הסלון הוא אחד החדרים החשובים ביותר בבית. הסלון מתאפיין בכך שהוא המקום שבו מתבצעות פעולות רבות והוא אמור לפיכך להתאים לכמה שיותר מהן מכל בחינה. העיצוב שלו נשען מראש על הפונקציות שמייחסים לו בני המשפחה וכל התכנון של האבזור והתאורה חייב להתאים לכך אופטימלית. יש כמה וכמה טיפים שאפשר לתת בנוגע לתאורה שמתאימה לסלון הבית שלכם, ולפני שאתם יוצאים למסע הקניות מומלץ לקחת אותם בחשבון כדי לבחור מדויק יותר.
הסלון הוא בדרך כלל גם החדר הגדול ביותר בבית ולכן התאורה שלו חייבת להספיק לכל שעה של היום ולהיות מיטבית בכל פינה ולכל פעילות. בדרך כלל מתקינים גוף תאורה גדול במרכז הסלון, בדרך כלל תלוי מהתקרה, כדי שאפשר יהיה להשתמש בעוצמה ובבהירות של האור כדי להאיר פעילות שמכילה אנשים רבים בכל החלל. לחילופין, כאשר אנחנו לא זקוקים לתאורה הגדולה אפשר לבחור במפסקים עם אפשרות לווסת עוצמה ולעמעם את האור. חלופה אחרת היא פיזור גופי תאורה בסלון הגדול משום שאתם מעדיפים להשתמש בכל השטח אבל בפינות שונות, לפי העדפת בני הבית. תוכלו להציב מנורת שולחן על השידה, גוף תאורה שמונח על הרצפה ליד פינת הקריאה, לפזר גופי תאורה שקועים בקירות או בתקרה או אפילו בנישות גבס ומדפים שהם בילט-אין. פיזור גופי תאורה כאלה מאפשר לכם לגוון בעיצובים, לשלב בין החומרים ולבחור אהילי בד או קנווס עם מנורות זכוכית או כל מה שעשוי לשמש תאורת רקע לשעות הנינוחות שבהן אינכם זקוקים לתאורה מלאה בסלון.
בתכנון האדריכלי הסלון מקבל את מרב התאורה הטבעית אפילו יותר מחדרי השינה, עד כדי כך שהוא זקוק להצללה לפעמים כדי לעמעם את האור. הצללה היא חלק מהאבזור שאנחנו משתמשים בו בעיצוב הפנים ולתאורה יש חלק מכריע בהבלטת המוטיבים השונים של העיצוב, כמו צבעים, יצירת הצללה מעניינת ומשחקי אור וצל בזכות גופי התאורה. גם למנורות ולפנסים יש צורות וצבעים משלהם והם אלה שיוצרים בסופו של דבר את התמונה השלמה שאתם רוצים לקבל, במיוחד כאשר אתם מארחים. התאורה צריכה להתאים לסגנון שלכם ולא לסתור אותו בצורה בולטת, כדי להשלים את המוטיבים ולא ליצור חוסר התאמה בוטה מדי או מראה קולני מדי.
הנטייה הטבעית שלנו היא לבחור את הקונבנציונלי ואלה יכולות להיות מנורות שתלויות מהתקרה כי לזה התרגלנו. אנחנו יכולים עם זאת לקבל מראה ייחודי יותר, אבל בשביל זה צריך להפעיל את הדמיון ולבחור ממבחר גופי התאורה המוצעים לכם את מה שאינו מובן מאליו דווקא. לשלב את האפשרויות השונות עם התפקיד של התאורה. במקום מנורה תלויה אולי תתאים לכם מנורה שקועה בקירות מסביב? אולי היא יכולה להיות תלויה אבל דווקא שקועה בתקרה? אם הסלון גבוה התקרה תאפשר לכם נברשות דרמטיות וגדולות במיוחד שתוכלו להציב כפריט עיצוב בפני עצמו. אם הסלון שלכם מחולק לפינות שונות דאגו לפזר את גופי התאורה ביניהן, כדי שלא יישארו מקומות שאינם מקבלים די אור. הוסיפו גופי תאורה כך שכל אחד מהם ישלים בסופו של דבר את כל התאורה שנחוצה לכם. זה פותח פתח נפלא לגיוון עיצובי מאתגר. לא תהיו חייבים להיצמד לתקרה ותוכלו להשתמש בקירות, במדפים, ברהיטים, ברצפה, כדי להציב ולהתקין שם גופי תאורה מעניינים. כמובן שההצבה חייבת להיות כך שלא תפריע לאנשים שאינם ישובים שם ותציק להם בעיניים. מהבחינה הזאת תכנון תאורה וכיוונים של האור מחייבים חישובים מראש, במיוחד אם מדובר בספוטים ופסי הצמדה.
במקומות שבהם יש סלון שהוא למעשה כמעט כל הדירה, כולל מטבח, פינת אוכל ואפילו פינת שינה, בסגנון דירת סטודיו או דומה לכך, מחייב תאורה יותר חכמה. זוהי תאורה שיכולה לעשות שימוש במסילה שעליה תלויים ספוטים שמכוונים כל אחד לכיוון אחר בדירה, או להציב בכל פינה של הדירה תאורה שמתאימה לאותה פינה, כמו תאורה שקועה בקירות או ספוטים שמותקנים רק שם. חשוב להבין מי חי שם, כמה אנשים ובאיזה סגנון. אם מדובר באנשים שזקוקים לתאורה רבה כי הם עובדים שם זה מחייב תאורה חזקה גם לאורך שעות היום ותאורה שמאפשרת לעשות כל מה שתכננתם. יש לחשב את האור לפי השטח שעליו הוא מתפזר, לתכנן את הכיוונים שלו כך שלא יסנוור ולא יתבזבז מבלי להאיר באמת.
עוד לפני שמציבים את הריהוט ואת האבזור יש להסתכל על הצורה של הסלון, על הכיוונים של הפתחים שיוצאים ממנו, על כיווני הכניסה והיציאה ולדמיין באופן כללי כיצד אתם מתכוונים להשתמש בו. זה חשוב מאוד גם לנוחות שאתם זקוקים לה ובעיקר גם לשיקולי בטיחות. לא מציבים מנורות במקומות מסוכנים שעלולים להיתקל בהן, אלא במקומות שבהם נוח להושיט אליהן יד להדליק ולכבות אבל לא למעוד בגללן. מכאן נובע גם תכנון התאורה שלכם, ובמיוחד אם אתם מתכוונים להוסיף גופי תאורה שחורגים בדרך כלל ממה שנהגתם להציב עד כה. יש לחשב את המקום שהכי פחות יגיעו אליו ילדים וחיות מחמד אם הן מוצבות על הרצפה או על משטחים כמו שולחנות ושידות, ויש להרחיק מילדים את המפסקים והכבלים במקרים שבהם תרצו להתקין מנורות שקועות לאורך קירות או נישות בנויות ומדפים. כך שבכל מקרה כל תכנון תאורה חייב להיות מעשי, כדי שאפשר יהיה להדליק ולכבות ולא רק לצפות במנורות מרחוק, וגם כדי שלא יישברו בגלל תנועות לא זהירות.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת