אין ספק שהמטבח, כחלל, עבר מהפך בשנים האחרונות ולגמרי עבר לפרונט. אם בעבר היה מדובר בחדר קטן, צדדי וזניח, שצריך רק לשרת אותנו ברמה הפונקציונלי, הרי שהיום מדובר ב"מדורת השבט" הביתית. מכשירי הבישול והאפייה הבסיסיים ביותר, הנחוצים במטבח אין ספק שהמטבח, כחלל, עבר מהפך בשנים האחרונות ולגמרי עבר לפרונט. אם בעבר היה מדובר בחדר קטן, צדדי וזניח, שצריך רק לשרת אותנו ברמה הפונקציונלי, הרי שהיום מדובר ב"מדורת השבט" הביתית, ולא פעם כל בני הבית מתכנסים בחלל הזה יחד, מבשלים ביחד, יושבים על כוס קפה או ממש אוכלים את הארוחות שם. בנוסף, תחום הבישול הביתי תפס תאוצה רצינית מאוד בעקבות הקורונה, המעבר לעבודה מהבית ועצם העובדה שהילדים בילו בבית שבועות ארוכים, במהלכם היה צריך גם לדאוג לתזונה שלהם, בדגש על ארוחות חמות. עד הקורונה, מרבית ההורים בישראל התרגלו לכך שאת הארוחה החמה המבושלת, ארוחת הצהריים, הילדים אוכלים במסגרות, ואילו על ההורים היה לדאוג לארוחת ערב קלה בלבד, שברוב המקרים כללה וריאציות שונות של חביתה וסלט. עוד עניין שהאיץ את מגמת הבישול הביתי הוא כמובן הרשתות החברתיות, דגש על אינסטגרם ויוטיוב, שגודשות את המסכים שלנו בבשלנים ואופים מקצועיים, שמוכנים לחשוף את סודות המטבח שלהם, ומדגימים מתכונים מעוררי תיאבון, שאי אפשר שלא לרוץ ולנסות אותם גם אצלנו במטבח. בקיצור, יש לנו את כל הסיבות לרצות לדגם את המטבח הביתי שלנו, במיוחד אם עוברים דירה או שיפוץ בבית, אך לא רק - כל חלל קיים יכול לזכות לשדרוג באמצעות גופי תאורה למטבח, מכשירי בישול ואפייה, כלי בישול ואביזרים נוספים שיכולים לחולל קסם בקלות.
בית זו ארוחה חמה ומבושלת, וכמובן שאי אפשר לצאת לדרך בלי סט כיריים איכותיות, כאשר כיום יש כיריים אלקטרוניות משוכללות ונוחות מאוד לעבודה. יתרה מכך, עניין הבטיחות תופס חשיבות גבוהה, והכיריים המתקדמות ביותר, לרוב כוללות מנגנוני בטיחות שיכולים להוות גורם קריטי בזמן אמת. דאגו להציב את הכיריים במיקום גם גישה נוחה, ולא פחות חשוב - אם אפשר בקרבת החלון, זהו המיקום האידיאלי. במקרה שהמטבח הוא חלק בלתי נפרד מחלל הסלון, מומלץ לצייד את הכיריים גם במאוורר (ונטה) ו/או בקולט אדים, שיסייעו להפיג ריחות בישול וטיגון וגם ימנעו הצטברות לחות ועובש באזור.
בניגוד לדעה הרווחת, שתנור אפייה מיועד בעיקר לעוגות ואפשר אולי להסתדר בלעדיו, במקרה שאינכם חובבי קונדיטוריה, חשוב לדעת שתנור יכול לשמש להכנת אינספור מאכלים, החל מפשטידות ועוף בתנור, ועד למאפי בצק מלוחים וירקות בתנור, שפשוט אין להם תחליף. לכן, כן כדאי להצטייד בתנור אפייה איכותי ולגלות שלל מאכלים ביתיים, קלים להכנה, טעימים ובריאים.
כל מי שיש לו בלנדר מוט במטבח, יעיד כי מדובר באחד המכשירים השימושיים ביותר שיש. במיוחד כשרוצים לטחון מרק, המכשיר הזה הופך את הפעולה הזו לפשוטה ביותר - פשוט מכניסים את המוט לתוך הסיר וטוחנים עד לקבלת מרק חלק וקרמי. גם להכנת ממרחים שונים, מזון תינוקות ואפילו שייקים - ניתן להשתמש במכשיר הקומפקטי והחכם הזה.
בלנדר רגיל הוא אמנם לא בגדר חובה, אבל הוא יכול לשדרג אתכם במטבח באופן משמעותי, ואפילו להוציא אתכם בשלנים רציניים. לדוגמא, פירות קפואים יכולים להפוך לסורבה או גלידה ביתית בקלות כמעט בלתי נסבלת, כאשר הטעם והמרקם הם של גלידה לחלוטין. גם ממרחים כמו פסטו, או אפילו חומוס, ניתן להכין בקלות רבה בבלנדר, וכמובן - שייקים וקפה קר, שאין טובים יותר מהם בקיץ הישראלי.
כל מי שמחזיק בבית מכונת אספרסו, ולו הפשוטה ביותר, הפועלת באמצעות סחיטת קפסולות, יסכים עם כך שזו דרך האל-חזור. כלומר, אי אפשר לחזור אחורה לקפה נמס פשוט. בעידן בו ניתן לסכם את רכישת המכונות הללו בכמה מאות שקלים, יותר ויותר אנשים יכולים להרשות לעצמם להתפנק בבית עם אספרסו אמיתי. יש לא מעט אנשים שכבר לקחו את העניין לנקס לבל, ורכשו מכונת קפה שגם טוחנת את הפולים בעצמה. עניין למתקדמים.
כל פיתה או פרוסת לחם שיוצאת מהמקפיא, יכולות להפוך למעדן קריספי וריחני, אחרי ביקור חטוף במצנם הפשוט ביותר. זוכרים את המערכון של ארץ נהדרת על "פיתה על הגז"? אז מצנם עושה כמעט את אותו האפקט, בקלות וביעילות. כמו כן, כיום ניתן להשיג מכשירים בעיצוב רטרו יפה ושיקי, שידרגו גם את העיצוב במטבח.
לפני שאתם מצקצקים, דעו שגם הבשלנים הגדולים מחזיקים במטבח מיקרוגל, שמאפשר חימום זריז של מצרכים ומאכלים, ובמיוחד כאלו המכילים כמות גדולה של נוזלים. כמובן שדברי מאפה ובצקים עדיף לחמם בתנור האפייה, לקבלת תוצאה פריכה וטובה, אבל תבשילים רבים מתאימים לחלוטין לחימום מחדש במיקרוגל.
על מנת לבשל כמו שצריך, לשמור על בטיחות גבוהה ועל דיוק בפעולות החיתוך והמדידה, חשוב מאוד לדאוג לתאורה למטבח, ובמיוחד מעל לאזורי הבישול וההכנה, דוגמת הכיריים ומשטח העבודה. במקרה שהתאורה באזור זה אינה עוצמתית מספיק, ניתן להתקין גופי תאורה ספציפית מעל האזורים הפעילים. בנוסף, שמירה על מינימליזם ואחסון יעיל של מצרכים וכלי מטבח, חיונית מאוד לפעולות בישול ואפיה יעילות ונקיות. ציידו את חדר המטבח בארונות, מגירות ומדפים, שיסייעו לכם לאפסן את כל הציוד שאינכם זקוקים לו ברמה היומיומית, ולצד זאת, להנגיש את האביזרים וכלי הבישול שאתם משתמשים בהם לעתים קרובות. דאגו שסירים, מחבתות וקערות, יהיו בהישג יד ובשליפה מהירה, על מנת לחסוך זמן יקר במטבח.
לכתבה הבאה ← → לכתבה הקודמת