"איזו להבה יכולה להשתוות לקרן אור של השמש ביום חורף?" שאל הסופר והפילוסוף האמריקאי הנרי דייוויד תורו. סביר להניח, כי לו היה חי תורו בימינו, הדילמה שהייתה עומדת בפניו הייתה הרבה יותר גדולה, מכיוון שעיצוב תאורת הבית והחוץ מעסיקים אותנו כיום באופן משמעותי הרבה יותר מבעבר, ואת אותה "להבה" עליה מדבר תורו, מחליפים כיום סוגי הנורות השונים, בטכנולוגיות תאורה קלאסיות או מודרניות, בדרגות חיסכון שונות באנרגיה, בשילוב בעיצובים יוצאי דופן. אין ספק, זהו תור הזהב של התאורה. מבין טכנולוגיות התאורה השונות, בולטות לטובה נורות הלד (LED - Light-Emitting Diodes), אשר יתרונותיהם הרבים מציבים אותן מספר דרגות מעל למתחריהן הוותיקים יותר.
LED (Light-Emitting Diodes) נחשבות למקור אור אלקטרוני, אשר עמיד בהרבה מנורות ישנות יותר כמו נורות ליבון או נורות הלוגן. הן דולקות שעות רבות יותר, חסכוניות באנרגיה ופולטות מעט מאד חום. הן אינן כוללות רכיבי עדינים או שבירים כצינוריות זכוכית וחוטי להט ונחשבות לבטוחות מהחלופות האחרות, מכיוון שאינן מכילות כספית או עופרת. דגמי נורות הלד הנפוצים כיום הם GU10, B22, E27 ו-MR16.
על מנת להפיק רמת תאורה שווה לזו המופקת מנורת ליבון או נורת הלוגן, נורת לד עושה שימוש בעד 90% (!!!) פחות אנרגיה. כדוגמה, נורת לד של ארבעה וואט מפיקה ללא כל בעיה תאורה השווה לתאורה המופקת מנורת הלוגן 50 וואט, בשל המרת החשמל (הנמדד בוואט), לאור (הנמדד בלומן - Lm) הגבוהה שלה (יחס הנצילות האורית הזה מכונה יחס לומן - וואט, ולכן, תוכלו לראות במקומות מסוימים כי נורות לד הינן בעל יחס לומן - וואט גבוה).
אוקיי, אנחנו יודעים שחלק גדול מהמשווקים מספרים שהבעיה הגדולה ביותר של נורות לד היא למי מנכדיכם תורישו אותן, אבל כמו שבטח חשדתם כבר, מדובר בהגזמה לא קטנה. עם זאת, האמת היא שבשל הטכנולוגיה שלהן, נורות לד איכותיות יכולות להאיר עד 50,000 שעות - הרבה מעבר לאורך חייהן של הנורות האחרות, ולכן, הן מומלצות לשימוש בעיקר במקומות בהם קשה להחליף נורה בתדירות גבוהה (למשל תאורת חזית גבוהה של בית) ובמקומות בהם אתם חייבים תאורה אמינה שלא תשבוק לפתע (למשל, בגינה או בחצר שלכם).
כ-20% מסך צריכת האנרגיה של בית או בית עסק רגיל מנותבים לתאורה (בכוונה ציינו "רגיל", מכיוון שתאורת אצטדיונים, קניונים וגופים עסקיים אחרים צורכת הרבה יותר מאותם כ-20%). עבור אותם עסקים החיסכון בשימוש בתאורת לד מגיע לביטוי בשני מישורים. הראשון, הגלוי והמשתמע יותר, הוא החיסכון באנרגיה (אותו אתם יכולים לראות בחשבון החשמל שלכם, בבית פרטי או בעסק). השני פחות גלוי ונוגע בעיקר לגופים עסקיים - עמידות של נורות הלד האיכותיות מפחית באופן ניכר את הצורך בהחלפתן (אמנם, לכאורה, עלות נורת לד אחת יקרה יותר באופן משמעותי מעלותה של נורה חלופית, אבל תדירות ההחלפה הנמוכה שלהן לא רק מקזזת את ההפרש, אלא גם יוצרת רווח) ועלות תחזוקתן לתקופה מסוימת זולה בהרבה משל הנורות המקבילות באותה התקופה. כך שגם כאן - חיסכון ניכר.
רמות הפחמן אותו פולטות נורות לד נמוכות באופן ניכר מהרמות אותן פולטות אחיותיהן לתאורה, נורות הליבון וה-CFL. בנוסף לכך, נורות לד צורכות הרבה פחות חשמל לתאורה, אותו חשמל המיוצר על ידי תחנות כוח המזהמות את הסביבה, כך שגם כאן, נורת לד "ירוקה" יותר. גם לאחר סיום חייהן, כאשר הן נזרקות לפח, נורות לד יוצרות מינימום פגיעה בסביבה, בשל אי השימוש בעפרת ובכספית (מתכות רעילות וכבדות) המזהמות את הסביבה, זאת, בניגוד לנורות מסוגים אחרים.
ציינו כבר כי כשזה נוגע לנורות לד, עמידות היא שם המשחק. הן נחשבות לנורות האולטימטיביות לפעולה בתנאי מזג אוויר קר, ואין שבירות, מה שהופך אותן לאידיאליות בשימוש בבית ובעיקר מחוץ לו, בחצר ובגינה, שעד כה, הציבו בפנינו אתגר לא קטן מבחינת מציאת נורות מתאימות.
רוב נורות הלד מתאימות לבתי המנורה הקיימים כיום בבתים וחצרות. למרות זאת, כאשר אתם מבצעים הזמנה אונליין באתר ברשת ולא רואים או בודקים את הנורה פיזית, מומלץ לוודא זאת מראש לפי מספר הדגם של נורת הלד לפני ביצוע ההזמנה.
לסיכום: אין ספק כי נורת לד הן אחת מההמצאות המוצלחות של ימינו - הן חסכוניות, עמידות, ורסטיליות, ניתנות לשימוש בבית או מחוץ לו, ידידותיות לסביבה, מגיעות במספר "צבעי" תאורה, אשר מאפשרים לנו להלביש כל חלל באווירה המתאימה לו. הן אינן דורשות בתי מנורה מיוחדים, תנאים מוגנים או מפנקים במיוחד, חייהן ארוכים מאלה של המתחרות, ולאורך כל חייהן מקצצות לנו באופן קבוע את חשבון החשמל. ואם אחר כל זה עוד לא השתכנעת לרוץ ולהחליף את כל הנורות בבית ובחצר בנורות לד, הוסיפו לזה את מגוון הצורות הדקורטיביות בהן הן מגיעות. אז תורו יקירנו, אמנם אין להבה שיכולה לשוות לקרן אור שמש ביום חורפי, אבל נורות לד לוקחות אותה, ובגדול.
כתבות מומלצות:
ליעוץ מקצועי, פנו אל המקצוענים בציוד לעבודות חשמל - ניצן פרידברג, חשמל ותאורה לבנייה ותעשייה.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת