מנורות התקרה אינן חדשות בעולם. אלו היו מקובלות מאז ומתמיד. גוף התאורה הפופולארי מימים ימימה המשתלשל מהתקרה זכה לכינוי 'נברשת'. מדובר היה (ועדיין...) בגוף תאורה מהודר ומרשים אשר המטרה שלו הייתה (ושוב, עדיין...) לקשט את החלל ולהרשים אותו מעבר למטרה הבסיסית של הארת השטח. הנברשות למעשה הומצאו עוד לפני שהומצא החשמל. בתוך הנברשות נהוג היה להציב נרות אשר אלו הפיצו אור שבקע מהנברשת והאיר את החלל כולו.
מנורות התקרה של היום הן לא בהכרח 'נברשות' בסגנון העתיק והכבד שהיו בעבר. יש לנו היום פתרונות תאורה מודרניים ועדכניים המשדרגים מאוד את המראה של כל חדר וכל חלל כאשר אלו מפיצות את אורן בצורה טובה יותר מכל גוף תאורה אחר דווקא בגלל המיקום שלהן – התקרה.
כיום כבר ברור כי לתאורה ישנה השפעה רבה על כל הנראות של הבית ולמעשה העיצוב כולו משופע מאוד מהאופן בו אנחנו מתקינים את התאורה ובו האור מתפזר לחלל.
זו הסיבה כי משקיעים היום כל כך הרבה בכל מה שקשור לנושא התאורה עד שישנן חנויות ובתי עסק מיוחדים רק לתחום הספציפי הזה של התאורה. דבר שבעבר כלל לא היה קיים.
את הנורות או את הפלורסנט רכשו בחנויות לחומרי בניין או אפילו ב'סופרים' הרגילים כאשר לא הייתה התייחסות מיוחדת לנושא.
מלבד המבחר הגדול שקיים היום, ישנם גם יועצי תאורה שזה התפקיד שלהם.
ממש כמו בעיצוב פנים, כך גם הנושא של עיצוב התאורה, יש מומחים מיוחדים המכירים היטב את התכונות השונות של גופי התאורה הקיימים, הם מתמצאים בשלל האפקטים המתקבלים מגופי התאורה הקיימים והם אלו אשר יודעים להמליץ לכל אחד על התאורה שתיתן את המענה הראוי והרצוי לחלל הנתון.
על פי רוב, מנורות התקרה אינן צמודות לתקרה ממש. למרות שיש בהחלט גופי תאורה כאלה אשר מונחות על התקרה. חשוב להתאים את גוף התאורה בהתאם לגודל של החלל. ככל שהחלל יהיה קטן יותר, עדיף יהיה להתאים גוף תאורה מאופק וסולידי יותר. הוא גם לא יוכל להשתלשל רחוק מידי מהתקרה. אם הכבל לא יהיה ארוך מידי, האזור יהיה מואר בצורה נעימה והמראה הכללי יהיה נעים לעין. פתרון כזה מתאים לפינות אוכל וכאמור לחללים קטנים בבית.
אם הזכרנו את פינת האוכל, כדאי לשים לב כי למרות שמדובר על פי רוב באזור קטן יחסית אשר לעיתים הוא חלק פינתי במטבח, חשוב לתת לתאורה מקום של כבוד באזור זה וגם אם כל החלל כולו כבר מואר היטב, יש לשים דגש על התאורה בפינת האוכל. כך פינת האוכל תקבל את העיצוב האסתטי שלה, מעבר לתחושה הנעימה והנוחה של הסועדים שאמורים לשבת שם. כדאי ללכת על מנורה מרכזית שתאיר מעל השולחן. גוף תאורה כזה יעשה את העבודה בצורה הטובה והנכונה ביותר.
כפי שכבר הזכרנו, הנברשות, אלו הן גופי התאורה הכי פופולאריות המוכרות לכולנו, במיוחד כאשר אנחנו רוצים לדבר על הנושא של התאורה בסלון.
לקוח שמגיע להתעניין על אודות תאורה לסלון עשוי למצוא את עצמו מוצף באין ספור אפשרויות. גופי תאורה שונים ומגוונים. גופי תאורה בסגנון כבד ועתיק לצד פתרונות תאורה מודרניים ועדכניים. גופי תאורה תלויים וגופי תאורה צמודים המיועדים לתקרה או אפילו לקיר. ספוטים שעשויים להאיר פינות נבחרות בסלון, מנורות קיר דקורטיביות ועוד שלל אפשרויות ההופכות את הבחירה למורכבת מאוד.
כאן חשוב להתייחס למבנה של הסלון, לגודל שלו, לסגנון העיצוב שבחרנו לו, לרהיטים שלו ולכל מה שלמעשה מרכיב את הסלון שלנו.
כך לדוגמא אם יש לנו מזנון ואנחנו רוצים לשים עליו פוקוס, יהיה עלינו לדאוג לתאורה מתאימה לאותו אזור. אם יש לנו עיצובים מגבס, ברור כי נוכל גם להתקין בתוכם את התאורה השקועה של הספוטים. אלו יחמיאו מאוד לכל המראה הכללי של הסלון.
במרכז החלל יהיה עלינו להציב את גוף התאורה המרכזי שהוא זה שייתן את המראה ואת הדומיננטיות של התאורה הסלונית הנבחרת.
יש רבים שאינם מעוניינים בתאורה צמודת קיר. הם לא רוצים להיות מוגבלים מבחינת עיצוב הרהיטים בחדר, הם רוצים להיות משוחררים מבחינת שינויים והזזה של הרהיטים מצד אל צד וגוף תאורה צמודת קיר עשויה לחסום להם את האפשרות הזו.
כאן חשוב לדעת כי בבחירה של מנורה תלויה לחדר שינה, יש לשים לב היטב לאפשרויות הקיימות ולבחור את התאורה שתתאים לאופי של חדר השינה. אתם חייבים לזכור כי ממש לא נוח לשכב במיטה כאשר התאורה 'דוקרת' בתוך העיניים. חשוב למקם את גוף התאורה בנקודה הנכונה שגם תאיר את כל החלל כולו אך גם לא תהפוך לגורם מעיק ומציק.
מעבר לכך יש לשים לב לצבע של גוף התאורה. לא כל צבע יוכל להתאים לחדר השינה. אור בהיר מידי אינו מתאים על פי רוב לחדר שינה. מצד שני, אור עמום וחלש גם עשוי ליצור אווירה כבדה לא נוחה. כאן אפשר לבחון את האפשרות של גופי תאורה עם עוצמות אור משתנות.
יש היום גופי תאורה אשר באותו גוף עצמו ישנן כמה אפשרויות שונות של עוצמת תאורה. כך ניתן לשלוט על האור הרצוי שיתקבל בחדר.
במקלחת ברור שהתאורה תהיה צמודה לתקרה וכך היא למעשה תיתן את המענה המושלם מבחינת פיזור נכון של התאורה תוך שמירה על רמת בטיחות הדרושה בחלל כזה.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת