלחת, מאחר והיא "מעירה" אותנו במקלחת של הבוקר. לעומת זאת, לאמבטיה המפנקת והמרגיעה שבסופו של יום העבודה, רצוי לשלב גם תאורה מרגיעה ורכה יותר.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת