"הכל היום תוצרת סין", "כל נורה נשרפת בסוף", "אם זה היה מחזיק מעמד לתמיד - ממה אתה חושב שהם היו מתפרנסים?" אלה כמה משפטים שכולנו מכירים כצרכנים. בקונטקסט הרחב של רכישת מוצרים בחברת השפע המודרנית, לא מפתיע שיש מי שמציבים סימן שאלה גדול, לגבי אמינות מוצרים ואורך חייהם. לאור זאת, האם ועל מי ניתן לסמוך, כשזה נוגע לרכישת גופי תאורה ומוצרים בכלל?
כשמדברים על אמינות מוצר, יש להגדיר אמינות ביחס למה? מה הדבר שהימצאותו או היעדרו, מצביעים מבחינתנו על האמינות? גפרור בקופסת גפרורים, לא עשוי מסוג העץ העמיד ביותר. מצד שני, אין זה משנה כלל מבחינת תפקודו הקצר, כי הגפרור נדרש לדבר פשוט - להידלק בקלות ולבעור די זמן, שיאפשר הדלקה באמצעותו. מה נדרש מציוד תאורה?
ציוד תאורה נדרש להתנהגות סבירה מסוימת, שתהיה אמינה. ראשית, ישנם הפרמטרים שבהם מצפים לאפס תקלות. לא בא בחשבון למשל, שבידוד של כבל חשמלי יימס, כתוצאה מתנאי עבודה בהם הוא אמור לתפקד כהלכה (למשל עוצמת הזרם, המתח או טמפרטורת הסביבה). כשל כזה, יכול במקרים חמורים להתבטא בשריפה חשמלית ובאובדן חיי אדם. דוגמא נוספת: ציוד תאורה לשימוש חיצוני, לא אמור להחליד.
בעדיפות שנייה, אך עדיין במעלה סולם החשיבות, נמצאות תכונות שונות של ציוד התאורה, שכל לקוח ממוצע מעוניין בהן ובצדק. על הציוד לספק יכולות שקרובות במידה רבה מאוד לתכונותיו המוצהרות. למשל: נורה של X וואט, אמורה לספק עוצמת תאורה מוגדרת פחות או יותר, במרווח טעות קטן יחסית ולאורך זמן סביר, שמקובל בשוק.
התיישנות מתוכננת, היא תופעה בה יצרנים מתכננים מוצר באופן שיגרום לו להתיישן במהירות. חשוב לציין, שמוצרים זולים יחסית הם גם רגישים יותר ולעתים בעלי אורח חיים קצר מהמוצרים היותר יקרים. למרות זאת, לא מדובר על התיישנות מכוונת. אם קונים למשל נברשת תאורה חשמלית מרשימה במחיר מציאה בשוק כלשהו, יש סבירות גבוהה שמחיר המציאה נובע היישר משימוש בחומרים זולים ובאיכות נמוכה, שחוברו במהירות ובצורה שלא בדיוק תבטיח אריכות ימים למוצר ואושר לבעליו. כמו שאומרים - זול עולה ביוקר. בכל אופן, אין כאן כוונת זדון. גם המוכר וגם הקונה, יודעים שמדובר במוצר זול, על כל מגרעותיו ויתרונותיו (המחיר). עניין שונה מהותית, הוא כשל מתוכנן במוצר, שמובנה בו בכוונה כבר בייצור. כשלים כאלה אופייניים יותר למוצרים שבהם לא ברור או לא ידוע בכלל מי היצרן. למעשה, מדובר על יצרן ומוכר ביחד - שתי הכתובות אליהן הצרכן הנפגע פונה לתשובה ראשונית. אמינות הגוף ממנו קונים, היא אם כך היבט מרכזי במניעת מקרים של רכישת מוצרים פגומים. ייתכנו כמובן פגמים לגיטימיים במוצר ובמידה והספק מטפל בכך באופן הוגן, הכל בסדר. כיום, עם השימוש הנרחב באינטרנט וברשתות החברתיות במיוחד, קל לברר במהירות לגבי בתי עסק ויצרנים שונים ולקבל ביקורות מלקוחות קודמים.
מודעות הצרכנים לנושאים אלה התקדמה רבות בשנים האחרונות, אבל עדיין ישנם תחומי מוצרים שבהם רואים לא מעט תעלולי יצרנים, שמקדמים החלפת מוצרים מהירה. דוגמא בולטת מתחום המוצרים המשרדיים המתכלים, מהוות מדפסות הדיו. מיכלי הדיו הקטנים שבהם הן עושות שימוש, ידועים לשמצה בכך שהם נגמרים יותר מהר משמצפים - לפחות זה מה שמדפסות מסוימות מתעקשות להודיע, למרות שיש במיכלים עוד דיו. זו היא רק אחת ממגוון הדרכים, שבהן יצרניות הדיו גורמות ללקוחות להחליף דיו בתדירות גבוהה יותר מהדרוש. בעבר זכה פרסום רב הנתון, לפיו דיו למדפסות יקר יותר מבושם Chanel No.5! לאור זאת, לא מפתיע לגלות שמדפסות הזרקת דיו מסוימות מתומחרות במחיר שזהה כמעט למחיר מחסניות הדיו שמובנות בהן. זאת, מאחר שהמודל הכספי עליו היצרניות מתבססות, הוא למכור את המדפסות בזול ולהרוויח מתחלופת הדיו הגבוהה.
לא רבים מחזיקים בשיא גינס. לרוב, מדובר בבני אדם, שהגיעו להישג יוצא דופן כלשהו. אבל מסתבר שבין השיאנים הוותיקים ביותר שמוזכרים בספר השיאים של גינס, נמצא דווקא גוף תאורה צנוע. ליתר דיוק - נורה.
נורה ספציפית זו, ידועה בכינוי The Centennial Light והיא הותקנה בשנת 1901 בקליפורניה בעיר Livermore, בתחנת כיבוי אש. מאז, מלבד כמה שעות מתוחות של העברתה הזהירה מאוד למבנה אחר, הנורה דלקה ברצף! אין לכך הסבר וודאי, אך ההשערה הנפוצה היא, שמדובר בשילוב של מקור מתח ייעודי עבורה, עם זרם נמוך יחסית שעליו היא פועלת וכן הימנעות מכיבוי והדלקה חוזרת. נדגיש לסיום, שמוצרים "מושלמים" כאלה בתחום התאורה הם עדיין יוצא הדופן ולא הכלל. בסופו של דבר, נורה רגילה עומדת כיום בעומס רב יותר מנורה מעניינת זו, מבחינות רבות. כמובן, מעצם היותה "סלבריטאית", נורה ספציפית זו זוכה גם לטיפול ב"כפפות של משי" מצד אנשי תחנת כיבוי האש והעיר כולה.
בארגזי כלים רבים, שוכבים מוצרים דוגמת פלאייר פשוט, אמין וטוב, שמחזיק שנים רבות. לעומתם, ישנו מגוון מוצרים אחרים, וודאי מוצרי חשמל, שהם חפצים ומכשירים מורכבים הרבה יותר. לכן, יכולתנו כצרכנים להתעמק בפרטי הפרטים של איכות ייצורם, מוגבלת. מה שכן ניתן ומומלץ לעשות, זה להעדיף ספקים ויצרנים אמינים ולהתעמק במפרט הגלוי של המוצר.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת