כאשר מתכננים תאורה או מתקדמים לשלב הבא - רוכשים גופי תאורה, חשוב להכיר את סוגי גופי התאורה השונים הזמינים לסוג המסוים של התאורה לה אנחנו זקוקים (למשל, צמוד תקרה מול שקוע בתקרה מול תלוי) תלוי בצורך שלשמו אנחנו זקוקים לתאורה ולמיקומו של גוף התאורה. בעוד שתאורת תליון, תאורה צמודת קיר ותאורה צמודת תקרה מורכבות כולן באותה הטכניקה ונכללות במה שנקרא "תאורה מעל פני השטח" (להבדיל מהתאורה השקועה במשטחים), לכל אחד מהם מאפיינים משלו, אשר יוצרים עבורו יתרונות יחסיים ויישום שונה משל השאר.
גוף תאורה צמוד תקרה / קיר מורכב על גבי השטח (למשל, במקרה שלנו - התקרה) ובולט מעל לפני השטח. להבדיל מגופי התאורה התלויים, הם אינם דורשים גובה תקרה רב, ולכן, יתאים גם לחללים נמוכים יותר. סוג זה של תאורה מגיע בכל הצורות והגדלים, והוא אידיאלי גם לחללים בהם קיימת הנמכת תקרה משמעותית. הצמדתו של גוף התאורה לתקרה מאפשרת לנו מיקום שלו כמעט בכל מקום שנרצה, ללא הכרח להתחשב בזרימת התנועה בחדר ובנתונים נוספים. גופי תאורה צמודי תקרה, לרוב, משמשים ברובד של תאורה כללית ויצטרכו להיות מתוגברים על ידי גופי תאורה תלויים או תאורת משימה, משום שהם פחות ממוקדים. גם אם הדגש בבחירת גוף תאורה כזה היא בעיקר הפונקציונאליות שלו ופחות האסתטיקה שלו, מבחר גופי התאורה ומגוון הנורות הקיים כיום מאפשר לכם יצירת תאורה כללית נעימה ואסתטית. גופי התאורה צמודי התקרה מגיעים בצורת גוף תאורה בודד או מסילות המחוברות לתקרה עליהם רכובים מספר גופי תאורה המתאימים זה לזה בסגנונם (למשל, ספוטים הניתנים לכיוון).
סוג נוסף של גופי תאורה הצמוד לתקרה הוא גופי התאורה השקועים בה. להבדיל מגופי התאורה הצמודים לתקרה ולגופי התאורה המשתלשלים ממנה, תחזוקתם של גופי התאורה השקועים בתקרה מסובכת מעט יותר, הן בשל מיקומם של גופי התקרה המורכבים בתוך התקרה ממש, והן בשל הצורה להגיע אל פנים התקרה, במקרה ודבר מה מסתבך בחיווט של גופי התאורה. יתרונם הגדול של גופי תאורה מסוג זה הוא אפס הגובה של בליטתם מהתקרה, כך שהם מתאימים שם לחללים נמוכים במיוחד. גם הם מספקים תאורה כללית לחלל, כשניתן לשחק עם מיקומם או צבע הנורות שלהם לצורך ניסוי וטעייה בדרך להפקת תוצאת התאורה הרצויה.
גופי תאורה תלויים הם גופי תאורה המשתלשלים מן התקרה באמצעות צינור, מוט מתכת, כבל או שרשרת. גופי תאורה אלא מאפשר לאור להיות מכוון למטה ממקור האור (הנורה המותקנת בגוף התאורה). היקף אלומת האור הבוקעת מגוף תאורה תלוי ועוצמתה תלויים במספר קריטריונים, כגובה בו תלוי גוף התאורה מהקרקע (אהיל תלוי גבוה יותר יפיץ אלומה אור שהיקפה גדול יותר מאהיל זהה שתלוי נמוך), סוג האהיל שכולל גוף התאורה (דרך נתונים כמו החומר ממנו עשי\וי האהיל, שקיפותו, קוטר הפתח התחתון שלו) וכן הלאה. גופי תאורה תלויים נמדדים לא רק באיכות האור שהם נותנים, אלא גם באספקט הדקורטיבי שלהם. לכן, כאן נדרשת התאמה מיוחדת בין גוף (או גופי) התאורה לבין סגנון הריהוט בחדר שאותו אנחנו רוצים להאיר, השתלבות בגופי התאורה האחרים המצויים בחדר וכד'. כל אותם קריטריונים שנחשבים לפחות חשובים כאשר אנחנו עוסקים בתאורה שקועת תקרה או בתאורה צמודת תקרה.
לא פחות חשובים מגופי התאורה המחוברים (בדרך זו או אחרת) לתקרה, הם גופי התאורה צמודי הקיר. לא היינו מזכירים אותם במאמר העוסק בגופי תאורה המיועדים לתקרה, לולא הייתה להם חשיבות, משקל והשפעה על בחירתם של הגופים המיועדים לתקרה. כאן, ההסבר הוא פשוט - תאורת חדר נכונה בנויה גם מרבדי תאורה (מהרצפה עד לתקרה בשכבות אופקיות) וגם ממעגלי אור (אותן אלומות אור המופצות מתאורת משימה, מגופי תאורה המשתלשלים מהתקרה וכד'). תאורה מהסוג השני אינה נכללת כרובד בפני עצמו בתכנון התאורה, אלא משתלבת ברבדים המתוכננים, בין אם היא משמשת כתאורה לצורך ביצוע משימה ספציפית (למשל, הארת חפצי נוי, תמונות וכד'), ובין אם היא משמשת כפילר, למילוי של שטח מוצללים ואפלוליים יותר, המצויים בין היקפי אלומות התאורה העיקריות בחדר.
חשוב לזכור, כי, בשורה התחתונה, מטרתו של תכנון תאורה נכון הוא להאיר כל חדר, את כל החדר, בצורה המתאימה והנכונה ביותר, שתתמזג עם צביונו של החדר ותגרום לו להיות מזמין ונוח, גם מהבחינה הטכנית וגם מהבחינה הנפשית (חמימות, משפחתיות וכן הלאה).
כך שלמרות, שלכאורה, נדמה כי קיים צורך כלשהו לבחור ולהחליט בין גופי תאורה תלויים מהתקרה לבין גופי תאורה צמודי תקרה לבין גופי תקרה השקועים בה, למעשה, אין כאן דילמה. כל אחד מסוגי התאורה משרת פונקציה ספציפית משל עצמה הרלוונטית לחלל אותו אתם מתכוונים להאיר, ורק היכרות מעמיקה של היתרונות והחסרונות אותם נושאים גופי התאורה השונים, יכולה לעזור לכם לתכנן, לבצע ולהשיג את התאורה האופטימלית לחלל אותו אתם מאירים!
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת