נברשות תמיד היו שם נרדף ליוקרה, שפע ועושר. אפילו הנברשות הראשונות הבסיסיות ביותר מהמאה ה-14 וה-15 היו מיועדות לעשירים בלבד, ולא נמצאו בבתים בהם התגוררו החקלאים או הסוחרים. אז מאיפה הכל התחיל? המילה 'CHANDELIER' שימשה לראשונה באנגלית בסוף המאה ה-14 והגיעה מהמילה הלטינית candela שמשמעותה נר. הנברשות הראשוניות היו פשוטות בעיצובן והורכבו מצלב עץ עם "קוצים" קטנים שהיו ממוקמים בכל קצה, ועליהם הונחו הנרות. נרות החלב היו עשויים משומן מן החי והנברשת הייתה תלויה מהתקרה. זו היתה אלטרנטיבה טובה לפמוטים שהותקנו על הקירות או לנשיאת נר בודד, מכיוון שהנברשת סיפקה פיזור אחיד יותר של אור. החל מהמאה ה-15, נברשות הפכו למאפיינים דקורטיביים פופולריים בארמונות ושימשו גם להארת כנסיות ומנזרים בימי הביניים. נברשות מתכת וזהב ,הופיעו בבתים של עשירים ונחשבו לסמל סטטוס. במהלך המאות ה-16 וה-17 המשיכו נברשות למצוא את דרכן לבתי עשירים. ככל שרמת הדיור הלכה והשתפרה, החלו להופיע נברשות מעץ, מברזל יצוק ומפח, גם בבתים של בני מעמד הפועלים. בעלי מלאכה החלו גם להתנסות בחומרים אחרים לייצור נברשות, תוך שהם מתמקדים באלמנט של שבירת האור. הם השתמשו במראות ובפלטות פליז מלוטשות, כמו גם בקריסטל. בסוף המאה ה-16, הגיחה לאוויר העולם נברשת הבדולח הראשונה. הנברשת הזו הייתה יקרה מאוד, שכן כל תליון נחצב מאבן ונתלה על מבנה מתכת מוזהבת יקרת ערך. בהמשך, פותחה זכוכית גבישית חדשה שדמתה לאבן הגבישית הטבעית, אבל היתה הרבה יותר קלה לחיתוך. החומר הזה כונה "זכוכית עופרת" והפך לבחירה המועדפת של היצרנים כחומר לייצור נברשות, בשל תכונות השבירה האור שלו. נברשות עשויות זכוכית מוראנו מרהיבה, תוצרת ונציה היו פופולריות בתחילת המאה ה-18. בתקופה זו גם החל דניאל סברובסקי לייצר אבנים חתוכות מראש, לייצור נברשות קריסטל מעוצבות. בשנות ה-,1800 עם התפתחות הגז והחשמלף הוסבו נברשות נרות רבות לנברשות חשמליות, ואלו הפכו אט אט לסטנדרט.
מים רבים זרמו בנהר, מאז המאה ה-14, בימים שרק המציאו את הנברשות, והן היו מנת חלקם של בני אצולה בלבד. נכון שגם היום, נברשת היא עדיין סמל ליוקרה ולאצילות וינטג'ית שכזו, אבל גופי התאורה המרשימים הללו הם כבר הרבה יותר נגישים, וכל אחד יכול להנות מהקונסטרוקציה הזו, שמפזרת את האור בחלל בצורה כה נעימה ואחידה. נברשת מצליחה לשלב בו זמנית, אור עוצמתי ונוכח, יחד עם רכות נעימה ומאוזנת. ואפשר להנות מרב התכליתיות הזו בכל חדר בבית, באופן שישדרג את העיצוב ואת האווירה בצורה דרמטית. אגב, כיום כבר לא חייבים להיצמד לסגנון אחד עתיק, על מנת שהנברשת תתאים לעיצוב, אלא שעם ההתאמות הנכונות, היא יכולה להוות פריט מנצח כמעט בכל סוג של עיצוב. הזוהר והנוכחות המרשימה של הנברשת, יכולים לחולל שינוי של ממש בחלל - אז למה להגביל את השימוש בה רק לפינת האוכל? החל מהסלון ועד לחדר האמבטיה (כן!), יש מקום לנברשת בכל חדר בבית. הנה כמה הצעות - כיצד לשלב נברשת בכל חדר בבית.
נברשות לפינת אוכל הן קלאסיקה בפני עצמה. אם יש חדר אחד שבו הכי צפוי שתתקינו נברשת, זה חדר האוכל. אז כדי קצת לשבור את הקלישאה, אם בחרתם, ובצדק, להתקין נברשת בפינה החשובה הזו של הבית, נסו להפתיע עם סוג העיצוב והחומרים, והשתדלו לבחור באלמנטים פחות צפויים כמו מאשר נברשת משובצת קריסטלים מנצנצים. ניתן למשל לבחור בנברשת בעיצוב מודרני, רבת זרועות מתכת, שבקצוות מתהדרת באשכולות של "בועות" זכוכית: העיצובים משובבי הנפש האלה הם טוויסט עדכני על הקלאסיקה - והם יעניקו אווירה של תחכום וסטייל לכל ארוחה.
יש מיקום טוב יותר למנורת סטייטמנט שמאירה בעוצמה ובחום? במיוחד אם יש בדירה תקרה גבוהה, תוכלו "להפציץ" עם נברשת נוצצת שתכניס את מי שנכנס לאווירה יוקרתית. לעומת זאת, אם הדירה קטנה יחסית, נברשת יכולה להיות רק קורטוב הדרמה הדרוש כדי לגרום למבואה מאולתרת להרגיש כמו כניסה מפוארת.
גופי תאורה צמודי תקרה סטנדרטיים הם אחלה, אבל אי אפשר להתכחש לנוכחות הדקורטיבית של נברשת. אגב, זה לא חייב להיות משהו ענק, שתלטני ומנקר עיניים עם כל הבלינג בלינג, אלא שאפשר גם למצוא את הגרסא האלגנטית והסולידית יותר, ולשלב אותה בחלל הסלון, במיוחד אם התקרה גבוהה והחדר גדול יחסית.
בשנים האחרונות, עלה קרנו של המטבח כחלל שמשקיעים בעיצוב שלו, מאחר והוא הפך להיות אחד החדרים הפעילים ביותר בבתים רבים, כאשר בני הבית מבלים בו יחד שעות ארוכות בהכנת אוכל, אכילה וסתם ישיבה על כוס קפה. בהמשך למגמה זו, החלו להשקיע יותר גם בעיצוב של חדר זה, כאשר גם הסגנון והדקורציה מתחילים לקבל חשיבות שאינה פחותה מזו הפונקציונלית של המטבח. לכן, גם בחלל זה אפשר בהחלט לשלב נברשת, ואפילו צמד נברשות תואמות שיותקנו זו לצד זו, ולקבל אפקט של אור מרשים ונעים.
יש דבר רומנטי יותר מנברשת אצילית תלויה בחדר השינה? לא רק שהמראה של נברשת כזו הוא מנצנץ ושובה לב, מה גם שבגלל פיזור האור האחיד והנעים, נוצר מראה רך של אור נגוהות, שיכול להחמיא במיוחד לחדר הזה, בו דרושה תחושת אינטימיות מירבית. לסיכום, כאשר אתם מחפשים אחר גופי תאורה לבית, כדאי להיפתח לאופציה המרהיבה של נברשת, שכפי שראינו, יכולה להתאים כמעט בכל חדר.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת