שתי המילים נכונות לשונית, כאשר המילה מנורה מתארת את כלי הקיבול והמילה נורה מתייחסת לחלק האחראי על הפצת האור בתוך כלי הקיבול. למעשה, אנו רוכשים בחנות מנורות ולא נורות, כאשר לא אחת בתוך המנורה שנרכוש תימצא יותר מנורה אחת.
ולמחפשים בגוגל או במרכזים המסחריים: חנות מנורות או חנות נורות? מאחר והמוצר הנרכש הוא מנורות - נכון יותר יהיה לומר חנות מנורות, אולם למעשה לא נמצא חנות המספקת מנורות בלבד, ועל כן מדויק יותר יהיה לומר ולחפש אחר חנות תאורה.
מנורות לבית ניתן לרכוש כיום בכל רשת שיווק ואפילו במכולת השכונתית. חנות מנורות היא למעשה חנות ומרחב לפתרונות תאורה מקיפים אשר נורות הם המוצר המשלים האחרון הנמכר בה. מעצבי פנים, אדריכלים ואנשים פרטיים מגיעים לחנויות אלה הן לשם רכישת פריטים משלימים לתאורה ולעיצוב והן לתכנון מלא ומקיף של עיצוב הבית באמצעות תאורה נכונה.
יחד עם זאת, לבחירת הנורות ישנה חשיבות והשפעה על החלל כולו ואין להקל ראש בחשיבות התאמת הנורות, גם לאחר רכישה והתאמה של גופי התאורה לחלל. חיפוש אחר חנות מנורות מקומית במנועי החיפוש לרוב יוביל אל רשתות התאורה הגדולות או אל חנויות התאורה המקומיות, כאשר בשתיהן ניתן למצוא מגוון רחב של נורות, בהתאמה לצרכים שונים.
הנורות השונות עובדות על טכנולוגיה שונה ואופן הפקת האור שונה בניהן. סוגי הנורות והפקת האור הקיימות כיום:
אחד האלמנטים החדשניים שמספקות לנו הנורות החדישות הוא בחירה בצבע האור שיקרין בחלל הפרטי שלנו. אין הכוונה למנורות צבועות בצבעי כחול ואדום, כפי שניתן היה לראות בשנות השבעים והשמונים על ציוד התקליטנים במטרה לייצר אווירה שמחה וחילופי צבעי תאורה מהירים, כי אם לנורות המקרינות אור בצבעים שונים כאשר עיקרן הוא לבן, לבן בוהק, צהבהב וצבעים רכים ואחרים הנמצאים על הספקטרום בין השניים.
בבחירת גופי תאורה ונורות לבית יש להביא בחשבון את העיצוב הכולל, את האמירה ואת האווירה הכללית אותה רוצים לייצר. לתאורה פונקציונאלית וברורה מוטב להעדיף תאורה בגווני הלבן ובעוצמות שונות ואילו לחדרי שינה וחללי אירוח קטנים נכון יהיה לשלב תאורה מעומעמת, רכה וצהבהבה המשדרת חמימות בחלל.
באמצעות גופי התאורה ניתן גם לקבוע תאורה בצבעים עזים יותר, כאשר מעצבי הפנים מנצלים את מרחב האפשרויות ויוצרים פתרונות אדריכלות אור מתקדמים בהם האור הוא השחקן המרכזי בעיצוב החלל.
פיזור אור, או תאורה מודולרית, הם מושגים המתייחסים לקביעת מספר נקודות להפצת אור בחלל על חשבון או בנוסף להצבת יחידת תאורה מרכזית. בשיטת העיצוב המסורתית נקב גוף תאורה ראשי במרכז החדר והוא אחראי על התאורה בחלל כולו. שיטה זו מתאימה לחללים בהם המרחב משמש לשהייה ולבילוי, האנשים הנמצאים בחדר נוהגים לשבת במרכזו ואין צרכים פונקציונליים נוספים. בשיטה זו ניתן לשלוט בעוצמת האור באמצעות עמעם. לרוב נתקין גוף תאורה מרכזי בסלון הבית, במרכז פינת האוכל ובמרכז המטבח.
לצד זאת, ניתן למצוא כיום חללים רבים המשלבים מספר צרכים: חללי עבודה משותפים, משרדים, חדרי עבודה ביתיים, חדרי ילדים ועוד. מה שמאפיין חללים אלו הם הצרכים המשתנים להם הם נותנים מענה. חדרי ילדים למשל משמשים לבילוי ומשחק, לקריאה, להכנת שיעורי בית, לצפייה במסך הטלוויזיה או עבודה על גבי המחשב ולשינה. ברור ומובן שצרכי התאורה של כל הפעולות הללו אינם זהים ועל כן נכון לעשות שימוש במבנה תאורה מודולרי. אין סיבה לוותר על תאורה מרכזית שתאיר את החדר כולו, כאשר זאת תשמש לבילוי במרחב דוגמת זמן המשחק. יחד עם זאת, נכון יהיה להציב גם יחידות תאורה קטנות יותר דוגמת מנורות קריאה, מנורת שולחן ומענה נקודתי. פתרון זה נכון לכל חדר ילדים, אולם בעיקר לחדרים המיועדים למגורים של יותר מילד אחד.
גופי התאורה הם למעשה עזרים חיצוניים התורמים לעיצוב, ונולדו על מנת להימנע מהצבת נורות חשופות המשתלשלות מן התקרה ויוצרות תחושה של ריק וקור.
הבחירה בגופי תאורה מתבצעת לרוב בשלב הלבשת הבית, לאחר הבינוי/ רכישה/ שיפוץ, ותוך חשיבה על האווירה אותה רוצים לייצר והאלמנטים המתאימים לכך.
אין צורך להשקיע במעצב פנים על מנת לקבוע ולבחור גופי תאורה לבית אולם מומלץ לערוך סיור בחנות התאורה ולהתרשם ממגוון האפשרויות והעיצובים. בחנויות התאורה נמצאים יועצים מקצועיים המסייעים לפונים בבחירה ובהתאמה של גופי התאורה, הנורות והמוצרים המשלימים.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת