קווים נקיים, מינימליזם, פלטת צבעים מונוכרומטית, חומרים במראה גולמי וצורות גיאומטריות. סגנון העיצוב המודרני, שהושפע ישירות מסגנון הבאוהאוס, שאפיין את תחילת המאה העשרים, רלוונטי לעידן הזה יותר מתמיד. טיפים לעיצוב הבית בסגנון המודרני ראשית, ועוד לפני שאנחנו מתחילים עם הטיפים, הרעיונות והדגשים, ורגע לפני שאתם ניגשים לבחור מנורות לסלון מודרני, בואו נעצור ונדבר קצת על הסגנון המודרני, ככלל. קודם כל, יש לעשות הבחנה בין עיצוב מודרני לבין סגנון עיצוב עכשווי. עיצוב בסגנון ״מודרני״ מתייחס לסגנון האסתטי שאפיין את התקופה הספציפית שהתחילה במאה העשרים ונמשכה עד אמצע המאה העשרים, ואילו עיצוב עכשווי מתייחס לסגנונות המתפתחים ללא הרף של העידן הנוכחי. סגנון עכשווי אינו כולל מאפיינים ספציפיים של עיצוב, אלא שהוא מונח כוללני, שבא לתאר את מגמות עיצוב הפנים של ימינו, שאינן בהכרח מתאפיינות בסגנון עיצובי מסוים.
עיצוב מודרני הוא סגנון עיצוב פנים, המאופיין בפלטת צבעים מונוכרומטית, קווים נקיים, מינימליזם, חומרים טבעיים ואור טבעי. עיצוב מודרני מקורו במודרניזם - תנועת תחילת המאה העשרים, המאופיינת בדגש על חשיבה מופשטת, פונקציונליות וצורות חדות ופשוטות. שניים ממקורות סגנון העיצוב המודרני הבולטים והמשפיעים ביותר, הם סגנון הבאוהאוס הגרמני וסגנון העיצוב הסקנדינבי. באוהאוס, היה בית ספר גרמני לעיצוב ותנועת אמנות שאפיינה את תחילת המאה העשרים ונקשרה באמנות אסתטית ופונקציונליות ואדריכלות. האסתטיקה העיצובית המודרנית של אסכולת הבאוהאוס כוללת פונקציונליות מינימליסטית וצורות גיאומטריות.
סגנון עיצוב הפנים המודרני, צמח מתוך תנועת האמנות המודרנית, שקראה תיגר על הסגנון הויקטוריאני שהיה פופולרי עד אותה התקופה. הסגנון הזה התאפיין בעושר ועומס של פריטי ריהוט ודקורציה, ובאופי רומנטי. הסגנון המודרני הביא עימו מאפיינים תכליתיים ופונקציונליים יותר. טכנולוגיות חדשות, תיעוש וגישה לחומרי בניין כמו פלדה ובטון, השפיעו מאוד גם על סגנונות באמנות ובאדריכלות המודרנית, שאפיינו את התקופה שחלה משנות ה-20 ועד תחילת שנות ה-50. קווים נקיים, חלונות הנמתחים מהרצפה עד התקרה, חללי מגורים פתוחים וגגות שטוחים, הפכו לסגנון הדומיננטי של עידן זה. על אף שחלו לא מעט תמורות בסגנונות העיצוב, ואף הסתמנה חזרה מסוימת לרומנטיקה ולדקורציה עשירה בסוף שנות השישים, מורשת המודרניזם ממשיכה לחיות במבנים איקוניים וכהשראה לארכיטקטורה עכשווית.
סגנון העיצוב המודרני מתאים מאוד לעידן הנוכחי, בו כולם מחפשים את השקט, הסדר והניקיון בתוך הבתים. כאשר הכל קורה בקצב מהיר, הרבה רעש, תעשיות טכנולוגיות ומסכים, בתוך הבית, נחפש את השלווה ואת ה״אווריריות״ הזו. גם מגמות של ארגון וסדר, ותיאוריות שלמות שמסבירות כיצד השמירה עליהם תניב לנו חיים רגועים יותר ותסייע לנו להיות פחות מתוחים ויותר מרוכזים, הביאו לכך שסגנון העיצוב המודרני רלוונטי היום יותר מתמיד. הנה כמה רעיונות ודגשים שיסייעו לכם לעצב את הבית בסגנון המדובר.
כאמור, זרמים אחרים בעיצוב פנים ובאומנות, התאפיינו בקווים מעוגלים ובעושר של דוגמאות, אך סגנון העיצוב המודרני מתאפיין בקווים נקיים וישרים ובמינימום דקורציה. העיצוב המודרני מציב את ערך הפונקציונליות בראש רשימת סדר העדיפויות, הרבה לפני סטייל. העיקרון הוא פשוט: פחות זה יותר. פחות פריטי ריהוט, פחות קישוטים, פחות חפצים, פחות צבעים ועד כמה שרק תצליחו - פחות בלגן.
בעיצוב בסגנון המודרני, נמנעים ככל הניתן משימוש בצבעים עזים, והעדיפות תמיד תהיה לטובת פלטת צבעים מונוכרומטית ונייטרלית. גווני לבן, בז', אפור, שחור ופסטלים הם הדיבור. אם בכל זאת, אתם מעוניינים להוסיף נגיעות של צבע, מומלץ לעשות זאת באמצעות חפצי ריהוט גדולים ורחבים ואפילו קירות, כלומר קיר שלם צבוע בגוון אחיד פסטלי למשל, ולא, לצורך העניין, פריטי דקורציה קטנים בצבעוניות עזה.
אחד המאפיינים הבולטים של סגנון העיצוב המדובר הוא מרחב ואוויר. חללים פתוחים כמו לופטים, למשל, הם דוגמא קלאסית לסגנון המודרני. על מנת לאמץ את הסטייל הזה, מומלץ לעשות הפרדה בין חללים דווקא באמצעות ברהיטים גדולים כמו שידה או שולחן אוכל, ולא באמצעות קירות, ש״חוסמים״ את החלל. לדוגמה, ניתן להשתמש באי ארוך ורחב במטבח על מנת להפריד בין המטבח לפינת האוכל, וספה ארוכה, או ספה בצורת ״רי״ש״ עם שזלונג, תסייע להגדיר את טריטוריית הסלון בתוך החלל הגדול.
פריטי ריהוט עשויים מחומרים במראה גולמי, כמו עץ או מתכת שלא עברה עיבוד וצביעה, יחמיאו מאוד לחלל ביתי בסגנון מודרני. עוד חומרים פופולריים שישתלבו באופן הרמוני עם הסגנון הזה הם ריפודי עור ובד, ציפויי עץ במראה טבעי, זכוכית, כרום, פלדה ובטון. עוד מאפיין שיסייע להשלים את הלוק הוא רהיטים ארוכים ונמוכי קומה, כמו מזנון ארוך, ספה נמוכה ועוד. אלו עשויים גם ליצור אשלייה אופטית של מרחב גדול יותר. כמו כן, מומלץ לבחור בריהוט פונקציונלי ורב תכליתי, על מנת שתוכלו להסתפק בכמה שפחות פריטי ריהוט.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת