אם פעם משרדים היו נחשבים לחללים אפרוריים ומשמימים, בהם אנחנו אמורים לשבת ולא להסיט את הראש מהמחשב כל היום, אלא שהיום המגמה כבר השתנה מקצה לקצה. בעידן בו מעסיקים מעוניינים לגרום לעובדים ליהנות במקום העבודה ולרצות לשהות בו כמה שיותר, רבים שמים את הדגש על עיצוב חללי העבודה באופן מודרני, מלא בסטייל ובחשיבה על נוחות לצד הגברת הפרודקטיביות של העובדים. בעלי משרדים רבים שוכרים את שירותיהם של מעצבי פנים מהשורה הראשונה, על מנת שיעניקו למקום את הטאץ' הייחודי שלו, והעובדים בו יהיו שמחים ומרוצים יותר. כניסת חללי עבודה כמו WE WORK ו- MIND SPACE וגם העיצוב הייחודי והמשוכלל במשרדיהן של ענקיות הייטק כמו גוגל ומיקרוסופט, הגבירה את התחרות ואת המודעות לעניין ואינסוף ליצירתיות ולתחכום בפסיליטיז ובעיצוב הכללי של החללים האלה. מעצבי פנים ואדריכלים כבר יודעים היום שתאורה היא הרבה יותר מפונקציה של הפצת אור בחלל, אלא שהיא בעלת השפעה מכרעת על עיצוב החלל, לרבות האווירה שתיווצר בו. בהתאם, בחירת גופי תאורה למשרד נערכת ביתר תשומת לב, ובהתאמה קפדנית לסגנון העיצוב שנבחר עבור המשרדים או חללי העבודה.
מעצבי פנים ואדריכלים משתמשים בתוכנות לעיצוב ותכנון העמדת הריהוט בחלל, בחירת הצבעים ועוד. בתוכנות אלו קיימת גם הפונקציה של "תכנון תאורה", ומולץ מאוד להיעזר בה כדי להבין היטב איפה כדאי למקם את גופי התאורה, באיזו עוצמה עליהם להאיר את החדר ואפילו באיזה גוון.
בבחירת גופי תאורה למשרד, כדאי לחשוב ולתכנן מראש, איפה אנחנו זקוקים לתאורה חזקה כדי לראות היטב מה אנחנו עושים - למשל בפינות העבודה, במטבח ובאזור הכיורים והמראות, והיכן התאורה תשמש יותר כדי ליצור אווירה נינוחה או אפילו ביתית. בחללי העבודה המודרניים לא פעם ניצבות פינות מנוחה עם כורסאות נוחות ושטיחים צמריריים המקנים תחושה ביתית. בנקודות אלו כדאי לעשות שימוש בתאורה צהובה, רכה וחמימה, שניתן יהיה גם לעמעם במידת הצורך. בחדרי הישיבות הרחבים לרוב ישנם חלונות גדולים המאפשרים לאור להיכנס מבחוץ, לכן גם כאן כדאי לשלב עמעם שיאפשר לשלוט בעוצמת האור המגיע מגופי התאורה.
בשנים האחרונות עלתה המודעות לשמירה על הסביבה באופן משמעותי. כולם כבר מבינים שהפרזה בצריכת החשמל לא רק פוגעת לנו בכיס, אלא גם תורמת להתחממות הגלובלית וגורמת לנזק סביבתי קשה. במיוחד בחללי משרדים, בהם העובדים מבלים את רוב שעות היום, מה שאומר שהאורות דולקים במשך שעות ארוכות, לעתים ממש לתוך הלילה, צריכת החשמל היא משהו שחייבים להתייחס אליו כשמתכננים את התאורה במשרד. מומלץ לבחור בנורות המפיצות אור חזק אך חסכוניות בצריכת האנרגיה שלהן, כמו למשל נורות הלד. יתרון נוסף בנורות שכאלה, הוא שהן מחזיקות מעמד לאורך זמן, מה שפוטר אתכם מהצורך להחליפן באופן תדיר ומשחרר אתכם מהדאגה שהעובדים ישארו ללא אור.
היבט נוסף שיש להתייחס אליו במובן של אקולוגיה ושמירה על הסביבה, הוא פליטת החום והקרינה של הנורות במשרד. כמובן שכדאי לבחור באלו שהכי פחות מתחממות. במיוחד במדינה חמה כמו ישראל, תאורה הפולטת חום ו/או קרינה עלולה לפגוע בבריאות העובדים, בעמידות מוצרי חשמל כמו מחשבים וכו', וגם תאלץ אתכם להגביר את השימוש במזגנים - מה שיגביר את צריכת החשמל לכשעצמו. גם מהבחינה הזו - השימוש בנורות מסוג לד יפחית את החום והקרינה הנפלטים מהתאורה במשרד.
כאמור, כיום משרדים כבר אינם החללים האפרוריים שהיו פעם, ואם בעבר נהגו להשתמש בעיקר בתאורת פלורסנט לבנה-אפרפרה ומדכדכת, הרי שהיום נעשה שימוש בגוונים חמימים ונעימים בהרבה. אם החלטתם לבחור בגוון חמים עבור התאורה במשרד, שימו לב שהאור מספיק עוצמתי כדי לאפשר לעובדים לעבוד מבלי לאמץ את העיניים. עוד בנושא מאמץ ועוצמת תאורה, זהו היבט שיש להתייחס אליו ביתר תשומת לב, שכן אזורים במשרד שאינם מוארים בעוצמה מספקת, עלולים לגרום למאמץ יתר של העיניים של העובדים ובעקבות זאת לעייפות, הפחתה בפרודקטיביות ואפילו לפגיעה בכושר הראייה. כדאי להתייעץ עם אנשי מקצוע מומחים בתחום התאורה לשם כך.
חשוב לקחת בחשבון את עוצמת האור המגיע מהחלונות. חללי עבודה רבים ממוקמים כיום במגדלים גבוהים ומתהדרים בחלונות ענקיים, דרכם מתאפשרת חדירה של אור חזק במהלך רוב שעות היום. עבור החדרים המוארים ביותר כדאי לבחור בספוטים שיפיצו אור נגוהות עדין, עם אפשרות להגבירו בשעות הערב באמצעות עמעם או תוספת של ספוטים עם שליטה נפרדת.
תאורה, במשרד או בכל חלל אחר, היא כבר מזמן לא רק צורך שימושי של הפצת אור, אלא גם מעניקה אווירה מיוחדת וגם משמשת כאלמנט עיצובי בפני עצמה. חשוב להתאים את סגנון העיצוב של גופי התאורה לסגנון העיצובי השולט בחלל שעיצבתם. לדוגמא, אם הסגנון יותר וינטאז', כפי שנהוג היום בלא מעט חללי עבודה - עם רצפת פרקט, כורסאות עור עתיקות ושטיחים כהים, אז יתאימו יותר גופי תאורה מוזהבים בסגנון עתיק, עם תאורה חמימה וצהובה. אם לחילופין, הסגנון מודרני, יש לבחור גופי תאורה בהתאם.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת