נורות הניאון הקלאסיות הארוכות נוטלות חלק נכבד ביצירת החוויה שלנו כאשר אנחנו במשרד או במבני ציבור (בתי חולים, מרפאות, משרדים ממשלתיים למיניהם וכן הלאה). זה, לכשעצמו, רומז כבר על היותן מקור תאורה משתלם וקל לתחזוקה. אבל, האם מה שנבחן, כנראה, אך ורק דרך הקריטריון הפיננסי מתאים גם לבית שלנו? לכל חדר בבית שלנו? תכף נבחן את הסוגיה לעומקה, אבל לצורך העניין, נצטרך להתחיל בהיכרות עם גופי תאורה עם פלורסנט קלאסי ובעיקר, עם האחיות הצעירות והדקורטיביות יותר שלהם, נורות ה-CFL.
תאורת הפלורוסנט נוצרת כאשר זרם חשמלי מוחל על אדי כספית, מה שמייצר אור אולטרה סגול שגורם לציפוי הפנימי שבתוך הנורה להאיר.
ישנם שני סוגים של תאורת פלורוסנט - פלורוסנטי צינור ונורות פלורוסנט קומפקטיות (Compact Fluorescent Lamps - CFL):
צינורות פלורוסנט - צינורות פלורוסנט, בדרך כלל, ישרים או עגולים והם מגיעים גם באורכים ובהיקפים שונים. מגוון הצבעים בהם מגיעים צינורות הניאון מתחיל בלבן קריר (מתאים למטבחים וחדרי אמבטיה) ומגיע עד ללבן חם בעל הגוון הצהבהב (המתאים לחדרי המגורים וחדרי השינה).
CFL - כפי ששמן רומז, נורות הניאון קומפקטיות והן מגיעות במספר צורות שונות, כספירלה או אחד / שניים / שלושה או יותר צינורות מקופלים. צורות דקורטיביות אחרות נפוצות פחות בנורות CFL.
רבות מהבעיות שהיו קשורות בנורות הניאון הישנות - המראה, האתחול האיטי וזמן החימום הנדרש, ההבהוב, ולעיתים, קול הזמזום שליווה את פעולתן - גרמו לכך כי הצינורות הפלורוסנטיים לא היו בחירת התאורה הראשונה, בכל המדובר בתאורה הביתית. עם זאת, בחנויות המתמחות בתאורה ניתן להשיג מגוון רחב של גופי תאורה עם פלורסנט מודרניים ועכשוויים המתאימים לשימוש בבתים. למשל, נורות הניאון הדקיקות T5 נדלקות כמעט מיד כאשר הן מופעלות ואין להן הבהוב.
תאורת פלורוסנט נחשבת ליעילה מאד מבחינת צריכת האנרגיה שלה, מאחר והיא זקוקה לכחמישית מהחשמל המשמש את נורות הליבון (הפועלות באמצעות חוט נימה המחומם עד שהוא מאיר). בדרך כלל, אורך חייהן של נורות פלורוסנט מגיע עד ל-6000 או 8000 שעות, בעוד נורות ליבון, בדרך כלל, יחזיקו מעמד בסביבות ה-1000 עד 2000 שעות. אחת הסיבות העיקריות לכך שה-CFL יעילות כל כך, הוא כי מרבית האנרגיה שלהן משמשת להפקת אור, במקום הפקת אור וחום, כפי שנורות יעילות פחות עושות.
למרות שנורות פלורוסנט מעט יותר יקרות מנורות הליבון, אורך החיים שלהן ארוך יותר, ובשילוב עם צריכת האנרגיה הנמוכה שלהן. כך שבשורה התחתונה, לאורך חייה, תאורת פלורוסנט חוסכת לכם כסף.
על אריזת נורת ה-CFL יצוין, בדרך כלל, פלט האור בהשוואה לנורת ליבון, כך שאין חשש כי תרכשו נורה חזקה יותר (או חזקה פחות) מזו הנדרשת לכם להארת אזור מסוים.
כן, ישנן נורות CFL בלבן חם ובלבן קר. נורת ה-CFL בלבן החם (אור צהבהב הדומה לתאורה של נורת ליבון) עדיף בדרך כלל באזורי המגורים ובחדרי בשינה, בעוד הנורות המפיצות אור לבן קר שכיחות בשימוש במטבח, בשירותים ובחדר האמבטיה.
כאן, עלול להיות טמון מוקש רציני, אם לא תהיו ערניים אליו. מאחר ונורות CFL מגיעות בצורות ובגדלים רבים, לא צריכה להיות בעיה למצוא את האחת שתתאים לצרכים שלכם. ליתר בטחון, קחו איתכם את הנורה הישנה לחנות, כדי לוודא שאתם קונים את הנורה המתאימה לכם
למרות שנורות CFL בדרך כלל מתחממות לאט יותר עד לתאורתן המלאה מאשר סוגים אחרים של תאורה, נורות ה-CFL החדשות דורשות זמן חימום קצר בהרבה מנורות הפלורוסנט הצינוריות הקלאסיות.
לא כל נורות ה-CFL מתאימות לשימוש בגוף תאורה סגור, בנברשות או בספוטים, כך שחשוב להתייעץ עם מומחה בתחום בחנות, לפני הרכישה.
מרבית הנורות מהסוג הזה אינן מתאימות לשימוש בעמעם (דימר). נורות CFL מיוחדות לעבודה עם עמעם קיימות, אבל הן נוטות להיות יקרות יותר. תכונה זו מצוינת על אריזת הנורה.
כעת, כאשר ברשותנו הרבה יותר נתונים על נורות פלורוסנט, אנחנו יכולים לענות על השאלה האם גופי תאורה עם פלורסנט מתאימים לכל חדר בבית?
כפי שניתן להבין, בנורות CFL או בצינורות הניאון ניתן להשתמש בכל אזורי הבית - הסלון, מטבח, חדר הכביסה, חדר משחקים, המסדרון, המוסך ואזורים אחרים. אבל את החיסכון הגדול ביותר ניתן להפיק מהשימוש בהם בחדרי הבית שבהם האורות נשארים דולקים לפרקי זמן ארוכים - למשל, חדר השירותים, חדר האמבטיה, המסדרון או המטבח.
אם אתם מתכוונים להחליף את כל מערך הנורות בבית מנורות ליבון לנורות CFL, קנו נורה אחת ובדקו כי היא עובדת כראוי בגופי התאורה הקיימים שלכם וכי אתם מרוצים עם פלט האור, גוון האור וזמן החימום של הנורה.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת