אם אתם טיפוסים של עיר, לא יעזור שום דבר, לא יצליחו להוציא אתכם מהכרך, גם אם תצטרכו להסתפק בדירה קטנה, בסביבה רועשת וסואנת, עם מעט ספייס ועוד מעט יותר טבע וצמחייה. אין תחליף לבתי הקפה, למסעדות, לחנויות ולתחושה שהכל חי סביבכם, ולא אכפת לכם לשלם את המחיר, תרתי משמע - אתם לא עוזבים את העיר, עבור אף אחד. אחת הפשרות הבולטות שיש לעשות בכדי לגור בסביבה אורבנית, היא כמובן על גודל הדירה. אבל תכנון ועיצוב נכון של החלל העירוני שהוא הבית שלכם, יכולים להביא לדירה נעימה, יפה, ואפילו כזו שמספקת אשלייה של ספייס, של אור ואוויר. החל משילוב צמחייה באופן יזום בדירה (במקום זו שאין בעיר), ועד החלפת גופי התאורה הגדולים במנורה צמודת קיר שתחסוך לכם הרבה שטח בבית - הנה כמה טיפים מועילים לעיצוב דירה אורבנית קטנה.
הכל טוב ויפה, וכבר התרגלתם לרעש של העיר, לאוטובוסים ולאמבולנסים המייללים מתחת לדירה, אבל יש גבול לכל תעלול. אם מיקום הבית שלכם רחוק מלהיות אידיאלי ונמצא ממש בתוך הכאוס העירוני, כזה שאי אפשר באמת להתרגל איתו או לחיות איתו בשלום - יש מה לעשות. אז לפני שמתחילים בכלל לחשוב על הפן האסתטי של הדירה, חשוב לדאוג לרווחת הדיירים ולעשות כל מה שניתן על מנת לבודד רעשים. אחד הדברים המועילים ביותר בהקשר זה, הוא להתקין חלונות עם זכוכית כפולה, שיבודדו היטב את הדירה מהרעש שלמטה. במקרים קיצוניים, בהם הרעש פשוט בלתי נסבל, תוכלו למצוא באינטרנט (ביוטיוב למשל) צלילים שהם ״רעש לבן״ ולהשמיע אותם ברמקול במקרה בו קצו כל הקיצים.
כשאתם מתגוררים בשטח מוגבל, העומס הוא האויב הגרוע ביותר שלכם. הפתרון הטוב ביותר לסוגיה זו, הוא למנף ולנצל היטב את כל שטחי האחסון - הן הקיימים והן את אלו שעוד תתקינו. ממש כמו שבערים מוגבלות שטח נפוצה הבנייה לגובה, כך גם בתוך הבתים הקטנים והצפופים, מומלץ להשתמש בגובה ולנצל אותו לשטחי האחסון שלכם, שיתפסו מינימום שטח על הרצפה. לדוגמא, ארונות ספרים שמגרדים את התקרהֿ, ושילוב כללי של אמצעי אחסון פתוחים וסגורים (כמו שידת כוורת למשל) התופסים שטח רצפה מינימלי, אך תומכים במערום של הספרים, עציצים, ועוד פריטים שאתם מעוניינים לאחסן או להציג לרווחה. בשידת כוורת, תוכלו לשלוט בקלות בפריטים שאתם רוצים להצניע או לחשוף. שימוש במגירות קנבס נאות, הנמכרות בכל חנות סטוק, יכול להיות יעיל מאוד כדי לאחסן את הפריטים הפחות אסתטיים. השתמשו בנקודות כמה שיותר גבוהות בחלל, בשביל כל פריט שאתם צריכים להכניס בתוכו - החל מארונות המטבח ועד לגופי התאורה. כך תמשכו את תשומת הלב כלפי מעלה, ותמנעו עמוס סביב הקרקע.
בדירות עירוניות, ובמיוחד באלו הקטנות יותר, יש לעתים קרובות בעייה של תאורה עמומה, כתוצאה ממעט מדי חלונות, והסתרת השמש על ידי, ובכן, בניינים נוספים. אם כך, מומלץ להשקיע בבחירת גופי התאורה והנורות שיספקו לכם אור עוצמתי אך נעים, באופן מלאכותי כמובן. עם זאת, חשוב לזכור שאתם מנסים לחסוך בשטח וגופי תאורה הם לא פעם פריטים מאסיביים בפני עצמם. הפתרון לכך הוא להתקין תאורת קיר לסלון, כזו הבוקעת מהקיר ומפיצה אור נעים, אך אינה תופסת מקום. באופן כללי, גופי תאורה צמודי קיר ותקרה יכולים להיות פתרון מצוין בדירות בהן השטח מצומצם, תוך שהם מפזרים את האור בצורה אופטימלית.
נכון, אתם לא בהכרח אנשים של טבע ובוודאי לא טיפוסים של כפר, אבל בני אדם, בכל מקום, זקוקים לקצת ירק וצמחייה לנשמה. במקום בו אתם גרים, סביר להניח שחסר טבע, ויש מעט עצים, מדשאות ופרחים, אם בכלל. לכן, חשוב לשלב כמה שיותר עציצים מלבלבים בתוך הדירה. בדומה לטיפים הקודמים, גם פה תצטרכו לעשות זה חכם ותוך שאתם מצמצמים בשטח, כך שמומלץ לתלות את העציצים על מנשאים מיוחדים מהתקרה, וגם לשלב אותם על מדפים ובתוך שידות אחסון כמו כוורות, בהנחה שאלו כבר נמצאות בתוך הבית. כך או כך, אל תכניסו שידה או מתקן לדירה, רק בשביל להעמיד את העציצים עליהם. חישבו כל הזמן איך אתם עובדים עם הגובה - התקרה או החלק הגבוהה של הקירות.
כשמתגוררים בדירה מאותגרת שטח, חייבים לחשוב פונקציונלי וחכם, עוד הרבה לפני שחושבים על עיצוב ואסתטיקה. אך אין זה אומר ששני הדברים צריכים לסתור זה את זה. שימוש במתקנים ופריטי ריהוט הממלאים מספר פונקציות, יכול להיות מושלם בחללים קטנים. לדוגמא, ספה הנפתחת למיטה בלילה (או למיטה של האורחים, בעת הצורך), ספסל הממוקם בכניסה לבית, צמוד לקיר, ומשמש הן לדקורציה והן לישיבה במקרה שאתם מארחים. שולחן אוכל, המשמש גם כשולחן עבודה ועוד. כאשר מדובר בחלל קטן, לרהיטים תמיד צריכה להיות יותר מפונקציה אחת.
כידוע, ״שחור זה מרזה״ ולהיפך - לבן זה… משמין? ובכן, יש אמת מסוימת באמירה הזו, שכן, לצבעים כהים יש נטייה להיראות צרים וממוקדים יותר, ואילו צבעים בהירים הם ״פתוחים״ יותר ולכן עשויים לספק אשלייה אופטית של רוחב. לכן, כאשר מעצבים דירה קטנה, לצד הטיפ שאומר שאל לכם להעמיס בפריטים, ולנסות ולהסתפק אך ורק באלו שאתם בוודאות זקוקים להם, כן מומלץ לקשט את הבית עם פריטי טקסטיל כמו שטיחים, וילונות, כריות נוי וכו׳. עם זאת, כדאי לבחור גוונים בהירים עבור כל אלו, על מנת ליצור מראה רחב, פתוח ומאוורר בדירה.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת