משום מה, בחירת תאורה למטבח היא בדרך כלל השלב האחרון בתהליך ההקמה, העיצוב או השיפוץ של מטבחים, שעוסקים בו הרבה אחרי בחירת הארונות, מיקום מכשירי החשמל, סגנון האריחים, משטחי השיש ועוד, אך זו עלולה להיות טעות. האופן שבו אנו מאירים את הסביבה הביתית שלנו, ובמיוחד את המטבח, משפיע הן על הפונקציונליות של החלל ולא פחות - על ההרגשה שלנו כאשר אנו מבלים בו. בתקופה בה לא רק שאנחנו מבלים בבתים יותר מאי פעם (שילוב של חורף ונגיפים שמאיימים עלינו), מה גם שהמטבח הוא המוקד הפעיל ביותר בבתים, חשוב להשקיע מחשבה באמצעי התאורה הספציפיים בחלל זה.
במטבח (וגם בחללים אחרים), טרם הומצא גוף התאורה שעושה הכל: מאיר מתחת לארונות, מספק אור מעל האי או משטח העבודה, ומעניק זוהר לארונות. ישנם גופי תאורה מסוימים המיועדים למלא כמה פונקציות בעת ובעונה אחת, אך על מנת לבחור אותם בחוכמה, הצעד הראשון הוא להבין מהן ארבעת שכבות האור.
תאורה זו מאירה חללי עבודה, כגון משטחים שבהם מכינים אוכל או מאירים את פנים ארון המזווה, כך שתוכלו לראות אילו מוצרים ניצבים על המדפים שבתוכו.
המטרה של שכבה זו היא להוסיף עומק ומימד לסביבה. לדוגמא, גופי תאורה שקועים מתכווננים ופסי תאורה לאורך הקיר.
השכבה שהאדריכלים ומעצבי הפנים הכי אוהבים, ולעתים משקיעים בה יותר תשומת לב מאשר בשכבות האחרות, אך לא תמיד בצדק. מטרת התאורה הדקורטיבית היא להוסיף עניין לחלל. לדוגמא, נברשות גדולות רבות נוכחות, אהילים מעוצבים וכו'.
האור העדין הזה ממלא את החדר ומשדרג ומחדד את התחושות. את האפקט הזה בדרך כלל תקבלו באמצעות גופי תאורה תלויים מיוחדים, מנורה צמודת תקרה עם זכוכית חלבית הגורמת לאור להיות רך יותר, וגופי תאורה עומדים. כל אלו עשויים לייצר מעין "בריכת" אור אחידה שתעניק שכבת בסיס אידיאלית של תאורה נעימה ומפוזרת באופן מאוזן. ההמלצה הגורפת כאשר בוחרים גופי תאורה לחלל כלשהו, ובמיוחד למטבח, היא לשלב בין כל השכבות, ולוודא שטיפלתן בכל אחת מהו. אם תזניחו אחת מהן, החלל עשוי להיראות חסר עומק או נטול אווירה. החדשות הטובות לגבי משימת ריבוד האור, הן שלא משנה גודל החלל, ניתן לשלב ארבע שכבות של אור בכל חדר. לעתים קרובות, גופי תאורה יכולים לספק יותר מפונקציה אחת. לדוגמא בתאורת המטבח, גופי התאורה התלויים עשויים להיות גם דקורטיביים, וגם להפיץ אור לכיוון התקרה כך שהם גם פונקציונליים.
ביותר ויותר מטבחים, תמצאו אי בשנים האחרונות ולא בכדי. מדובר בקונסטרוקציה שהיא גם נאה, גם מוסיפה אווירה, ולא פעם - גם פונקציונליות ביותר. במקרים רבים האי המשמש כמשטח עבודה של ממש, ולא פעם אפילו מותקנות עליו הכיריים. בנוסף, הוא מהווה גם פינת ישיבה שלעתים מחליפה את שולחן האוכל המסורתי, כאשר בני הבית נהנים לבלות בישיבה לצדו, הן לצורך הארוחות, ללגימת קפה של בוקר או אחר הצהריים וגם עבור הילדים -משמש האי לעתים קרובות לישיבה להכנת שיעורי הבית. כאשר בוחרים תאורה לאזור האי, יש קודם כל לחשוב למה הוא משמש יותר - האם מדובר קודם כל במשטח עבודה או שהוא יותר משמש לבילוי. עבור איים המשמשים כמשטחי עבודה לצורך הכנת אוכל, נסו לשלב בין תאורה שקועה וגופי תאורה תלויים. אבל עבור איים המשמים יותר לבילוי של בני הבית בישיבה לצדם, נהוג להשתמש בגופי תאורה תלויים, ולעתים בשלישייה (או יותר) של גופי תאורה תלויים מעל האי. אם בחרתם באופציה זו, חשוב לוודא שהם לא מגיעים נמוך מדי ועלולים לפגוע בראשי היושבים, וכן שיש בין גופי התאורה רווח מספק.
תאורה מסוג זה, משלבת בין כמה מהשכבות הרצויות: קצת פונקציונלית, קצת הדגשה והרבה יותר מסתם גימיק עיצובי. בעוד שתאורת הסביבה משמשת לנווט ברחבי המטבח, היא משאירה הרבה פעמים צללים מתחת לארונות, באזורים שדווקא כן נזדקק לראות טובה. בעזרת תאורה פונקציונלית מתחת לארונות ולחללי האחסון שמתחת למשטחי העבודה תוכלו להכין ארוחות בבטחה, לקרוא מתכונים ולזהות בקלות מצרכים שניצבים על המדף. מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע המתמחה בתאורה, על מנת להבטיח שהגודל, החומר והבהירות של גוף תאורה מסוים הם בדיוק מה שאתם זקוקים להם, או אפילו כדי למפות סכמת תאורה שלמה. בין האפשרויות הנפוצות לתאורת מטבח מתחת לארונות, תמצאו תאורת פס, שהיא רב תכליתית ונהדרת להארת פנים הארון, במיוחד עבור ארונות נמוכים שכמעט ולא מגיעה אליהם התאורה המרכזית. נורות לד גם הן מתאימות כתאורה מתחת לארון, לצורך הארת חללי הדלפק במלואם.
ככל שהתקרה גבוהה יותר והמטבח גדול יותר, כך יש לדאוג לתאורה אפקטיבית ונוכחת יותר, ולמלא את המטבח באור מפוזר ועצמתי מספיק. אופציה טובה יכולה להיות שימוש בתאורה שקועה, שתהווה את הבסיס לתאורה הסביבתית במטבח. במקרה שחלל המטבח הוא קטן, יתכן שתוכלו להסתפק בגוף תאורה אחד גדול, שיותקן במרכז החדר. עם זאת, באמצעות מספר גופי תאורה שקועים במטבח מודרני, תוכלו להרכיב ערכת תאורה בהתאמה אישית, ובאופן מסוגנן ונעים יותר. המטרה היא לפזר את האור באופן שווה בכל רחבי המטבח, לצד שימת דגש על הארה של אזורים שימושיים במיוחד, בהם מומלץ להתקין סדרת אורות בקווים ישרים, לאורך הצירים.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת