חובבי הקולינריה יכולים לנשום לרווחה - מסתמן שהמסעדות כאן כדי להישאר הפעם. הקיץ כבר כאן, והביקוש למסעדות גבוה מאי פעם, כאשר כולנו רוצים לצאת ולבלות מעת לעת. כשניגשים לתכנן עיצוב מסעדה, יש לקחת בחשבון לאורך כל הדרך, גם את הפונקציונליות של העיצוב וגם את האסתטיקה והאווירה חובבי הקולינריה והבילויים יכולים לנשום לרווחה, לאחר שנה בה המסעדות והברים נפתחו ונסגרו און אנד אוף, ובעיקר היו סגורות רוב הזמן, יש איזו תחושה אופטימית שהפעם הם חזרו ובגדול, והם כאן כדי להישאר. הקיץ כבר כאן, יש אווירה של חופש ובילויים ברחובות הערים המרכזיות, ובמיוחד בתל אביב, ואם אתם לא מאמינים - נסו להזמין מקום במסעדה כלשהי, ותיווכחו שהכל "פול-בוקט" לפחות לעוד שבועיים… ישראל הפכה זה מכבר למעצמה קולינרית. הן בזכות חומרי הגלם הים-תיכוניים המדהימים שיש לנו כאן, לרבות ירקות, פירות, דגים ושמן זית, והן הודות לקרבה למדינות ערב וההשפעה הניכרת של הקולינריה שלהן על השפים הישראלים. כמו כן, ישראל אמנם מדינה קטנה, אך מתקדמת מאוד ותושביה מרבים לטייל בעולם ולספוג השראה ורעיונות לטעמים שונים ומיוחדים, שמתחבבים על החיך הישראלי בקלות. המטבח האסיאתי, לדוגמא, כבר השתלט על מטבחים רבים בארץ, כאשר קל לנו לאמץ את הטעמים העזים והחריפים, שחלקנו כבר הורגלנו אליהם מילדות מהתבשילים של הבית, ובמיוחד בבתים יוצאי עדות המזרח. כל אלו יוצרים יחד לגיוון קולינרי אדיר, שמביא לכך שבתוך עיר אחת בישראל, ולפעמים אפילו בשכונה אחת, תוכלו למצוא מסעדות מכל הסגנונות האפשריים - מסעדת דגים ופירות ים, מסעדה בסגנון ים תיכוני, מסעדה אסיאתית, מסעדות איטלקיות למכביר ועוד ועוד… נותר רק לבחור לפי העדפתכם וטעמכם האישיים.
אז כמובן שכשאנחנו יוצאים לאכול במסעדה, קודם כל חשוב לנו האוכל - המנות שיוגשו לנו במהלך הבילוי הן הבסיס להכל. אבל לא רק. אם כל מה שהיה מעניין אותנו זה האוכל, בעידן של "וולט" וכו', היינו פשוט מזמינים אוכל הביתה וחוסכים את הטרחה של להתלבש, לצאת, לחפש חניה וכו'. אנחנו כאן בשביל הבילוי הכולל, והאלמנטים שמרכיבים אותו הם גם השירות שנקבל, שיכול לקבוע אם נהנה או לא, ולא פחות חשוב - עיצוב המסעדה, התאורה, המוזיקה והסטייל - שייצרו יחד את האווירה שנספוג במקום. עיצוב הפנים של חללי מסעדות משלב בתוכו מספר פונקציות שצריכות להתקיים בהרמוניה, כאשר הראשיות ביניהן הן קודם כל הנוחות של הסועדים ואחר כך האווירה. כאשר שתי הפונקציות הללו הן מדויקות ומשלימות זו את זו, חוויית הבילוי במסעדה תהיה מושלמת.
נכון שבחירה בחומרי גלם, פלטת צבעים ותאורה היא חשובה לשם האווירה והסגנון, אבל לפני הכל, יש לחשוב על נוחות המבקרים במסעדה. במידה והחלטתם שיהיו במסעדה שולחנות נמוכים עם כיסאות, הכיסאות חייבים להיות קודם כל נוחים, וגם מתאימים בגובהם לגובה השולחנות. ישיבה במסעדה אורכת ברוב המקרים לפחות שעה וחצי או שעתיים, ואנחנו מעוניינים לספק לאורחים נוחות מירבית שתחזיק מעמד לאורך זמן. מוטב לבחור מושבים עם ריפוד כלשהו, וזה ממש לא חייב לסתור את הסטייל. ישנם הרבה סגנונות עיצוב של פריטי ריהוט ומערכות ישיבה שהם גם נוחים וגם מעוצבים באופן עדכני ונאה. כמו כן, במסעדות לא פעם יש בר, ופעמים רבות הוא דווקא הנקודה הכי מבוקשת לישיבה בקרב באי המסעדה, זאת מאחר שהישיבה בה מספקת חווייה של בר ושל מסעדה בחבילה אחת, שם מתרחש כל האקשן, והגישה לברמן נגישה ואגבית יותר. כשמתכננים בר של מסעדה, חייבים להתאים את גובה הכסאות לבר, וכן, להעדיף כיסאות בר עם משענת קטנה וריפוד, שיספקו ישיבה נוחה לאורך זמן. בנוסף, יש לרווח עד כמה שניתן בין השולחנות, על מנת לספק לסועדים כמה שיותר פרטיות. במיוחד עכשיו בתקופת הפוסט-קורונה, יש חשיבות גדולה יותר לרווח שבין שולחן לשולחן. קחו בחשבון שבחירה של שולחן עגול, למשל, תתפוס יותר שטח בחלל, ולכן במקרה שהשטח מוגבל מלכתחילה, מוטב להעדיף שולחנות מרובעים.
עוד נושא שנע בין פונקציונליות לעיצוב מסוגנן הוא התאורה שתבחרו להאיר באמצעותה את המסעדה. ישנם היום אינספור דגמים ועיצובים של גופי תאורה, ביניהם אתם יכולים לבחור. אבל לפני שיוצאים לדרך עם החלק הזה, כדאי קודם כל להבין שלתאורה יש תפקיד חשוב - להאיר את המקום באופן מספק, על מנת שהסועדים יראו זה את זה וגם יוכלו לראות טוב את המנות המושקעות הנוחתות על שולחנם. במיוחד בתקופה האינסטגרמית שכולנו רוצים תאורה טובה כדי לצלם את המנות ולהעלות לרשת. לצד זאת, כדאי לזכור שתאורה חזקה ועוצמתית מדי, עלולה לחבל באווירה ובתחושת האינטימיות שיווצרו במקום. לכן, התפקיד המאתגר שלכם הוא למצוא דרך לשלב בין שתי הפונקציות הללו. אחת הדרכים לעשות זאת היא לעשות שימוש במספר מנורת תקרה מרכזיות שיפיצו אור עוצמתי אך גבוה ומפוזר, ולשלב גם אלמנטים נוספים של תאורה כמו ספוטים במספר נקודות בחלל, שיפיצו אור נגוהות רומנטי ורך. גופי תאורה ייחודיים יכולים להוות אלמנט עיצובי עם נוכחות, שאם תבחרו אותם נכון - יקפיצו את העיצוב הכללי ויעלו אותו מדרגה. המלצה שתקפה בכל מקרה בו אתם מעצבים מסעדה, היא להחליט על קו עיצובי אחיד וללכת איתו "עד הסוף". לדוגמא, אם החלטתם, בשיתוף ובהתייעצות עם בעלי המקום, ללכת על סגנון רטרו, כל פריטי הריהוט, גופי התאורה והדקורציה במקום - צריכים לדבר באותה השפה, על מנת ליצור מראה כללי הרמוני ונעים, שמשרה אווירה טובה על כל מי שנכנס למסעדה.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת