הזרם האומנותי הבועט שצמח בבריטניה של שנות החמישים, עדיין נותן את אותותיו ונוכח במקומות רבים. כך תשאבו ממנו השראה לעיצוב הבית הפופ ארט, אחד מהזרמים הידועים והנועזים ביותר באמנות, החל לצמוח באמצע שנות ה-50 בבריטניה, ובסוף שנות ה-50 בארצות הברית. סגנון הפופ ארט קרא תיגר על המסורת של האמנות הגבוהה שהיתה נהוגה עד אז, באמצעות דימויים איקוניים מהתרבות הפופולרית של אז, לרבות אובייקטים ודמויות שכיכבו בפרסומות, בתקשורת ההמונים, באקטואליה ועוד. את הזרם הזה הוביל האמן המפורסם אנדי וורהול, שזה מכבר הוכתר לחלוץ הפופ ארט העולמי, שהצליח ליצור אומנות המשלבת בין ביטויים סמליים של ביקורת חברתית, יחד עם אווירה אומנותית מסוגננת, אסתטית וצבעונית. יחד עם וורהול, אומנים כמו רוי ליכטנשטיין, ג'יימס רוזנקוויסט וקלאס אולדנבורג הם שהובילו את הזרם פורץ הדרך. ממש כמו היצירות, גם כשמדברים על סגנון הפופ ארט בהקשר של עיצוב פנים, מדובר בסגנון פרובוקטיבי ובועט, נועז וצבעוני, המבוסס על סגנונות העיצוב שאפיינו את שנות ה-60 העליזות. אי לכך, לעתים קרובות תראו ביטויים כמו פוסטרים של מרילין מונרו, צבעים צעקניים ושפע אלמנטים בעיצוב פנים מסוג זה. מדובר בזרם אומנותי שערורייתי ואנרגטי; שלא פעם, כאמור, קורא תיגר על החוקים, ומתאפיין באינדיבידואליות בלתי מתפשרת. זוהי מגמה המושכת המון תשומת לב, ויש מגוון שיטות וטכניקות, שיכולות לשמש את אלו המבקשים לאמץ את הסגנון בתוך הבתים שלהם.
עיצוב הבית בהשראת סגנון הפופ ארט, עוסק כולו ביצירתיות, צבע, ייחודיות ויחס בין אמירה עיצובית ואומנותית לבין פריטי ריהוט פרקטיים, לשימוש יומיומי. כאשר משלבים בין שני אלו -מתרחשים תהליכים מעניינים והתוצאות בדרך כלל מלהיבות במיוחד. עיצוב פנים בהשראת הפופ ארט, בדרך כלל מרפרר לסגנונות העיצוב שאפיינו את שנות ה-50 וה-60, אך עם זאת, מדובר בטרנדים שאף פעם לא יוצאים מהאופנה. הכנסת חיים לבית, באמצעות צבע עז, ציורי קומיקס, הדפסים קונטרסטיים של דמויות איקוניות, וטאצ׳ של ביקורת חברתית ואפילו ציניות מסוימת, זה תמיד רעיון טוב.
פריטי ריהוט וגופי תאורה מודרניים , הם הבסיס לעיצוב הבית בסגנון פופ ארט. הפריטים האלו מתאפיינים בעיצוב מינימליסטי, בקווים חדים וישרים, צורות גיאומטריות, חומרים תעשייתיים כמו מתכות ופורמייקה, וגימור מבריק ובוהק. הסגנון המודרני, שהיה נפוץ במיוחד במהלך שנות השמונים והתשעים, השאיר אחריו שובל של פריטי ריהוט ותאורה שעדיין ניתן למצוא אצל היצרניות, וכאשר משלבים אותם בחוכמה ובעדינות, כלומר לא הולכים על טוטאל לוק של פריטים מודרניים אלא עושים מעין שילוב בין פריטי רטרו לבין ריהוט מודרני, נוצר מראה מתוחכם ומסוגנן במיוחד. כמובן, הצבעוניות צריכה להיות בהתאם, כאשר תוכלו לשלב בין צבעוניות נועזת של חלק מהפריטים לבין צבעוניות מינימליסטית של שחור, לבן או אפור.
כמובן, כשמדברים על פופ ארט, אי אפשר שלא לדבר על צבעוניות. צבעי יסוד עזים כמו כחול, צהוב ואדום, הם בין הסממנים הבולטים ביותר של הסגנון הזה, ולכן יש לשלב אותם בפריטי העיצוב, על מנת לקבל לוק מהודק בסגנון הפופ. תוכלו לעשות זאת בשתי דרכים אופציונליות - או לשלב בין הרבה פריטי ריהוט קטנים יחסית, בצבע עז, או להצטייד בכמה פריטים גדולים, עם נוכחות, בצבעוניות בולטת. כמובן, לא מומלץ לעשות את שני הדברים בו זמנית, מאחר ויווצר מראה קרקסי ומבולגן, במקום בו אתם אמורים להתנהל בשלווה. לדוגמא, תוכלו להצטייד בגופי תאורה צבעוניים, כריות נוי בצבע אחיד ועז, כיסאות אוכל אדומים או צהובים מסביב לשולחן האוכל, שידה קטנה או אפילו מקרר צבעוני בסגנון רטרו, ואילו שאר פריטי הריהוט הגדולים יהיו נייטרליים מבחינת הצבעוניות.
דמיינו פריט ריהוט בצבעוניות עזה, עומד בכנגד קיר לבן עם ציורי פופ ארט או אפילו טפטים מודפסים. המראה הקונטרסטי הזה הוא טיפוסי לסגנון הפופ ארט, ומייצר הרמוניה ויזואלית אסתטית ונעימה. אם עסקנו בקבלת השראה מזרם אומנותי, למה בעצם לא להשתמש ברפרנסים או ביצירות אומנות של ממש כחלק מהעיצוב? שלבו ציורים והדפסים הלקוחים ישירות מיצירות פופו ארט, מוכרות או לא. הדפסים של מרלין מונרו, הדפסים של פחיות קוקה קולה, פורטרטים של אנדי וורהול עצמו, פחיות המרק ״קמפבל״ המפורסמות ועוד. על מנת למתן ולאזן את העיצוב, תוכלו למשל לדבוק בצבעי פסטל בהירים ברהיטים, ולתלות ציור פופ ארט בוהק על הקיר. הדבר יבליט את היצירה, וימשוך אליה את תשומת הלב של העוברים והשבים, וגם יצור הרמוניה בעיצוב.
אם יש לכם את הרצון לקבל השראה מהסגנון הפופי הססגוני, אבל יחד עם זאת, אתם מעוניינים לחבר את הסטייל הזה למקום בו אתם חיים, תוכלו לעשות זאת באמצעות שילוב של אלמנטים מקומיים. הכוונה, למשל, לתליית כרזות צבעוניות של פרסומות ישראליות ישנות, כמו הפרסומות למותג הבגדים ״אתא״, הכרזות המפורסמות למסטיק עלמה ועוד. בארץ ישנן חנויות וינטג׳ ופופ המתמחות בדיוק בפריטי דקורציה מסוג זה, ותוכלו לבחור את הכרזות שהכי מדברות אליכם ולטעמכם. על מנת לשוות מראה מהודק ואסתטי יותר לעניין, מומלץ למסגר את הכרזות בטרם תולים אותן על הקיר. כך, למעשה, הן הופכות לתמונות ביתיות לכל דבר.
כאמור, תנועת הפופ ארט היתה נועזת, בועטת, מרדנית וביקורתית, ולכן, גם כשמדובר בעיצוב הבית בהשראת הסגנון, כדאי להעז קצת יותר עם הצבעוניות, עם שילוב בין דוגמאות ועם פריטי דקורציה בלתי שגרתיים. אל תחששו לערבב בין דוגמאות כמו למשל פסים ונקודות, ולהשתמש בדמיון וביצירתיות שיש בכם.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת