גם לכם נדמה לאחרונה שכל מי שסביבכם נהיה "פודי", כולם הופכים לשפים חובבים, בשלנים רציניים ומבקרי מסעדות? ובכן, זה לא סתם נראה לכם, ישראל הולכת ונהיית למעצמה של אוכל טוב, שפים שמקורם בארץ הקודם קוטפים יותר ויותר כוכבי מישלן במסעדות שהם פותחים ברחבי העולם (רק לאחרונה, אסף גרניט קיבל כוכב במסעדה "שבור" שהוא הקים בפריז), המסעדות בארץ חוגגות את פתיחתן המחודשת שלאחר עידן הקורונה, והן מלאות עד אפס מקום, תוכניות אוכל כמו "מאסטר שף" שוברות שיאי רייטינג, וגם סתם ככה, אנשים אלמונים ופרטיים, מפתחים חיבה והבנה רצינית בקולינריה. אחת מההשלכות של תקופת הקורונה, במהלכה המסעדות היו סגורות, ואנחנו היינו סגורים בבית - היא שהתחלנו לבשל. לא, לא מדובר רק על קציצות ושניצלים לבני הבית, אלא לבשל ולאפות בכמה רמות מעל הבישול הפרקטי היומיומי, ללמוד מתכונים חדשים מהאינטרנט או מספרי בישול טרנדיים, להצטייד במכשור חדיש כמו מיקסרים, תנורי אפייה ועוד, ובאופן כללי - לקחת את התחביב כמה צעדים קדימה. הנה כמה אלמנטים, אביזרים וציוד, שישדרגו את המטבח הביתי:
כל טבח, חובב או מקצועי, יודע שאין עבודה במטבח שאינה מתחילה בחיתוך או קיצוץ, וכמה שאלו ייעשו יותר ביעילו ובמהירות, כך העבודה תהיה מוצלחת יותר. לכן, לפני הכל, חשוב לדאוג לסט סכינים איכותיות, במבחר אורכים וסוגי שיניים, רצוי ממתכת עמידה אל-חלד. כמו כן, ולא פחות חשוב, לדאוג שתהיה בסביבה גם משחזת טובה, ואף לעשות בה שימוש מעת לעת. בנוסף, דאגו למספר קרשי חיתוך מחומרים טובים, והעניקו עדיפות לכאלו שאינם נחרצים בקלות, מאחר והחריצים הנוצרים בקרש כתוצאה מתנועות הסכין, הם כר פורה לחיידקים ובקטריות, שלא ניתן להסיר בשטיפה. מאותן סיבות בדיוק, מומלץ בחום להחליף את סט קרשי החיתוך מעת לעת, ולהתחדש בסט חדש.
בבתי הספר הגבוהים לבישול, ממש כמו בצבא, התלמידים חייבים לשמור על סדר מופתי וניקיון בעבודה. מומלץ בחום לאמץ את החוקים הללו גם במטבח הביתי. קודם כל עבודה נקייה, הרי מדובר במזון בסופו של דבר, וחשוב מאוד להקפיד על סטריליות - לשטוף היטב את הציוד עם סבון, לחטא מה שצריך וכו'. שנית, הסדר בעבודה מסייע לשמור על דיוק ועל עבודת בישול יעילה, מהירה ומוצלחת. במיוחד כשמדובר באפייה - תחום בו לדיוק חשיבות יתרה, כאשר יש להקפיד על מדידה ושקילה של החומרים, אחרת המתכון עלול להיחרב, חשוב מאוד לעבוד באופן מסודר. אחד הדברים שיסייעו לכם גם בשמירה על הסדר וגם בשמירה על איכות ציוד הבישול, הוא אחסון נכון והגיוני של האביזרים, ושמירה על משטח עבודה כמה שיותר נקי ומרווח.
לתאורה הביתית יש שני תפקידים עיקריים - האחד לאפשר לנו להתנהל ביעילות ולראות היטב, והשני - לייצר אווירה אינטימית ונעימה. העניין הוא, ששני התפקידים האלה עלולים להתנגש כשמדובר בתאורה למטבח. מצד אחד, אנחנו זקוקים לאור חזק מעל לשטח העבודה, ובמיוחד מעל לשיש והכיריים, ומהצד השני, אנחנו רוצים להנות מאור רך יותר, חמים ונעים. הפתרון הוא לשלב בין כמה סוגים של גופי תאורה ונורות. לדוגמא, מעל לשטחי העבודה, היכן שחשוב לראות היטב מה אנחנו עושים, מומלץ להציב תאורה עוצמתית נקודתית, כמו למשל ניאון לאורך שטח העבודה או ספוטים שיאירו עליו מלמעלה, ולעומת זאת, לבחור גוף תאורה מעוצב עם אור צהוב ורך, שישמש תאורה לפינת אוכל, שם תגישו את יצירות הפאר שלכם באווירה חמימה של מסעדה אירופית. חשוב לבחור גוף תאורה בהתאם לעיצוב שבחרתם עבור פינת האוכל, כזה שישתלב בהרמוניה עם הסגנון הנבחר. לדוגמא, פינת אוכל עם כיסאות עץ כהים ומאסיביים, תקבל באהבה גוף תאורה בסגנון וינטאג' רומנטי, שולחן וכיסאות בסגנון מודרני, יזדקקו לגוף תאורה בעיצוב דומה וכו'.
בהמשך לחשיבות התאורה בהגדרת החווייה הקולינרית, חשוב לזכור שלוויזואליה והאסתטיקה של הגשת האוכל, יש השפעה רבה על ההתרשמות הכללית ממנה כזו או אחרת. אם טרחתם והשקעתם כל כך בהכנת מנות מתוחכמות לארוחת הערב, לא חבל שהגשה מרושלת תחרב את כל הרושם של האורחים או של בני הבית שהחלטתם לפנק? אם כן, השקיעו ברכישת סטים של כלי הגשה שונים, שיהיו גם פרקטיים, כלומר ישמשו אתכם גם ביומיום, אך גם מעוצבים באופן עדכני ואסתטי, כך שתוכלו לעשות בהם שימוש בכל עת. מומלץ לוודא כי הכלים שאתם רוכשים, לרבות צלחות וכוסות, יהיו כאלה שניתן להכניס לשטיפה במדיח וגם מתאימים לשימוש במיקרוגל. מומלץ להצטייד בכמה סטים של צלחות בכמה גדלים - צלחות קטנטנות לקינוחים ולקפה, צלחות בינוניות למנות ראשונות (זהו הגודל השימושי ביותר בדרך כלל גם ליומיום בבית) וצלחות גדולות למנה עיקרית. כמו כן, מומלץ שיהיה סט של קעריות המתאימות למרקים (וגם לקורנפלקס, קינוחים, רטבים וממרחים), וגם כמה קערות גדולות עם כפות מתאימות, שיתאימו להגשת סלטים ותבשילים למרכז השולחן. ישנן קערות המתאימות גם להכנה עצמה - למשל ערבוב עיסת עוגה וכו', וגם מספיק נאות בכדי להגיש את המנות בתוכן. אם שטח המטבח ו/או האחסון שלכם מוגבל, העדיפו כלים שיכולים לשמש אתכם עבור כמה פונקציות. שימוש כלים רב תכליתיים - להכנה ולהגשה, יחסכו לכם גם במקום וגם במשך העבודה.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת