ככל שאנחנו מתבגרים, עדשות העיניים שלנו הופכות לפחות גמישות, מה שאומר, שעם השנים, גם דרישות התאורה שלנו משתנות. היכולת להתמקד באובייקטים קרובים יורדת, מה שמסביר מדוע אנשים רבים זקוקים למשקפי קריאה ככל שהם מזקינים. עדשת העין גם הופכת לצפופה ולצהובה יותר, העברת האור פוחתת, ולכן, נדרש לנו אור רב יותר (המגיע מתאורה טובה יותר) כדי לראות את אותם הדברים שעד לא מזמן ראינו ללא בעיה. הגיל גם משנה את האופן שבו אנו רואים צבעים, הם הופכים לדהויים יותר ולפחות ברורים (נסו להסתכל דרך עדשה צהובה כדי להבין למה אנחנו מתכוונים) והעיניים הופכות רגישות יותר לסינוור כתוצאה מבוהק, מה שהופך את הצורך בניגודיות לגדול יותר. ישנן בעיות רבות אחרות המשפיעות על עדשות העיניים המתבגרות, כך שעם הגיל, יידרשו לנו פתרונות תאורה שונים מאלו שנדרשו לנו כשהיינו צעירים יותר. אולם, פתרונות אלה לא יפיקו תועלת רק עבור המשתמש/ת במטבח, אלא גם יעזרו ליצור סביבה ביתית נעימה יותר. התחשבות בכמות הנכונה של האור, מיקומו של מקור האור וטמפרטורת הצבע תשפר את התחושה עבור בני המשפחה, כשהם שוהים במטבח הביתי.
תאורה מתאימה מתוכננת בהתבססות על עיקרון העיצוב המוכר - למעלה, למטה ומסביב, בו משתמשים מעצבי תאורה כדי לוודא שהם מתייחסים לכל האלמנטים הנדרשים לתכנון תאורה מעוצבת ויעילה. פשוט ככל שזה נשמע, העיקרון באמת עובד.
השימוש הנפוץ ביותר של תאורה עליונה הוא תאורה שקועת תקרה בהיקף החלק העליון של החדר. כדי למקסם את פלט האור, השתמשו בפלורוסנט T5 או בתאורת LED שתשטוף את התקרה באור. תאורה מסוג זה עוזרת ליצור תקרה בהירה המחזירה את האור לכל החלל ללא בוהק. אם אתם יכולים, שלבו את התאורה בהרבה אור יום טבעי כדי להגדיל את כמות האור הכללית בחדר.
אם הארונות שלכם אינם מגיעים עד התקרה, שקלו הוספת אורות מעל הארונות באמצעות מקורות אור חזקים יותר, שיגבירו את רפלקטיביות של התקרה ואת כמות האור בחדר.
בעוד הגדלת כמות האור חשובה, חשוב לא פחות מכך למזער את בוהק, לכן, השתמשו בגימור מאט היכן שרק תוכלו, כדי להפחית את האור הבוהק.
משטחי העבודה (הקרויים בלשון העם - "השיש") הם, לעתים קרובות, האשמים בגרימת הבוהק העיקרי במטבח. אם אתם מעדיפים משטחי שיש או אבן, שקלו בחירת משטחים שאינם מלוטשים עד להברקה, כדי להפחית את ההשתקפות ואת הבוהק. שקלו שימוש במשטחי Soapstone או בבטון, אשר הופכים להיות ליותר פופולרים בשימוש בכל מיני אזורים בבית, ואין להם ברק כלל.
העיקרון בתאורה זו הוא פשוט - תאורה המאירה את החלל כשהיא מכוונת למטה. תאורה תחתונה יכולה, לפעמים, להיות מה שמכונה "תאורה כללית", כשהיא מהווה את מקור האור היחיד בחדר - גוף תאורה הממוקם במרכז התקרה. אם זוהי האופציה היחידה שלכם, מיקומם וכמותם של גופי התאורה שבמרכז התקרה הם המפתח להשגת רמת תאורה מאוזנת תוך הפחתת הפינות המוצלות. אהילי תליון אף הם נכללים בקטגוריה זו.
תאורת משימה, כולל תאורה הממוקמת בתחתיתם של ארונות המטבח העליונים, נחשבת לאחד מהפרטים החשובים ביותר בתאורת כל פרויקט. היא ממקמת וממקדת את האור לו אתם זקוקים במקום בו אתם זקוקים לו. במטבח זה יהיה מתחת לארון, כשהאור נמצא לפניכם, מאיר את פני השטח ואת הציוד והכלים, ולא מאחוריכם כשהוא יוצר צללים. אהילים תלויים יכולים אף הם להיחשב תאורת משימה, בהתאם למיקומם.
כאן, קיימת עדיפות לנורות LED המפיצות אור בהיר וחם, אבל עדיין מדויק. תמיד לוודא שיש מפזר תאורה או עדשה על גוף התאורה כדי לסייע להפיץ את האור באופן שווה. ככל שאנו מתבגרים, נצטרך פי שניים עד חמש פעמים יותר תאורה על מנת לבצע את אותן משימות שעשינו בגיל צעיר יותר עם הרבה פחות תאורה.
כולנו כבר יודעים כיום כי מגירות הן הרבה יותר פונקציונליות ונגישות מאשר ארונות עם דלתות. מה דעתכם לשפוך קצת תאורה לתוך המגירות שלכם? עוד שימוש גדול לתאורת המשימה! לא תצטרכו לבזבז זמן רב מדי על מציאת החטיף שלכם, כאשר החשק הפתאומי תוקף אתכם.
תאורת ה"מסביב" כוללת שילוב בין תאורה כללית לאור יום טבעי. תרצו להבטיח כי בכל שעה משעות היום, ישנו מספיק אור שיאפשר לכם להשתמש במטבח ביעילות, ללא תקריות, ובמזעור האזורים הכהים ככל האפשר.
מיקוד ויזואלי
היבט חשוב נוסף של תכנון התאורה לבעלי הראייה המתדרדרת זה המיקוד החזותי (ה- Visual Cuing). מיקוד זה מספק נקודת התייחסות נוספת לאומדן המרחק או עומק בכניסה לחלל או קרבה לחפצים. תאורה בבסיס התחתון של ארונות מטבח תחתונים, למשל, בניגוד טוב עם רצפה כהה וארון בגוון Midtone, יוצרים ניגודיות גלויה בקלות לבעלי הראיה המתדרדרת. האחרים, שאינם חולקים בבעיה, פשוט יחשבו שזה מגניב.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת