חלק בלתי נפרד מתחום עיצוב הפנים, הוא החיפוש המתמשך אחר אלמנטים שלא רק יהיו יפים לעין ויוסיפו לנראות המזמינה והאסתטית של החלל, אלא גם ייצרו אווירה מסוימת. כמובן שגם כל תוכנית עיצוב חלל חייבת לקחת בחשבון את עניין הפרקטיקה והפונקציונליות של הפריטים השונים ושל אופן הצבתם בחדר. כל אלו צריכים להתאחד לתוצאה של חלל מעוצב למשעי אך גם נוח לשימוש. שימוש בגופי תאורה שונים, בהתאם לסגנון העיצוב שנבחר לחלל מסוים, מגלם בתוכו את כל ההיבטים של עיצוב פנים - פונקציונליות, נראות ויצירת אווירה. אחת הדרכים לייצר אווירה ייחודית, רכה, נעימה ויוצאת דופן, היא שימוש בתאורה נסתרת.
תאורה נסתרת, הידועה גם בכינויה "תאורה שקועה", היא למעשה גוף תאורה שמותקן מאחורי רהיט, קיר או אלמנט כלשהו המחביא אותו, והאור שבו בוקע מאחוריו, כך שהתאורה שלו מפוזרת בסביבת גוף התאורה ואינה מקרינה אור עוצמתי נקודתי. התוצאה היא אווירה רכה ונעימה, כשאלומת אור נעימה מרחפת באזורים שונים בחדר. מאחר והאור הזה הוא בעוצמה נמוכה, הוא משמש בעיקר ליצירת אווירה ולא כתאורת פנים מרכזית.
מאחר וגופי תאורה נסתרת לרוב מתאפיינים בקווים נקיים וחדים, ובמראה שהוא על גבול החללי העתידני, נהוג היה בעבר לייחס אותו לסגנון העיצוב המודרני. עיצוב מודרני, המתאפיין בצבעים קונטרסטיים ומינימליסטיים, בשימוש במתכות ובחומרים במראה תעשייתי כמו בטון ועוד, מאמץ בחום את גופי התאורה הנסתרים שיושבים עליו כמו כפפה ליד. אך למעשה, ניתן לשלב תאורה נסתרת עם כל סגנון עיצובי, כאשר הסוד הוא בבחירת סגנון העיצוב של גוף התאורה, יחד עם בחירה של סוג הנורה שבתוכו. אור לבן וקריר של נורת לד, אכן יתאים יותר לסגנון המודרני, אך אם תבחרו תאורה צהובה חמימה שתבקע מאחורי האלמנט בו הצבתם את גוף התאורה, תוכלו לשדרג ולהוסיף אווירה ויופי אפילו בחלל המעוצב בסגנון וינטאג' עתיק ורומנטי.
מעבר ליצירת אווירה ייחודית, ומראה אסתטי בצורה יוצאת דופן, שימוש בתאורה נסתרת מבהיר את כל הסביבה בה הוא ממוקם, ולכן יוצר אשליה של חלל מרווח בהרבה. ממש כמו הטריק של שילוב מראות בחלל קטן, כדי לייצר אשליה של גודל, לא מעט מעצבי פנים משלבים גופי תאורה נסתרים מאחורי ארונות, קירות גבס, שידות ועוד, על מנת להקנות תחושה של מרחב מרווח ומואר. כמו כן, גופי התאורה הנסתרת עצמם הם לרוב דקים וצרים, ולכן בפני עצמם לא תופסים שטח גדול בחדר, מה שמעניק להם עוד יתרון בעיצוב חללים קטנים.
מעבר לאפשרות הפופולרית והסטנדרטית של הצבת גופי תאורה נסתרים בין ארון קיר לתקרה, או בחלק חבוי של קיר גבס, ישנן עוד כמה דרכים יצירתיות ומרהיבות להשתמש בגופי התאורה הללו. לדוגמא, ניתן לבחור אלמנט עיצובי כמו חלק מפוסל בקיר או אפילו ציור ייחודי או צילום שנתלה על הקיר, ולהציב מאחוריו את גוף התאורה. כמובן שחשוב להבין, לדעת ולתכנן את עיצוב הפנים, תוך לקיחת כל ההיבטים הרלוונטיים בחשבון, על מנת לעשות זאת כמו שצריך. חייבים לוודא שנקודות החשמל בסביבה מתאימות לשילוב של גוף תאורה, שהגודל של האלמנט הנבחר מתאים לכך וכו'. כמו כן ומאותן סיבות, רצוי להכניס את העניין הזה לתוכנית העיצוב כבר בשלביה הראשוניים ביותר. כאשר משלבים גוף תאורה נסתר מאחורי אלמנט עיצובי, למעשה הופכים את הפריט עצמו לגוף תאורה אומנותי וייחודי שאף אחד לא יכול להישאר אדיש אליו. דרך נוספת לשלב גוף תאורה נסתר היא מתחת למדרגות, למשל אלו המובילות למפלס העליון של הבית, במקרה שיש כזה. כך גם תורמים לעיצוב, גם לאווירה, ועל הדרך - מגבירים את הבטיחות עבור אלו העולים ויורדים במדרגות. כמו כן, מאחר והתאורה הנסתרת היא רכה במיוחד, ניתן לעשות בה שימוש כתאורת לילה, כאשר שאר אורות הבית כבויים. במקרה כזה, כדאי להשתמש בנורה חסכונית בחשמל כמו נורת לד, שתאפשר לכם להשאיר את האורות דולקים לאורך כל היממה, מבלי לזלול כמויות של אנרגיה. בנוסף, לגופי תאורה נסתרים רבים ניתן להוסיף עמעם, ובכך לשלוט בעוצמת התאורה שלהם לפי הרגשתכם ובהתאם לצרכים המשתנים. לדוגמא, בשעות הערב, כאשר רוצים לצפות בטלוויזיה בסלון ולא רוצים לבטל את התאורה לחלוטין, האופציה של השארת גופי התאורה הנסתרים בלבד, בדרגה מעומעמת מעט היא אידיאלית.
מעבר לתאורה, שהיא כאמור אחד האלמנטים המשמעותיים ביותר בהשפעה על האווירה בבית, ישנן דרכים נוספות לייצר אווירה. אווירה היא למעשה נגזרת של השפעה על כל החושים, לרבות הראייה, אך לא רק. גם מוזיקה נעימה וריחות טובים מעוררים את החושים ויכולים לתרום לרגיעה ולתחושת הנינוחות בבית. שימוש בנרות ריחניים, למשל, גם יתרון למראה הרומנטי, החמים והרך בבית, לצד השפעה על חוש הריח. כמו כן, אקססוריז התורמים לאווירה ביתית ונינוחה כמו כריות נוי, שטיחים, פופים רכים ועוד, שמגיעים היום בשלל עיצובים, וניתן להתאים לכל סגנון עיצוב שבחרתם - ישפיעו מאוד על האווירה ועל הנוחות. הפעילו ברמקולים שירים שאתם אוהבים - ויש לכם את זה.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת