בישראל, כידוע, יוקר המחייה הוא מהגבוהים במדינות המערביות, ובמיוחד כשהדבר נוגע לנדל"ן. השכירות של דירות היא יקרה מאוד, ורכישה היא פרויקט בפני עצמו, שאין רבים שיכולים לעמוד בו כלכלית. בדרך כלל המשוואה היא כזו - ככל שאזור המגורים הוא מבוקש ויקר יותר, הבניינים בו יהיו צפופים יותר והדירות בו יהיו קטנות יותר. הדירות השכורות בתל אביב הן דוגמא מצוינת לכך, והן קטנות באופן משמעותי מאלו המוצעות להשכרה בערים אחרות בפריפריה. מי שמעוניין לגור באזורים המבוקשים עושה עם עצמו את החישוב ואת השיקולים, ורבים פוסקים לטובת מחיה בסביבה כייפית ושוקקת חיים, על פני מגורים בבית גדול ומרווח. אם גם אתם מהסוג הזה, ישנם כמה טיפים וטריקים מעולם עיצוב הפנים, שעשויים להגדיל ולרווח את חללי הבית באופן ניכר, או לכל הפחות - לייצר אשליה אופטית של חלל גדול ומרווח יותר.
בהקשר של אשליית גודל בחלל, זהו אולי הטריק הראשון שלומדים במסגרת לימודי עיצוב פנים או אדריכלות. מראה, פריט ניטרלי ונאה שיכול להשתלב בכל חדר, עשוי ליצור אשלייה של חלל כפול ואף יותר מזה. מעבר לאופציה של תליית מראות על קירות החדר, כדאי לחשוב מחוץ לקופסא ולשקול את האופציה של תלייתן על דלתות החדרים מבפנים או מבחוץ, וגם על הדלתות החיצוניות של ארונות. מראה בחלל הכניסה של הבית תשמש אתכם היטב גם לפני היציאה בבוקר וכו'.
טרנד המינימליזם בעיצוב פנים תופס תאוצה בשנים האחרונות, ולא בכדי. כמה שפחות פריטי ריהוט בחדר, לא רק יגרמו לו להראות גדול יותר, אלא גם יצריכו מכם כמה שפחות עבודות תחזוקה ובעיקר ניקיונות והסרת אבק. נסו לסנן את הפריטים באופן שישאיר אתכם עם אלו שהם פונקציונליים והכרחיים, כמו שידת טלוויזיה, ספה, שולחן אוכל וכו', ואילו חישבו היטב על אלו שהם בעיקר לשם הדקורציה והאסתטיקה. כשמדובר בחלל קטן, אין מה לחשוש מתחושת ריקנות.
ממש כמו הסברה הרווחת (ובצדק) שפריטי לבוש בצבעים כהים, ובמיוחד בצבע שחור - הם מרזים, באותו אופן פריטי הריהוט, השטיחים והקישוטים שתכניסו לחלל, עלולים להקטין אותו או ליצור תחושה של חלל גדול יותר. אם כך, העדיפו פריטי ריהוט בצבעים בהירים כמה שניתן, והימנעו משימוש יתר בשטיחים ובעוד אלמנטים שתופסים את העין ומגדירים טריטוריה מצומצמת. בנוסף, הימנעו מפריטים עם דוגמאות כהות ועשירות, שעלולים ליצור עומס למראית עין.
נתחיל מכלל האצבע לגבי תאורת פנים בחלל קטן: כמה שיותר אור - יותר טוב. השתדלו למלא את החדר בכמה שיותר אלמנטים של תאורה, מכמה שיותר נקודות שונות. מאידך, שימו לב שגופי התאורה עצמם הם כמה שיותר מינימליסטיים ולא מהווים בעצמם פריט שיתפוס הרבה שטח ויעמיס על החלל. העדיפו גופי תאורה כמו מנורה צמודת תקרה או מנורות צמודות קיר, והימנעו מגופי תאורה תלויים עם אהילים גדולים. במיוחד אם התקרה נמוכה, השתדלו שלא לתלות ממנה גוף תאורה או כל קישוט אחר שיצמצם את השטח המוגבל מלכתחילה.
אם עסקינן באור, אז אין כמו אור טבעי, המגיע מחלונות הבית. ההמלצה היא לחשוף את כל החלונות שיש בחלל, כלומר לא לכסות אותם בוילונות, ובמיוחד לא בווילונות כהים, שכאמור - רק יצמצמו את גודל החדר, וגם יחשיכו אותו, מה שעלול ליצור אווירה קודרת. אם התמזל מזלכם ומדובר בבית בבעלותכם, הנמצא בתהליך בניה, הורו למי שמתכננים אותו עבורכם להרבות בחלונות.
הטיפ הזה יכול להועיל גם למי שגר בחללים מרווחים, אך על אחת כמה וכמה למי שמתגורר בתוך חלל מצומצם. העצה הזו גם מתקשרת לטרנד המינימליסטי ולשיטות הסידור והארגון של כוהנת סידור הבתים היפנית מארי קונדו. כמה שפחות "פיצ'פקעס" ופחות עומס של פריטים קטנים ולא שימושיים - ייתן לכם אוויר, שקט, וגם ימקסם את גודל החלל. בכל חדר בבית, ובמיוחד באלו שמצד אחד יש הרבה פריטים, מצד שני הסדר והארגון ייעל את העבודה או ההתנהלות בהם. לדוגמא, חדרי האמבטיה הם הרבה פעמים מאותגרי שטח ומצומצמים למדי, ובכל זאת ישנה נטייה להשאיר על השיש מגוון תמרוקים, מברשות שיניים ועוד מוצרי קוסמטיקה וטיפוח, שבכלל לא בטוח שאנחנו זקוקים להם. ההמלצה היא להשאיר על פני השטח רק את אלו שאנחנו עושים בהם שימוש תכוף, ואת כל השאר לאחסן. לא תאמינו כמה יהיה נעים יותר בחדר, וגם כמה תצטרכו פחות לנקות ולסדר ברמה היומיומית. באותו אופן כדאי לפעול גם במטבח, ולהשאיר על השיש אך ורק מכשירים כמו מכונת קפה, קומקום חשמלי וטוסטר. את כל שאר הציוד, לרבות כלי בישול ותבלינים - מומלץ לאחסן. עוד אחת מהפינות שנוטות לסבול מעומס של חפצים, ניירת, כלי כתיבה וכבלים של חשמל, היא כמובן פינת העבודה. השתדלו להשאיר על שולחן העבודה את המחשב בלבד, ואולי עוד מספר מצומצם של פריטים הכרחיים כמו מחברת ועט, ואולי אוזניות. הדבר גם יתרום לחלל מאוורר ומרווח יותר, וגם יסייע לכם להתרכז בעבודה.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת