אנחנו מכניסים תאורה מלאכותית הביתה כדי שנוכל לתפקד בו בשעות החשיכה, אולם תאורה אמורה להיות מתוכננת על ידי האדריכל של הבית עוד קודם, תוך כדי שימוש באור השמש. הכוונה היא לשימוש נכון יותר בתאורה טבעית שיכול גם לחסוך לנו אנרגיה ועלויות וגם להכתיב את השימוש בכל חדר ובכל פינה. ככל שנעשה יותר שימוש בתאורה הטבעית בחדרים שזקוקים לכך בשעות הפעילות כך נוכל לצמצם את השימוש בתאורה מלאכותית, חסכונית ויעילה ככל שתהיה. כך שרק לאחר שאנחנו נכנסים לבית ורואים בדיוק כיצד התאורה הטבעית מאירה בכל מקום ובכל שעה של הבית אפשר רצוי להתחיל לתכנן את פיזור גופי התאורה שנקנה לצורך כך.
בדקו את התאורה בכל שעות היממה ותוך כדי הקצאת שטחי הפעילות שלכם לדיירי הבית. כך תוכלו לדעת היכן להציב את שולחן הכתיבה שלכם ושל הילדים, את שולחן האוכל ואת פינת ההסבה בסלון או במרפסת לצורכי אירוח, וכן הלאה. אחד המקומות החשובים ביותר שבהם יש לתכנן תאורה בשילוב עם תאורה טבעית הוא הסלון. שם אנחנו פעילים בהרבה משעות היממה ושימוש נכון בגופי תאורה בשילוב של תאורה טבעית יכול לקבוע כיצד נשתמש בהם נכון יותר לצורך כל סוגי הפעילות – עבודה, שינה, בילוי שעות הפנאי, בישול, אכילה ואירוח בחדרי הבית, מטבח ובפינת האוכל הצמודה אליו בדרך כלל.
לאחר שבדקנו את שעות חדירת האור הטבעי לבית לפי שעות הפעילות שלנו ומה שאנחנו צריכים, הגיע הזמן להתחיל למפות את המקומות שבהם כדאי להציב גופי תאורה שונים שימקסמו את האפשרויות של האור לפי אותו עיקרון – היכן אנחנו פעילים ביותר בשעות החשיכה והיכן אנחנו זקוקים לאור ממוקד יותר וחזק או לאור עמום ולא ישיר משום שאיננו נמצאים שם ועובדים. זהו העיקרון הראשון שחוסך לכם בעלויות משום שאם לא תתאימו את סוג התאורה לצרכים שלכם תמצאו את עצמכם מבזבזים גם כסף על קניית גוף תאורה לא יעיל לכם וגם על הוצאות הפעלתו. לדוגמה, הצבת גוף תאורה מרכזי וחזק בחדר שבו כמעט שאינכם זקוקים לו הוא קנייה לא נכונה.
היום אנחנו מתברכים בשפע של אפשרויות תאורה, גופי תאורה מעוצבים ומיוצרים כך שאפשר להציב אותם בכל מקום ולכל מטרה שלה הם מיועדים בצורה אופטימלית. עיצוב הגופים מתחלק לכמה סוגים, לנוחותכם:
מלבד המיקום הנכון והנבון יותר של גופי תאורה, טיפ נוסף לחיסכון ניכר בחשמל ובאורך חיי המנורה הוא להיעזר באביזרים כמו נורות חסכוניות ושעונים ומפסקים שונים שעוזרים לחסוך באנרגיה. נורות לד נחשבות היום לנורות חסכוניות יותר שאורך חייהן משמעותי יותר מנורות ליבון אחרות והן גם אינן מתחממות. זה מאפשר שימוש בהן גם קרוב מאוד כמו תארוה ממוקדת לפינת קריאה או עבודה במטבח, כך שתוכלו ליהנות מאור חזק וממוקד ללא עלויות נוספות. שימוש בשעונים שמדליקים ומפסיקים את האור גם הוא נחשב לאמצעי טוב לחיסכון, במיוחד כאשר שוכחים לכבות את האור בגינה ובחצר או בכניסה לבית. כאשר משתמשים גם במפסקים שיש להם אפשרות לווסת את עוצמת האור מגלים לרוב שאפשר להסתפק בעוצמת אור קטנה יותר, ובכך גם לחסוך אנרגיה.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת