אם עד לעשור האחרון, הגישה לגבי עיצוב פנים, ובמיוחד בהיבט של עומס ברהיטים ובפריטים, היתה ש"כל המרבה הרי זה משובח", כיום אנחנו כבר נמצאים בסיטואציה שונה. הנטייה לאגור כמה שיותר רכוש, חפצים, פריטי ריהוט ומוצרי חשמל, התפתחה במיוחד בעקבות תרבות הצריכה האמריקאית, שגרסה שכמה שיש לכם יותר - סימן שאתם עשירים ומאושרים יותר. אבל כיום, במיוחד אחרי שמארי קונדו, מאסטרית סידור הבתים היפנית כבר תפסה מעמד של גורו בכל הקשור לעיצוב פנים, לסדר ולארגון, מתחילים להבין בעולם שההיפך הוא הנכון. ההבנה שבית מלא חפצים מצריך מאיתנו "לעבוד בשבילו" כל זמן נתון, לרבות בפעולות של סדר וניקיון, החלה לחלחל וגם ההשלכות של העניין החלו לצוף. בקצב החיים המודרני, שרובנו עובדים במשך שעות ארוכות כל יום, במיוחד בישראל ובארה"ב, ולצד זאת מנסים לנהל בית במצב מתקבל על הדעת ולעתים גם משפחה, שהטיפול בה כרוך גם בבישולים ובהרי כביסות שאין להם סוף, אנחנו מחפשים כל דרך לחסוך במשימות, בזמן ואם אפשר אז גם בכסף. בארצות הברית נוצר המנהג המופרך של הקצאת לפחות חדר אחד בבית שהוא רק לחפצים שאין בהם שימוש, וזאת בנוסף למחסנים הגדולים שהאמריקאים מחזיקים ולעיתים אף שוכרים חללי אחסון שאפילו לא ממש נמצאים ליד הבית. בשנים האחרונות מתחילים להבין שם את גודל האבסורד שבדבר, וגם את המנטרה השגויה שאנשי השיווק החדירו לראשי האנשים, שכמה שיהיה לכם יותר - כך תהיו מאושרים. בהמשך לתובנה החשובה הזו, החלה מגמה הפוכה, המכונה "מינימליזם". לפי הגישה המינימליסטית, מומלץ להחזיק בבית כמה שפחות פריטי ריהוט, מכשירי חשמל, בגדים ועוד, ולנסות לצמצם ולדייק את הציוד הזה, אך ורק בהתאם לצורכינו. כלומר, שלא יהיה בבית חפץ שלא משרת אותנו למטרה כלשהי, לדוגמא, לאחסון בגדים או לבישול. ההמלצה הגורפת היא לרכז את כל החפצים שיש לנו בבית, ולערוך מיון וסינון אגרסיבי של מה אנחנו באמת צריכים ומה לא, תוך שאנחנו שומרים על כנות עצמית גבוהה ועמוד שדרה חזק.
אז כמובן שהשפעות הגישה הזו לא איחרו להגיע גם לתחום עיצוב הפנים, והן מאוד ניכרות בבחירות של מעצבים כיום, וגם של הסגנון של פריטי ריהוט, גופי תאורה ואפילו מכשירי חשמל עכשוויים. הרעיון הוא שהבית יהיה כמה שיותר חף מ"רעשים" ומפריטים שיעשו לנו בלגן בעיניים, לצד השחרור שלנו מהצורך לנקות ולסדר כל הזמן. במילים אחרות, אנחנו מעצבים את הבית באופן שהוא גם הכי פרקטי ואסתטי, גם הכי נעים לעין וגם מאפשר לשמור על הסדר והניקיון בקלות מירבית. באופן זה, עשוי להשתחרר לנו הרבה זמן פנוי, לעסוק בו בבילויים, בפעילות פנאי וכו', במקום להיות עבדים של הבית.
הגישה המינימליסטית לא פסחה גם על תחום גופי התאורה, כאשר היצרניות משווקות כיום גופי תאורה התופסים כמה שפחות שטח, דוגמאת גוף תאורה צמוד תקרה המהווה לא פעם תחליף לגופי התאורה התלויים עם האהילים הגדולים, שעלולים לצבור אבק, והוא מתאים במיוחד כאשר התקרה לא גבוהה או במקרה של חלל קטן יחסית. למתקדמים, ניתן למצוא גם מנורות קיר שיאירו את השטח באופן אלגנטי ונעים, מבלי שיתפסו מקום בחלל. במקרה שהתחברתם מאוד לטרנד המינימליסטי, ותרו על מנורות עומדות וגופי תאורה התופסים הרבה מקום והעדיפו את אלו הצמודים.
אחד האלמנטים שהכי עולים בקנה אחד עם מינימליזם הוא חללי אחסון. ככל שיהיו לכם בבית יותר פתרונות אחסון, כך תוכלו לשמור את פני השטח נקיים ומינימליסטים יותר. לאחר שערכתם סינון מאסיבי בחפצים שלכם, ובמיוחד בבגדים ובכלי המטבח, דאגו שאת הפריטים שנשארו - יהיה לכם לאן להכניס. חללי אחסון מרובים מסייעים לשמור על סדר וארגון, ובמקרה שאין לכם מספיק מהם, ישנם שלל פתרונות שתוכלו למצוא ברשתות הריהוט. לדוגמא, אם אין לכם מספיק ארונות בבית, תוכלו לרכוש שידה רחבה או ארון צר וארוך, אותם תוכלו למקם לאורך המסדרון, בנישה פנויה בחדרי השינה או אפילו במרפסת, במקרה ששם יש לכם שטח פנוי. נסו בכל עת לחשוב כיצד להרחיב את מאגרי האחסון שלכם, ומהצד השני - חישבו גם מאילו פריטים אתם יכולים להיפטר. כל פעם שמתחלפת העונה, למשל, זוהי הזדמנות נהדרת לערוך סינון חדש, ולהיפטר מפריטי לבוש שאתם לא באמת עושים בהם שימוש. מומלץ לתרום את הבגדים שאתם לא זקוקים להם, ובכך לעשות מצווה כפולה.
עוד טיפ חשוב שיעשה לכם סדר בעיניים, הוא לבדוק באילו פריטים אתם משתמשים ממש ברמה היומיומית ורק אותם להשאיר מחוץ לחללי האחסון. לדוגמא במטבח, בקומקום החשמלי ובמכונת הקפה, סביר להניח שאתם משתמשים כל יום, אז הם צריכים להישאר על השיש, אבל למכשירים כמו מטחנת תבלינים או מכשיר להכנת וופל בלגי - אתם זקוקים לעתים רחוקות יותר, ולכן עדיף למצוא להם מקום אחסון ראוי. באותו אופן פעלו גם בחדרי האמבטיה ובשאר החדרים. לדוגמא, סטוקים של סבון נוזלי ושמפו שקניתם לשימוש עתידי, יש לאחסן ולא להשאיר על השיש באמבטיה, אבל מברשות שיניים ועוד תכשירים, כדאי שיהיו "בשלוף" לצורך שימוש יומיומי.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת